петък, 31 юли 2015 г.

Начало на Богородичния пост

И тази година в началото на август започва двуседмичният Богородичен,  
 Успенски пост в чест на Пресвета Богородица - Успение Богородично на 15 август.


Богородичният пост е един от четирите големи поста в годината. Установен е от Църквата като време на духовна подготовка за честване празника Успение Богородично. Православната Църква отдава дължимата почит на Божията Майка, като тържествено празнува както деня на нейното рождение (Рождество Богородично – 8 септември) така и блажената й кончина (Успение Богородично – 15 август), която тя нарича не смърт, а „успение”, т.е блажено заспиване.

Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица. Макар точната дата на възникването му да е неизвестна, той е един от най-древните Богородични празници.



През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/, но някои устави са по-строги -през целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. “ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост. Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

 В средата на Богородичните пости,
на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“
 "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5)
Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.  
 Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.  


Леки и спокойни...

вторник, 28 юли 2015 г.

Солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто



Жегата продължава и вместо предвидената по „график” рецепта за турски бюречета от патладжани, продължавам темата чийзкейк. Сега във вариант на солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто – без печене, без желатин и отново порциониран в чаши. За основа: солени бисквити, крекери или друго. Имах идея за сухарчета от типа на „кубети”, но се спрях на "перлички" за супа, с идеята да се запазят за по-дълго хрупкавата си структура. За чийзкрема избрах комбинация от разтопена моцарела, допълнена с меко крем сирене за по-фина и гладка консистенция. Заливният топинг е от свежи зелении, като за разнообразие замених по-силният аромат на босилек с магданоз, спанак и рукола, обогатени с приятен лимонов привкус. Основната идея е за заливка с чушково пюре, но предпочетох зелените подправки за лятно изпълнение. Мисля си, че описах подробно, приготвя се лесно и бързо, ето и нагледно какво се получи:


Солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто
/по идея, с мои изменения от 

Продукти: за 3-4 порции, според обема на чашите.
За чийзкрема:
150 гр. моцарела / в оригинал е от биволско мляко/
150 гр. крем сирене
1-2 с.л.течна сметана /мляко
За лимоновото песто:
2 ч.чаши магданоз, накъсан
½ ч.чаша спанак, ситно нарязан
¼ ч.чаша рукола
¼ ч.чаша зехтин
1 с.л. пармезан, настрърган
1-2 с.л. лимон, или на вкус
лимонова трева и сол на вкус
За основата: по 1-2 с.л. натрошени солени бисквити или друго за порция
чери домати за гарниране, още листа рукола
прясно смлян черен пипер
 1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвят чашките за сервиране, като на всяка дъното се покрива с натрошени солени бисквити, сухари или друго. Моята идея за да се запази хрупкавият ефект на перличките за супа се оказа успешен, но без да престояват покрити с крема.
Следва чийзкрема: нрязаната на дребни кубчета моцарела се загрява с 1 с. л. сметана, разклаща се докато се разтопи и маха се от котлона.  Смесва се с крем сиренето без много разбъркване се хомогенизира /, ако е много гъста се добавя и другата лъжица сметана/ и разпределя върху солената бисквитена основа. Поставя в хладилник да стегне.
За лимоновото песто зелениите от магданоз, спанак и рукула се смесват в чаша на кухненски пасатор, добавят се зехтин, лимонов сок, пармезана и на вкус лимонова трева и сол. Пасира се до желаната гладкост  и разлива върху сиреновата смес.


Гарнира се с чери доматчета, стрък рукола и поръсва с малко прясно смлян черен  пипер,
 а за още средиземноморски вкус и мариновани маслини.


Сервира се веднага или след кратко, за около час охлаждане, 
но не е препоръчително да престоява /, за да не омекне бисквитената основа/


Опитайте...

събота, 25 юли 2015 г.

Шоколадово - маслен кекс /на Траяна/

"Този обаче не е стандартният кекс, а толкова шоколадов и уханен, че едва се дочаква да изстине. Ще се прави  пак, няма как:)" ...
Започвам с част от уводните думи на Траянчето, които много точно и пълно описват този шоколадово-маслен кекс. Още когато го видях в блога за Вълшебства в кухнята, бях сигурна, ще го приготвя и то скоро, независимо от дългия списък на чакащи рецепти. За лек и свеж летен момент гарнирах с глазирани ароматни кайсии /по рецептата за глазирани круши/. Няма нужда от допълнителни пояснения, благодаря на Траяна, горещо препоръчвам и копирам директно рецептата:


 Шоколадово - маслен кекс


Продукти:
3 яйца
125 гр. масло
280 гр. захар
100 гр. черен шоколад
100 мл. прясно мляко + 1/2 ч.л. ябълков оцет
25 гр. какао
щипка сол
250 гр. брашно
1и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ром 


 Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта до пухкава светла смес. Разтопете шоколада с маслото на водна баня и оставете да се охлади леко. Смесете брашното, какаото, солта, бакпулвера. Добавете към яйцата млякото, шоколада и рома. На няколко пъти сложете сухата смес, като разбърквате на ръка, не с миксер, за да не спадне. Изсипете в намаслена и набрашнена кексова форма с диаметър 24 см./моята беше по-малка/. Изпечете на 170 - 180 градуса до суха клечка, поставена в центъра. Охладете и тогава извадете от формата. По желание можете да залеете с шоколадова глазура. Разтопете на водна баня 1 шоколад с 1 с.л. масло и залейте кекса. Сега остава да му се насладите. Да ви е сладко!


Не изчакахме да се охлади и много ни хареса в този вариант. Част от шоколада и сиропа от кайсиите сервирах допълнително


Благодаря, Траянче за чудесния десерт и както пишеш,  ще се прави  пак, няма как.:)


Опитайте...


вторник, 21 юли 2015 г.

Шоколадов чийзкейк мус с малини



Юлските най-горещи дни тази година идват с екстремни от началото на лятото температури над 40 градуса. С предупредителните кодове за опасно топло, повече течности и хидратиращи тялото храни, подходящо е времето и за леки десерти, плодове, сладолед и фини кремчета. Чийзкейковете са на особена почит този сезон – бързи за приготвяне, с лека бисквитена подложка, деликатна нежна структура, ароматни летни плодове за свежест и мнооого варианти за приготвяне и разнообразяване. Моята идея е за шоколадов чийзкейк с малинов конфитюр, без печене и без използване на желатин, порциониран в чаши. Водещите съставки на  шоколад и малини, освен с богат и наситен вкус, се включват към списъка на храните, посочени като “слаб допинг” за добро настроение.  
Наскоро четох, че на ежегодно събрание на Американското химическо дружество, във Филаделфия, са били представени интересни открития, свързани с храненето на хората. След изучаване на повече от 1700 вещества, които се намират в състава на различни продукти, учените са стигнали до извода, че някои влияят силно и добре на емоционалното състояние на човек. Сред посочените като “слаб допинг” за организма са шоколад, малина, ягода и чай. При употреба на храна, съдържаща валпроева киселина /Valproic acid/ било доказано, че човек се успокоява, става по-благодушен и склонен към миролюбиво поведение. Забелязано било, че повечето от посочените в списъка продукти имат аромат, който по своята структура поразително напомня структурата на валпроевата киселина. Миризмата на продуктите действа на човека чрез якобсоновия орган, обособен отдел на обонянието ни, който отправя сигнали в мозъка и стимулира отделянето на ендорфини, естествените обезболяващи на организма ни, допълват учените. И в шоколада, и в ягодите, и в чая се съдържат веществата триптофан и серотонин, които подобряват настроението на хората на първично ниво.
И без повече теоретични и научни хипотези, това е моето предложение за шоколадов чийзкейк мус с малини. А за да не повтарям комбинацията от бял шоколад, малини и сметана, както в студеното плодово суфле, този път се доверих на съчетанието горчив черен, фин бял шоколад и уханни малини.


Шоколадов чийзкейк мус с малини 
/по идея, с мои изменения от Chocolate cheesecakes recipe/


 
Продукти за 3-4 порции, според големината
За бисквитената основа:
¾  ч. чаша бисквити, натрошени
¼  ч. чаша пудра захар, или на вкус
¼ ч. чаша масло, разтопено
¼ ч.чаша смлени бадеми
ванилия или бадемов аромат

За малиновия сос:
1 ½ ч.чаша малини
1 с. л. нишесте
¼ ч.чаша захар
1-2 с.л. вода
1 с.л. малинов конфитюр

За шоколадовия чийзкейк мус:
 1 ч.чаша сметана, охладена
  ½ - 2/3 ч.чаша пудра захар
  1 ч. л. ванилия
  1 ч.л. ликьор амарето
  125 гр. крем сирене, на стайна температура
  100 гр. бял шоколад
  100 гр. черен шоколад
  1 с.л. масло
  1 с.л. малинов конфитюр
още пресни малини, мента и шоколад за гарниране, ванилова пудра захар, по желание
1 ч.чаша =240 мл.

Малините се поръсват със захарта и оставят да престоят, докато се приготви маслената бисквитена основа и шоколадовият чийзкейк мус.
Подготвяне на маслената основа: смесват се натрошените  бисквити, пудрата захар, смлените бадеми и разтопеното масло. Оформя се хомогенна смес, ароматизира с е по желание и се разпределя в дъното на предвидените чашки за сервиране. Поставят се в хладилник за няколко часа да стегнат.
Следва  шоколадовият чийзкейк мус:
Шоколадите се начупват и разтопяват с масло на водна баня или в МВ. Огладената сметана се разбива с кухненски миксер до меки върхове. Крем сиренето се смесва с пудрата захар и също разбива до гладкост и пухкавост. Ароматизира се и част от сместа се добавя към разтопения шоколад, а след хомогенизиране се комбинират изцяло. Следва малиновият конфитюр, прецеден през цедка и накрая разбитата сметана. С леки въртеливи движения от дъното към повърхността се обединява цялата смес, за да не спадне получения въздушен обем на крема. Разделя се шоколадовата чийзкейк смес върху бисквитената основа, като може да се остави част от нея за декоративно шприцване по-късно /сместа ще се сгъсти допълнително в хладилник/ и поставя в хладилник за  окончателно охлаждане и стягане.
Последен е малиновият сос:  размиват се водата с нишестето и добавят към малините, поръсени със захарта. Поставят се в съд на котлона и на средна температура се изчаква сместа кипне, добавя се малиновия конфитюр, и се оставя леко да къкри до сгъстяване – с разбъркване. Маха се от котлона и прецежда /през цедка/, за да се отстранят семчиците на малините, след което охлажда.


След стягане /или преди сервиране/ върху шоколадовият чийзкейк мус се шрицва от заделената смес и налива малинов сос. В него се поставят няколко пресни малини и листенца мента за аромат. Сервира се студен


Преди поднасяне може да се поръси с ванилова пудра захар и гарнира с шоколадови декорации.
 

Опитайте...

понеделник, 20 юли 2015 г.

Илинден и още православни празници в края на юли

По традиция на 20 юли се празнува Илинден, денят на
Свети пророк Илия.


Св. Илия, името на светеца означава Сила Господна и се свързва с огнена колесница от четири коня по небето, измолващ от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Св. Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.
Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня. 


Отбелязва се като имен ден на носещите имената Илия, Илин, "Илина", Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

Ден след него, на 22 юли, се почита  Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна
 


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна е вярна и предана последователка на Иисус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му. 
Народът почита първата вестителка на Възкресението като сестра на Св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!”.
А на 25 юли се възпоменава Успение на света Анна
 майката на Дева Мария и баба на Иисус Христос.



И още един християнски празник през юли - на 27 се честват
Свети Седмочисленици
-
Свв. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий
и Успение на св. Климент Охридски,

Св. великомъченик Пантелеймон - светия лечител.



Из проповедта в деня на светиите "С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици,

Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,
изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог."
Така светата Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на много молитвени храмове.
Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица)- Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.
Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.


И още православни празници за месец юли:

/снимката е от cahidejibek.com/

Хубави, празници, слънчеви и усмихнати летни дни!

петък, 17 юли 2015 г.

Панирани печени тиквички с пармезан



В горещите юлски дни са за предпочитане лесните, бързи и нетрудоемки рецепти със сезонни зеленчуци и тази идея е една от тях. Наскоро в кулинарното блог пространство се появиха различни предложения за печени тиквички, като по-здравословна алтернатива на пържените. Ние харесваме един такъв вариант, печем и в тава, но чипсът от тиквички с пармезан е с нова, макар и сходна технология. За да се получи хрупкавият вкус тип "чипс", тиквичките се поръсват с малко сол и престояват върху абсорбираща кухненска хартия за 20-ина минути, за да отделят по-голяма част от съдържащата се в тях вода. Панировката е класическа: от брашно, яйца и галета, но в случая се използва галета от хлебни трохи, овкусена и смесена с пармезан. Панировката с хлебни трохи не е нова и е позната като японска панировка - "панко галета" /'panko"/, направена от хляб без кора. Ефект е образуването на по-големи пори, като по този начин има по-пухкава и аерозолна текстура. В повечето случаи се смила в блендер и подсушава във фурна, но може да се използва и прясна. Ние я намираме чудесна при пържене, защото в нея остава по-малко олио и готовата храна не е толкова мазна за крокети, панирани филенца, но успешно се прилага и при печене. Сега е в компанията на панирани тиквички - хрупкав чипс, достойни заместници на пържените!


Панирани печени тиквички с пармезан 
/по идея от Baked parmesan zucchini crisps/


Продукти:
2 тиквички, нарязани на кръгчета около 5-6мм дебелина*
1 ч. чаша брашно
2-3 големи яйца, леко разбити
2 ч. чаши хлебни трохи, използвах прясно смлени
 ½ ч. чаша настърган пармезан
1 ч. л. изсушен риган
сол и черен пипер, на вкус и според солеността на пармезана
* използвах тъмно зелени тиквички и освен на шайби могат да се нарежат и на "гредички"
1 ч.чаша =240мл.

 Първо се подготвят тиквичките, и както вече споменах, за да се отдели по-голяма част от съдържащата се вода в тях, след нарязването им на шайби /около 5-6мм дебелина /, се поръсват с малко сол и престояват върху абсорбираща кухненска хартия за 20-ина минути, покрити и леко притиснати с хартиените кърпи.
 Загрява се фурната до 200 градуса С и голяма тава се покрива с хартия за печене.
Подготвя се панировъчната смес – хлебните трохи се смесват с пармезана и ригана, черен пипер и шипка сол, ако е необходимо. Брашното и яйцата също могат да се овкусят при желание.
Следва панирането на тиквичките: подсушените резени тиквички се овалват първо в брашно, следва потапяне в разбитите яйца и накрая в панировъчната смес. Поставят се в подготвената тава и пекат продължение на 20 до 30 минути, или докато тиквичките получат златист загар и станат хрупкави.


Изваждат се от фурната и са готови за консумация веднага, 
за да не омекнат и да не загубят хрупкавият ефект.


Сервират с любим дип, свежа салата, а гъстият млечен сос е класика в случая.


А тук има и една интересна идея за паниране с корнфлейкс.
Опитайте...


Денят на Света Марина

Днес, на 17 юли  почитаме Света великомъченица Марина


В нейното житие четем:: Марина, дъщеря на езически жрец в Антиохия, е възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Тя много желаела да получи св. кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв нейн гонител станал самият й баща - 16-годишната девойка срещнала Олимврий, управител на източните провинции, смело му изповядвала вярата си и била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели управителя на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Сетне била осъдена на смърт. Преди смъртта си Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.  



Православните християни почитат Света Марина, като покровителката на водата и здравето. Според народните вярвания тя е и пазителка от змии, както и закрилница на Черноморието. 
Света Марина се приема и като покровителка на брака.
 
  Имен ден имат Марина, Марин, Маринела, Честит празник!



неделя, 12 юли 2015 г.

Бадемов сладкиш с нектарини и портокалов сироп


Неделният летен сладкиш: слънчеви нектарини - сега им е времето, маслено бадемово тесто и ароматен портокалов сироп, е още няколко уханни малини за свежа финална  нотка.
За нектарините /от гръцката дума „нектар“, наричани в миналото и "персийска слива" / се счита, че притежават вкус по-богат от този на прасковите и носят изключително богат аромат, а както своите събратя праскови и кайсии са чудесни са както сурови, така и леко задушени или гриловани. Днешното ми предложение с нектарини е лесно и бързо, вкусно, свежо и ароматно. Рецептата в оригинал е на Дона Хей  Donna Hay Nectarine Tart with Orange Syrup, с някои незначителни за крайния вкус изменения от мен.
Без да има необходимост от специално представяне, едно от най-известните имена във висшето кулинарно изкуство, на осемгодишна възраст Дона Хей влиза в кухня, хваща купа за разбиване и повече не поглежда назад. Днес Дона Хей е водещ кулинарен редактор и най-продаваният автор на готварски книги в Австралия. Тя работи и като главен редактор на списание "donna hay magazine", има собствена серия кухненски съдове и пособия, собствен магазин и е участвала много пъти в „Най-добрият готвач на Австралия“. Нейните ястия, рецепти и аранжировки са съсредоточени около използването на основни съставки, простичкото приготвяне и красивото поднасяне. Това е нейната запазена марка, а това е моят вариант на това лятно изкушение:


Бадемов сладкиш с нектарини и портокалов сироп


Нектарини:
3-4 нектарини
¼  ч. чаша пудра захар

Тесто:
90 гр масло
½ ч. чаша кристална захар
2 яйца
1 ч. чаша бадемово брашно (смлени бадеми)*
¼  ч.чаша пшенично брашно
1 с. л. портокалова кора настъргана **
¼  ч.  л.  бакпулвер
* комбинирах  ¾  ч. чаша бадемово брашно с ¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
** използвах 1ч.л. портокалови корички финес на д-р Йоткер
още ¼ ч.чаша нарязани бадеми, малини и свежа мента за декориране.

Портокалов сироп:
1 ч.чаша прясно изцеден портокалов сок*
¼  ч. чаша ликьор с портокалов аромат
½ ч. чаша захар
* използвах останалият сироп от задушените нектарини и допълних със сока на 1 портокал и намалих количеството на ликьора.
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвят плодовете: Затопля се тиган с незалепващо покритие на средна температура. Почистените нектарини се поръсват с пудра захар и поставят с разрязаната /вътрешната/страна  в тигана. Варят се, докато се разтопи захарта и плодовете се зачервят, след което се изваждат от тигана и охлаждат. Някои са запазват цели, а други се разрязват на ивици.
Фурната се затопля на 160С, леко се омаслява форма за печене с размери 12 x 35 см. за тарта или друга за сладкиши. Използвах правоъгълна форма за кекс, която е по-малка и дебелината е по-скоро за сладкиш, а не за тарта.
Тесто:
В кухненски робот се разбиват маслото и захарта, добавят се яйцата, бадемовото брашно /при мен и кокосови стърготини/, пшеничното брашно, портокалова кора и бакпулвер и отново се разбъркват, докато се обединят. Сместа се разпределя с лъжица в подготвената форма за печене. Върху тестото се поставят нектарините, нарязаните се притискат, за да спаднат по-навътре, а няколко цели се поставят отгоре. Поръсва се с нарязаните бадеми.
Сладкишът се пече в продължение на 30-40 минути, според дебелината и  с проба за суха клечка.


Оставя се да изстине и при сервиране се залива със сиропа.


Портокалов сироп
Поставя се  портокаловият сок, ликьора и захарта в малка тенджера на силен огън и се оставя да заври. Намалява се силата до ниска и оставя да къкри за 10-12 минути или докато сместа се сгъсти, след което се охлажда.


Вече споменах, че при сервиране се полива с ароматния портокалов сироп.


И парченце:


Опитайте...


неделя, 5 юли 2015 г.

Царевични кексчета с козе сирене, мед и мащерка



Един от опияняващо уханните аромати на лятото е дъхавата мащерка. Билката с нежни розови – лилави цветчета, пълна със слънце и ефирен божествен аромат, синоним в древногръцката митология на смелост, сила, кураж, елегантност и мисъл. Обикновено се определя като универсално лекарство за всякакви болежки, особено ценно е етеричното масло от мащерка, а в същото време се използва и широко в кулинарията. Независимо, че успява да запази уханните си аромати изсушена, не пропускам да й се насладим и в пресен вид. Подобно, но не съвсем от плоските хлебчета с мед и мащерка, и в днешното ми предложение акцентът е уханната комбинация от мед, лимон и дъхава дива мащерка. Този път в допълнение на семпли, бързи и по лятному - леки, царевични кексчета /Greek Cornbread/ със сирене - при мен козе. Комбинацията на козе сирене, мед и мащерка се определя като класика, а сега е времето и една също сезонна - с кайсии.  Ето ги:


Царевични кексчета с козе сирене, мед и мащерка


Продукти за 8 кексчета /по-големи/
1 ч. чаша царевично брашно
1 ч. чаша пшенично брашно
¼ ч. чаша захар
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1 ч.чаша кисело мляко
¼ ч. л. сода за хляб
¼ ч. чаша зехтин
¼ ч.чаша масло
2 яйца
1 с.л. пармезан
¼  ч. л. лимонова кора

Топинг:
мед
козе сирене
пармезан
лимонова кора
прясна мащерка

Фурната се загрява фурната до 200 градуса С. Омазняват се формички за мъфини,  а може и една обща.
В голяма купа се смесват сухите съставки: двата вида брашно, солта, бакпулвера, захарта. Добавят се млякото, размесено със содата бикарбонат, разтопеното масло със зехтина, яйцата, лимоновата кора и пармезан. Разбърква се добре и оставя около пет минути да се комбинират всички съставки. Изсипва се в подготвените форми и пекат около 15-20-25 мин. според големината*- до златисто и проба за суха клечка.  * /стандартни форми за мъфини - пекат се 14-16 минути; или квадратна тава за 20-25 минути./


Още топли се изваждат от формите. Могат да се сервират топли или студени. 


Поднасят се поръсени с мед, едро натрошено сирене, пармезан, лимонова кора и
прясна мащерка. 




Чудесни самостоятелни, но и допълнение към една свежа лятна салата с пъпеш, малини и други екстри, но за нея по-късно.


Няма да пропусна да покажа и вътрешността на кексчето..., и споделя вкуса на семплите неща.


Опитайте...