В началото на седмицата избрах още едно предложение за оползотворяване на крехки сезонни тиквички - солен кейк, тип царевичен хляб. Когато прочетох тази рецепта от Sara Dickerman за Bon Appetit, ме впечатли идеята да се запържи използваното маслото, което от своя страна да даде
един по-различен аромат и вкус. Тази френска технология се оприличава като една тайна съставка за подобряване вкуса на всякакъв вид сладки и солени печива. Идеята на Beurre noisette е да се изпари бавно водата и да се разделят мазнините на маслото от млечните твърди частици, които имайки по-ниска температура за пържене ще получат характерния за запърженото кафяво масло цвят на лешник, по богатия вкус и силен аромат, напомнящ орехи, карамел и препечен хляб.
В последващите към рецептата коментари се
препоръчват леки корекции, с които се съобразих: количеството на захарта да се намали в посока от
преобладаващо сладко към подчертан солен вкус с лека нотка на
сладост. Комбинацията на тиквички с царевично
брашно харесваме, а с добавката на сирене, настъргах моцарела, обещаваше един добър резултат. Така и се получи... ароматно и вкусно - балансирана и засищаща закуска,
предястие или лека вечеря.
Кейк с тиквички, моцарела и запържено масло
/ по идея на Zucchini Cornbread/
Продукти:
125 гр. масло
2 големи яйца
½ ч. чаша яйрян
1 голяма тиквичка, около 300гр
1 с. л. нарязани свежи подправки*
1 ½ ч. чаши пшеничено брашно
¾ ч чаша царевично брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
125 гр. масло
2 големи яйца
½ ч. чаша яйрян
1 голяма тиквичка, около 300гр
1 с. л. нарязани свежи подправки*
1 ½ ч. чаши пшеничено брашно
¾ ч чаша царевично брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
½ ч.л. сол
по желание:
½ ч. чаша сирене, настъргана моцарела или друго сирене от типа чедър
½ ч. чаша сирене, настъргана моцарела или друго сирене от типа чедър
1 с.л. тиквени семена
мащерка
* босилек, копър, магданоз или
риган, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне и една онагледяваща рецепта в стъпки:
Фурната се загрява на 175С., а форма за кекс с размери ~ 23х12х7см се порива с хартия за печене.
Маслото се разтопява в тиган средно висока температура и се запържва до златисто кафяво /около 3 - 4 минути/, след което прехвърля в друг съд и оставя да се охлади. Смесват се леко разбитите яйца и айрана. Към тях се настъргва на едро ренде тиквичката – необелена, но добре измита и почистена, а може да се остави част от нея за гарниране. Добавят се в сместа маслото и свежите подправки. Пресяват се брашното, захарта, бакпулвера, солта и содата в голяма купа, след което смесват и с царевично брашно. Прибавя се настърганото сирене и разбърква с вилица. Обединяват се всички продукти, леко до хомогенизиране. Полученото тесто, с гъста консистенция се прехвърля в подготвената форма за печене и заглажда. Отгоре се поставят отделените тънки резени тиквичка /аз леко ги кипнах и подсуших с абсорбираща хартия/ и поръсва с тиквените семена. Пече се до златисто и тестер за суха клечка, около 55-65мин, при мен 1 час, за постигане на по-хрупкава коричка. Изважда се от фурната и оставя още 10-на минути да се охлади във формата, след което напълно освободен върху решетка за пълното изстиване.
Маслото се разтопява в тиган средно висока температура и се запържва до златисто кафяво /около 3 - 4 минути/, след което прехвърля в друг съд и оставя да се охлади. Смесват се леко разбитите яйца и айрана. Към тях се настъргва на едро ренде тиквичката – необелена, но добре измита и почистена, а може да се остави част от нея за гарниране. Добавят се в сместа маслото и свежите подправки. Пресяват се брашното, захарта, бакпулвера, солта и содата в голяма купа, след което смесват и с царевично брашно. Прибавя се настърганото сирене и разбърква с вилица. Обединяват се всички продукти, леко до хомогенизиране. Полученото тесто, с гъста консистенция се прехвърля в подготвената форма за печене и заглажда. Отгоре се поставят отделените тънки резени тиквичка /аз леко ги кипнах и подсуших с абсорбираща хартия/ и поръсва с тиквените семена. Пече се до златисто и тестер за суха клечка, около 55-65мин, при мен 1 час, за постигане на по-хрупкава коричка. Изважда се от фурната и оставя още 10-на минути да се охлади във формата, след което напълно освободен върху решетка за пълното изстиване.
Разрязва се леко хладък, но ни хареса и студен.
Свежа салата и още сирене, /при нас тип "бри"/ са едно чудесно допълнение.
Гарнирах с див лук и мащерка.
Опитайте...