неделя, 19 декември 2010 г.

Предколедни колачета

Утре, 20 декември е Игнажден. С него започват коледните и новогодишни празници. Игнажден е ден, с особена значимост в народния календар. Празникът се нарича още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година. "Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Има забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо. Повече за празника - утре.
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството. С такава питка се посреща и гостът, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. В Западна България домакинята приготвя специални колачета като кукли. Аз си спомням оплитането, което правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета. Е, аз малко измених традиционните, но запазих основата. Изпъстрих ги със семена, по идея на хлебные палочки с кунжутом и маком. Игнажден е все още ден за пости, така че и колачета са от постно тесто, някъде ги наричат "игнатови кравайчета"..



Предколедни колачета

Продукти за 12 бр.
3 ч.чаши /от 200 мл./ брашно /типово/
200 мл. вода
13 г прясна мая или 1 с.л. суха /аз ги правих и с двата вида/
1 ½ ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио /зехтин
3 с.л. маково семе
3 с.л. сусамово семе/ или друго/
1 с.л. ленено семе

още малко мазнина за омазняване на съда за втасване
Маята, ако е прясна се поръсва със захарта, след което тя се втечнява, добавя се малко вода - да се получи смес с гъстота на боза. Ако маята е суха - разтваря се със захарта и малко вода. Оставя се на задейства за около 10 мин. Налива се останалата вода към маята и заедно с брашното се замесва еластично тесто. Накрая на месенето се добавят солта и мазнината. Месенето продължава около 10 мин., след което се поставя в намазан съд и оставя на топло място да втасва около час.
През това време леко се запичат на котлон семената и охлаждат.


Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 25х35 см. Поръсва се с половината от семената и се прегъва на три части към центъра /като за многолистно тесто/. Отново се разточва на правоъгълник с размери 25х25 см. Леко се навлажнява и от двете страни и поръсва с остатъка семена. Оставя се да втасва още 20-30 мин.
Изрязват се ивици, леко се усукват и оформят колачета.
Поставят се върху хартия за печене и втасват до двоен обем, около 20 мин..
Фурната се загрява на 200 С. пекат се до зачервяване – 15 мин.


Изваждат се и охлаждат на решетка.


Независимо, че са постни, са вкусни и много ароматни.



 И още една идея тук.
Добри гости утре и опитайте...

18 коментара:

Andrea каза...

Wonderful bread Diana, it looks so soft and delicious. :)

pep-4o каза...

Диди, обожавам мака на тестени изделия (днес отново се сдобих с един половинкилограмов пакет).
Предложението ти за колачета много ме съблазнява и сигурно няма да направя, но в следващите почивни дни сигурно ще позавъртя едни такива.
Много интересни форми си им придала!
Хубава нова и празнича седмица!

Еoc каза...

Много ми харесват :) Ако не бях на работа утре, познай како щях да правя :)
Пегръдка от мен, Дианка и хубава празнична седмица :)

di_ani каза...

Thanks very much, Andrea!
Very glad you like this idea.
Greetings and a hug, Diana

Благодаря, Пепи!
И ние харесваме мак, сусам и всякакви семенца. Затова и класическите колачета, които си спомням, че "оплитахме" с моята баба, си позволих да обогатя с тях.
А в оригиналната идея са като пръчици.
Хубави и вдъхновени предколедни дни, Диана

Stefania каза...

Sono splendidi , deliziosi d'aspetto e sapore ciao

di_ani каза...

Много се радвам, Зори!
Лека и спокойна работна седмица, ведро и празнично предколедно настроение, Диана

Stefania,
Thanks a lot,
I'm glad that you like,
hugs, Diana

rusanka каза...

Диди,
много хубави колачета!
Традиционно български!
С чудни форми и завъртулки!
Прелестни са!
Поздрави и хубава снежна вечер!

Станимира каза...

Дианка, много хубави колачета си направила. Добри хора да прекрачат прага ви утре! Поздрави и хубава седмица!

Ева Тонева каза...

Харесват ми и като форми, и като комбинация със семена. Утре ще замеся моите. Благодаря за чудесната рецепта, Диди!
Сърдечни поздрави и пожелания за спорна нова седмица

Dani каза...

Дианка, отново ме плени :)
Прекрасни са,а и аз като Пепчо, обичам мак!
Прегръдки и усмихната предколедна седмица!
Най-добрият "полазник" в утрешния ден!

di_ani каза...

Роси, благодаря!
Добри "ползаници" спорна и много хубава предколедна седмица, Диана

Мира,благодаря много!
Добри гости да донесат много късмет и благоденствие на твоя дом, Диана

Ева, благодаря от сърце.
Много ще се радвам да ви харесат!
Здраве и късмет, благоденствие и много щастие да влезе в дома ти, Диана

Благодаря, Дани!
Желая и аз, добри и късметлийски "полазници", много хубава предколедна седмица, Диана

fedora каза...

Ди, освен, че отвътре са много мекички (така ми изглеждат), формите са много оригинални и в добавка от тези орехови ядки... ммм, с удоволствие бих си хапнала няколко за закуска.
Благодарности за идеята и рецептата :)

Хубава нова седмица :)
Прегръдки!

Dimitrana S. каза...

Чудни!!!


Хей... а тъкмо търсех рецепта за колачета :-D Съвсем навреме! Благодаря, Диани :-)

Бъди здрава!

Milena каза...

Тези кравайчето ми навяха много хубави спомени :-) Баба ми прави все още такива кравайчета, а преди в училище украсявахме дряновите сурвакници с тях :-)
Прекрасни са твоите, Диани!

Спорна и усмихната седмица :-)

DSdiva каза...

Ооо, чудни кравайчета, много мил спомен от детството ми и нашите традиции :)
Поздрави, Ди, весело настроение ти пожелавам сега, преди Коледа!

di_ani каза...

Благодаря, Ина,
Много се радвам, че ти харесват тези форми. Спмням си ги още от баба, а това са много мили и скъпи спомени.
Сърдечен поздрав и усмихнати предколедни дни, Диана

Дими,
много благодаря, ще се се радвам, ако съм помогнала.
Прегъдка и добри гости да посрещаш с тях, Диана

Благодаря, Милена!
Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници, са най-хубавата и осмисляща част. Здраве и дълголетие за твоята баба и още много колачета да ви меси, Диана

Ива,
благодаря много.
Желая ти хубав празник и още много мили спомени, свързани с него, Диана

ellyganova каза...

Диди, много вкусно и красиво изглеждат!
Мисля да ги пробвам за празниците.
Хубава предпразнична седмица :))

di_ani каза...

Ели, благодаря ти!
Ще се радвам да ти харесат, но за празниците би могла да ги направиш и непостен вариант.
Поздрави и хубава предколедна седмица, Диана