Този тип домашен десерт, с два отделни слоя - на шоколадов кейк и гъст пудинг сос, макар и не много популярен, ни допада. В по-лек и летен вариант с цитрусов аромат, а сега - по-плътен, топъл и шоколадов. Известен е най-вече като Self- Saucing Chocolate Pudding Cake или по-кратко Pudding Cake. Рецептите са сходни, а Нанита предлага едно чудесно нейно решение. Нетрадиционното е изливането на шоколадовия сос над суровата смес за кейка и е особено важно, да не се разбъркват. Така при печене кексовата основа ще се повдигне, а отдолу ще се уплътни соса. Попада в категорията бързи и лесни десерти - съставките се смесват на ръка, пече се не за дълго и сервира топло. Аромати и допълнения - пожелание.
По идея Chocolate Pudding Cake
/Продукти за тава 20х20 см. , 6 малки или 3 големи индивидуални съдчета /с обем 400мл./
Основа:
1 ч. чаша /от 240 мл./ брашно
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. кафе
¾ ч. л. сол
2 големи яйца
1 ч. чаша захар
¾ ч. чаша мляко
60 гр. масло, разтопено и охладено
1 с. л. кафеен ликьор или ванилия
Сос топинг:
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
¾ ч.чаша кафява захар
1 ½ ч. чаши вряла вода /използвах кафе с мляко капучино
½ ч. чаша шоколад на малки парченца или чипс
Фурната се загрява на 175С.
В купа се разбиват заедно яйцата, захарта, млякото, разтопеното масло и аромата. Смесва се брашното с какаото, бакпулвера, солта и кафето. Изсипва се към течните съставки и разбърква, докато се хомогенизира.
Налива се сместа в намазнена тавичка с размери 20х20 см. или в няколко индивидуални купички.
Подготвя се топинга, чрез разтваряне на какаото, захарта и врящото капучино или вода/мляко.
Внимателно се излива топинга върху шоколадовата основа.
Поръсва се с шоколадовия чипс.
Пече се около 30 мин., до "суха клечка" и изважда от фурната.
Охлажда се десетина минути и сервира, поръсен с пудра захар, сладолед или сметана и още шоколадов сос.
Ако ще се консумира по-късно е добре да се претопли леко в МВ.
В купа се разбиват заедно яйцата, захарта, млякото, разтопеното масло и аромата. Смесва се брашното с какаото, бакпулвера, солта и кафето. Изсипва се към течните съставки и разбърква, докато се хомогенизира.
Налива се сместа в намазнена тавичка с размери 20х20 см. или в няколко индивидуални купички.
Подготвя се топинга, чрез разтваряне на какаото, захарта и врящото капучино или вода/мляко.
Внимателно се излива топинга върху шоколадовата основа.
Не се разбърква!
Поръсва се с шоколадовия чипс.
Пече се около 30 мин., до "суха клечка" и изважда от фурната.
Охлажда се десетина минути и сервира, поръсен с пудра захар, сладолед или сметана и още шоколадов сос.
Ако ще се консумира по-късно е добре да се претопли леко в МВ.
Сочен и ароматен, с чаша горещ шоколад - чудесен начин за сгряване в мрачното и студено време .
Опитайте...
Хубав шоколадов понеделник -
ще допълня и култовото изпълнение на Hot Chocolate - You Sexy Thing (1979).
Музикантите от легендарната британска група в близкото минало Hot Chocolate се очаква да изнесат концерт в столичен клуб днес .