неделя, 22 март 2009 г.

Фокача с маслини, мащерка и червен лук

Една лека вечеря с Фокача (Focaccia) - традиционен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други.

Фокача с маслини, мащерка и червен лук


Продукти:
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно
2 чаени чаши бяло брашно
1 пакет активна суха мая /за 0,5 кг. брашно/
2 с.л. ароматен зехтин
½ ч.л. сол
200 мл. хладка вода /може и още малко/

70 гр. зелени маслини
2 -3 с.л. зехтин
1 глава червен лук на колелца
1 с.л. пресни листа от мащерка
морска сол на вкус

От посочените продукти се замесва еластично тесто в продължение на десетина минути.
Оформя се на топка,може да се отави за втасване веднага, или се загъва плътно в съд с капак /или торбичка/ и поставя в хладилник за около 18-20 часа /напр. вечерта /.

Преди употреба се оставя около 15 мин. на стайна температура, да се отпусне. Размесва многократно, чрез разтегляне и сгъване като плик, накрая се добавят 50 гр. нарязани зелени маслини /моите са с чушка/.
В тава с намазнена хартия за печене се поставя тестото. Оформя се като лист, намазнява се отново и с пръсти се натиска по повърхността.
Втасва около час, отново се натиска с пръсти.
Фурната се загрява на 200-220 С.
Тази процедура може да се приложи няколко пъти.
Следва отново кратко втасване /1/2 час./, нареждат се останалите маслини, нарязания лук и листенцата мащерка. Поливат се „дупчиците” с 1 с.л. зехтин. Поръсва се със сол пестеливо, ако маслините са солени.
Пече се 20 мин., до зачервяване.
Изважда се от фурната, поставя се върху решетка и изчаква се около 20 мин. да „обиколи нивята”.
Реже се на парчета и сервира хладка.

Много вкусна и ароматна, и с благодарност към veganyumyum за технологията на Poolish Focaccia и на deliaonline за рецептата.

Сервирах я и с лучена салата с орехи .

4 коментара:

t_ilieva каза...

Диди, фокачата е великолепна! Ех, как пък не ми иде отръки месенето...маслини, мащерка и червен лук - любима комбинация... Страхотна!

di_ani каза...

Танче,
радвам се, че ти допада.
Идеята на тази технологи е без много месене - втасва в хладилника и само се разтегля.
Убедена съм, че умееш - опитай!

Marta каза...

Чудесно изглежда, и си мисля, че е подходяща за постите - поздрави, Диани!

di_ani каза...

Благодаря, Марта -
Ще се радвам, ако ти допадне.
Поздрави и хубаво лято, Диана