Тиквичките са зеленчук, който вече
целогодишно присъства на пазара, а сега
е и активния сезон на есенните тикви. Вярно е, че тиквичката
по форма и цвят не е особено атрактивна и трудно би могла да се мери с
колоритните си плодови събратя, но също има богат набор от полезни вещества,
мек и нежен вкус, и … много малко
калории. Обичаме тиква и преди за започна с новите тиквени истории, избрах баница с тиквички - една идея за чудесна закуска, предястие или лека вечеря. Аналогията
е с подобен солен кейк, като вместо брашно се използват натрошени и запечени кори
за баница. Добавката на мляко, сирене и свежи подправки обогатяват вкуса и
аромата. Рецептата е турска - Kabak Böreği. Технологията на приготвяне не предвижда да се редят слоеве кори – плънка - кори, както при
традиционните баници, а се забърква обща смес, която се пече. Добър начин за
оползотворяване на вече поизсъхвали, трошливи
кори за баница, които не биха били удачни за навиване. В същото време е
бърза и лесна за приготвяне. Може да се консумира както топла, така и
студена Ето я:
Продукти:
3 ч.чаши нарязани кори за баница /около ½ опаковка/
3 ч.чаши нарязани кори за баница /около ½ опаковка/
2 ч.чаши тиквички, настъргани
2 яйца
½ ч. чаша олио
2 яйца
½ ч. чаша олио
¼ ч.чаша кисело мляко
½ кафяна л. сода бикарбонат
1 ч.чаша извара или сирене
½ ч.чаша пресен копър и магданоз (ситно нарязани)
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша настърган кашкавал за поръване
1 ч.чаша извара или сирене
½ ч.чаша пресен копър и магданоз (ситно нарязани)
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша настърган кашкавал за поръване
1 ч.чаша = 240 мл.
Приготвяне::
Фурната се затопля на 175С.
Нарязват се корите за баница на ивици около 1,5 см или
произволно и запичат се леко, до изсъхване в предварително загрятата фурна и
охлаждат.
В дълбока купа се смесват другите съставки, с изключение на кашкавала.
Обединяват се с натрошените и запечени кори за баница. Сместа се излива в намазнена тава /20х20 см/ за
печене или хартия за печене и се пече в предварително загрятата фурна
След 20 мин се поръсва с настъргания кашкавал и запича до
готовност, още 15-на минути.
Оставя се леко да се охлади и разрязва.
Хареса ни леко
хладка, макар и по-трудна за порциониране, но е вкусна и студена,
с чаша мляко, айран или млечен сос.
с чаша мляко, айран или млечен сос.
Опитайте...