петък, 1 май 2009 г.

Шоколадови претцели

Преди време пекох претцели / pretzels , харесахме ги - хрупкави отвън и мекички отвътре.
Когато видях и шоколадовия вариант се заинтригувах. Прочетох много близки и сходни рецепти. При някои формата бе по-добре запазена, според мен за сметка на вкуса, накрая избрах тази, в която имаше и шоколад. Направих ги, макар да има още какво да се желае от резултата.

Шоколадови претцели
Продукти за около три дузини.
175 гр. масло
½ ч.чаша захар
¼ ч.чаша кафява захар
50 гр. шоколад /използвах с 50% какао/
1 ч.л. инстантно кафе, разтворено в 1 с.л. вода
1 яйце
½ ч.чаша какао
2 ч.чаши брашно
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
1 жълтък за намазване

1 ч.чаша = 200 мл.
Смесват се брашно, какао, сол и бакпулвер.
Стопява се шоколада. Разбърква се яйцето с разтвореното кафе.
Разбива се омекналото масло със захарта. Към тях се прибавят шоколада, яйцето и с брашнената смес се замесва тесто.
Оформя се на топка и поставя в хладилник за около 2 часа /или се замразява за 45 минути/.

Тестото се изважда от хладилника и оставя 10 мин, да отпусне.
Фурната се загрява на 160С.
Тестото се реже на парчета и леко се раздалечават /да не залепнат отново/. Изважда се от хладилника само това парче, с което се работи.
Къса се и орормя топче с големина на орех и всяко се разточва като "фитил" и преплита в характерната за претцела форма. Предпочитана дължина е около 30 см и дебелина 6 -8/10мм. Колкото са по-тънки, изглеждат по нежни бисквитките.
Поставят се върху хартия за печене.

Жълтъка се разбива с 1 ч.л. вода и се намазват бисквитките, поръсват се с едра захар.

Пекат се около 10 -12 /15/ мин. /зависи от дебелината/ до леко втвърдяване. Изваждат се от фурната и доохлаждат, след което се махат от хартията.


Рецептата е на Мartha Stewart, с изменения в Rivka's CocoPretzels, и накрая - с мои изменения.


За чаша кафе:

И за гарниране:

Няма коментари: