понеделник, 20 декември 2010 г.

С Игнажден започват коледните празници

Днес е Игнажден -
денят, от който, според народните вярвания, започват коледните празници. Празникът се нарича още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден".
Чества се Предпразненство на Рождество Христово - 20 декември


Свети Игнатий Богоносец по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".
Колкото до самия Св. Игнатий Богоносец, той е роден и живял през ІІ век.
Св. Игнатий бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.

Игнажден е свързан с един твърде характерен обичай във всички източно-православни народи. Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата България, и закономерно е разпространен под най-различни названия.

В Северна България денят на Св. Игнатий се нарича Игнажден, Идинак (Единак), в Южна България бива наричан Идигнажден, Игнатьовден (Родопите) и Полаз, или Полязовден, (Котленско).

На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги. Българските вярвания обаче не се изчерпват с чистата символика. Важен е ритуалът. Когато сполазникът влезе в двора, той задължително поздравява с новата година. След това влиза в къщата и взима от дръвника пръчка. Започва да разбърква огнището и реди следните думи: "Колкото искрици, толкова яренца, теленца, кончета...".

Друга част от поверието задължава гостът-сполазник да седне най-напред върху донесени му от домашните пръчки или слама. Посяда върху тях за известно време, а символиката в тези действия е да се мътят квачките през годината.Подир това на сполазника му се дават сито и пшеница, той поръсва къщата и благославя: "Да се роди дето рало ходи, дето ходи или не ходи!".От своя страна, за тази добрина, която им се прави, домашните не остават длъжни. Те обсипват с пшеница и сушени плодове сполазника за плодородие. В някои райони пък му се дарява риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.

Със сполазника Игнажден не свършва. Този ден обозначава приближаването на едно ново начало. В този ред на мисли денят е добър за гадаене, казват хората. На Св. Игнат момите гадаят за кого ще се омъжат.Ритуалът е следният: момата сяда на дръвника и се посипва с ечемик, като нарича: "Който ми е на късмет, да дойде нощес да се женим заедно!". След това момата взема в едната си ръка трески, а в другата - ечемик, и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемикът поставя под възглавницата. Този, който й се присъни през нощта, е бъдещият й съпруг.

На 20 декември традицията повелява жените да не работят. Ако ли не всички жени, то поне онези, на които им предстои да раждат. Поверието казва, че ако не работят в този ден, раждането ще е леко. На Игнажден жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата. Това се прави, за да се запази благополучието от недоброжелателството на магьосниците. На този ден започват родилните мъки на Богородица.

В този ден се събират и коледарите, за да заучават коледарските песни. Една от тях гласи: "Замъчи се Божия майка от Игнажден до Коледа, та си роди млада Бога".

Друго българско поверие тълкува деня така: на Игнажден е добре да се поработи от всичко по малко. Така през годините работата ще върви по-леко.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година.


На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета за всеки член на семейството, има забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо.

Да си пожелаем добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

9 коментара:

Ева Тонева каза...

Честит празник, Диана! Благоденствие, здраве и радост да има в дома ти! Благодаря ти за интересния и увлекателен разказ!
Сърдечни поздрави!

di_ani каза...

Добре си ми дошла, Ева!
Много съм щастлива, че точно ти си моят първи гост и "ползаник".
От сърце ти желая здраве, хубав късмет, много успехи и благоденствие.
Щастие и радост да усмихват дните и дома ти!
Честит празник, Диана

DSdiva каза...

Честит празник, Ди, и много усмихнати дни в очакване на Рождеството!

di_ani каза...

Благодаря много, Ива!
Добре си ми дошла.
Щастлива съм, че добри и хубави гости имам днес.
Бъди здрава, нека късметът и щастието бъдат винаги с теб, Диана

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
Много здраве, любов и благоденствие в семейството!
Щастие и късмет!
Прегръдки и много поводи за усмивки!

toni_n каза...

Честит празник, Диди! Дано здравето, щастието и късметът никога не напускат домът ти!

Гледам, че много вкусни и красиви неща съм пропуснала. Страхотни са и къщурките, и копчетата, и колачетата, а в снежните човечета ми останаха очите :)

Хубава празнична вечер и много усмихната седмица от мен!

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Нека добри гости прекрачат прага ти и донесат здраве, късмет и благоденствие в дома ти!

di_ani каза...

Добре си дошла и ти Дани!
Вируална прегръдка и пожелания за здраве, късмет и благоденствие в дома ти!
Благодаря ти!, Диана

Честит да бъде празникът, Тони!
Благодаря много,
и нека здравето, късметът и щастието бъдат винаги с вас, Диана

Добри гости и във вашия дом, Роси!
Здраве, късмет и благоденствие от тях, и пожелания от мен.
Благодаря и хубава вечер, Диана

Daniela каза...

Bellissima questa ricetta , ricambio l'augurio. Buona serata Daniela.