Като съм започнала със силните храни, не мога да пропусна броколите.
Освен класиката със задушаване за салати и гарнитури, една идея за поднасяне, поляти със сос от сметанa, мляко и сирена.
Броколи с млечен сос
Продукти:
500 -800 гр. броколи
4-5 моркова по желание
1 гл. карфиол по желание
свеж магданоз за гарниране
За соса:
50г. масло
1 скилидка чесън
1 1/2 с.л. брашно
1 1/4 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.чаша сметана
50 гр. гауда /или кашкавал
50 гр. синьо сирене /по желание/
1 с.л. настърган пармезан
1 с.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Bроколите, накъсани на "цветчета",моркови и карфиол по желание се задушават на пара или микровълнова. Поддържат се топли.
Разтопява се маслото и добавя чесънът. Бърка се за около 30 сек. и поставя брашното на тих огън за около 2 минути. Постепенно се налива млякото и разбърква до гладкост. Оставя се да ври, с разбъркване за около 3 минути или докато сосът се сгъсти.
Прибавят се рендосаните сирена и заквасена сметана, овкусена с дижонската горчица Разбърква се до гладкост и овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Полива се част от сосът върху задушените зеленчуци, а останалият сос отделно и гарнира с пресен магданоз.
Вкусен вариант е да се запекат в умерена фурна до златисто.
Подходящи са и като самостоятелно ястие,и като гранитура към риба , пиле.
6 коментара:
Това е един от сосовете ,който много често правя.Понякога поставям само сирената и мляко ,или сметана като заливка.Поздрави и хубава вечер!
Да, Дани,
харесвам и аз такива вариантни рецепти и приложения.
Хубава вечер, Диана
Свежо и цветно предложение,което много ми харесва!Хубава вечер Диани и слънчева седмица!
Нанита,
благодаря ти -
хубав и слънчев ден,
и за теб, Диана
:) Да, точно това бе едно от първите неща, които трябваше да се науча да ценя в Германия.
И тук много се прави, но с класичски сос-бешамел и е много приятно.
Сметаната и горчицата обаче звучат наистина интересно, и следващият път обезателно ще ги добавя.
И да, във фурната с кашкавалче отгоре се получава наистина една малка фантазия! А ако пък разбъркаш отдолу и мъничко шунка, става просто вълшебно!
Ах да, щах да забравя!
Няколко капки лимонче закръглят вкуса идеално! ;)
Хмм...колко е часът? Май огладнях вече. :)
О, Драго
поредният ти талант -
да се изразяваш така поетично.
Щастлива съм от твоят коментар тук.
Благодаря ти, Диана
Публикуване на коментар