сряда, 10 февруари 2010 г.

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец и Св. мчца Валентина

На 10 февруари всяка година Православната църква чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий и света мъченица Валентина.
Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Божествена Света Литургия и по традиция се освещава новия мед.


Св. Харалампий бил епископ в гр. Магнезий. С делата и проповедите си той не се харесвал на тогавашната власт и бил изправен пред градския съд, за да се разкае и отрече от своя Господ. Хвърлен в тъмница, той бил подложен на нечовешки мъки, но изцелен от раните си с Божията сила.Когато видели това чудо, много езичници повярвали в Исус и се отрекли от старите идоли. А светецът продължил да проповядва и да прави чудеса до кончината си.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден.Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.Християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му - 10 февруари - се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите.


Празникът е отбелязан и като "Неделя 17 след Петдесетница - на Хананейката" - Св. свщмчк Харалампий. Св. мчца Валентина.
На този ден в енорийските храмове се отслужва тържествена св. Литургия, след което се извършва обрeд за освещаване на мед. По традиция на "Хараланбей" жените месят пити, украсяват ги с кръст в средата и с венец за здраве по края. После хлябът, както и бурканче с мед, се занасят в църквата за освещаване.


Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби.
Честит празник на всички празнуващи!

4 коментара:

Dani каза...

Благодаря, Диани, благодарение на теб научих подробности за много наши светци.
Хубава вечер от мен :)

di_ani каза...

Дани,
благодаря ти -
днешният ден е хубав,
нека и за теб да бъде такъв, Диана

fedora каза...

Баща ми значи има днес празник като пчелар :) Трябва да му честитя.
Питките ти ми навяват асоциация гнездото на рояк диви пчели. Изглеждат много апетитни.
Баба ми правеше най-вкусната :))) дърпана баница, която винаги я хапвахме като малки с медец. Разкошотия! Ох, спирам, че моето направо граничи с кулинарен мазохизъм...
Здраве, здраве и пак здраве за теб и твоето семейство, Ди :)

di_ani каза...

Ина привет,
Да, празник на пчеларя е. Да ви е жив и здрав баща ти, и ви захранва със силен и ароматен мед.
... А аз обичам да чета твоите мисли.
Явно от баба ти си наследила уменията в кухнята,а писателските...?
И от мен здраве, и много щастие, Диана