Поредното, последно мартенско предложение е пролетно пълнозърнесто чесново хлебче – постно, но вкусно и ароматно - с билки,
маслини и сушени домати, завито във вид на "венче". Сега е и сезонът на пресния чесън, а чесънът се счита може би за най-известният
имуностимулант. Той оказва неоценима помощ за повишаване на имунитета на
организма. Съдържайки високи нива на алицин - съединение от групата на
алкените отговорно за специфичната миризма на чесъна, но пък е мощен
антиоксидант. Чесънът е естествен антибиотик, помагащ в превенцията на настинки
и грипи състояния, ценен при ниски
нива на желязо в организма и с много други ползи за здравето.
Рецептата за Чесночный венок в оригинал е
с по-големи пропорции, тестото малко по-различно, а чесновата намазка е с
овкусено с зелении масло /правила съм и вариант с масло, в друго време:)/.
Във форума за обсъждане, /препоръчвам да се разгледат и коментарите/ видях идеята за добавяне на
домати, които замених със сушени, а маслините в тази комбинация се подразбират.
Може да се намаже с яйце /извън постите/ и поръси със семена на сусам, морска сол. При мен, тестото е с микс от брашна - бяло
брашно и пълнозърнесто с ръжено, а намазката с чесново овкусен зехтин. Уханията на сухи и свежи подправки /риган и босилек,
розмарин, магданоз / се обединяват с чесновия аромат и вкуса на маслините и
сушените домати.
За любителите на този вкус и аромат - още идеи за хлебни чеснови аромати
– чеснов наан; чеснови хлебчета; чеснова фокача с босилек, тиквени чеснови
кайзер питки. Сега в компанията се включва чесновото
хлебче „венче” с билки, маслини и сушени домати.
Пълнозърнесто чесново венче
с билки, маслини и сушени домати
с билки, маслини и сушени домати
Тесто:
1½ ч.чаша бяло брашно тип 500*
1 -1¼ ч.чаша
пълнозърнесто /бяло и ръжено 60/40%/ брашно
1 ч.чаша вода
7 гр. суха мая
1ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сол
1 ч.л. зехтин
Намазка:
2-3
скилидки чесън, стрити**
1
ч.л. сух риган
1
ч.л.сух босилек
1
ч.л. розмарин
1
с.л. свеж магданоз
3
с.л. зехтин
¼ ч.чаша нарязани маслини „каламата”
1 с.л. нарязани сушени домати
½ ч.л. сол или на
вкус
още малко брашно за доомесване и оформяне
* количествто може да се промени в малки граници, според
влажността на брашното
** или няколко стръка пресен, нарязан
1 ч.чаша =240мл.
Пресява се брашното със солта, към него се добавя захарта и
сухата мая. Към тях се добавя зехтина и водата, като се замесва тесто
/използвах миксер с приспособления за разбиване на тесто. След продължително
омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още малко брашно/ се оформя топка, която се
поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и
влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Мисля, че технологията за оформяне на венче /Чесночный венок/ е ясна, но все пак:
Тестото се разточва се правоъгълник, намазва се с
предварително приготвената чеснова намазка, поръсва се със сушените домати и
маслини, ароматните билки, и загъва на руло. Прорязва се по дължина през
центъра и краищата се усукват, след което завива венчето.
Втасва отново зa около още 15-20 мин., до увеличаване на
обема.
Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25 -30 мин.до зачервяване.
Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25 -30 мин.до зачервяване.
С хрупкава коричка и мека вътрешност:
И отвътре - със сушените доматки, парченца маслини и меланж от свежи зелении:
Опитайте...