петък, 28 декември 2012 г.

С червените ботушки...



С червени ботушки, с червено палто, бяла кожена яка и червена шапка с бял пискюл, едър човек с румени бузи, широка усмивка и дъъълга брада... Логична е представата за образа на Дядо Коледа /или пък на Дядо Мраз! Именно този вид, този костюм и тези цветове са характерните за добрия старец. И тази година отново четох доводи за предполагаемата връзка между запазените цветове на днешния Дядо Коледа в традиционните червено-бели дрехи и дълга бяла брада с коледна реклама на Coca - cola от 1930-31г., използваща същите цветове и популяризираща ги в своя полза.
В източноевропейски вариант, за моето поколение доставката на подаръци осъществяваше Дядо Мраз. Той:  Дядо Мраз потропва с червените си ботушки /,а Дядо Коледа най-често е обут с черни/ и разтваря  големия  чувал с подаръци на 31 декември. Нова година! Със или без Снежанка, но в компанията на свежа зелена елха, украсена с нежни и крехки, стъклени играчки. Дядо Мраз винаги чука на вратата и чака да го поканят в дома, където изисква от децата да му изпеят песничка или да му кажат стихче, преди да им раздаде подаръците. Сред задължителния репертоар е детската празнична песничка: С червените ботушки:

След като ни посети Дядо коледа е време да поканя Дядо Мраз и избрах няколко сладки закачки с темата на червени ботушки:


Първи са медените сладки, с форма на ботушки, които са ми фаворит за тази година.


В компанията на снежни човечета и бяло глазирани елхици.


Рецептата е традиция в семейството ни от години – моите меденки.


Следват  червени ботушки, изрязани от "блат"  на шоколадов фъдж.


Бял шоколад и кондензирано мляко,  червена сладкарска боя, аромати  и плодове /сушени червени боровинки по желание/. Рецептата е многовариантна, оформлението – също.



Поздрав за финал, естествено познатата песничка: С червените ботушки потропва Дядо Мраз …



Весели, усмихнати и щастливи празници! 

вторник, 25 декември 2012 г.

Честито и благословено Рождество Христово!, AVE MARIA!

“Слава във висините Богу,
и на земята мир, между човеците благоволение!”
(Лука 2:14) 

Честито и благословено Рождество Христово!


 Днес честваме рождението на Божия син - Иисус Христос, 
един от най-големите християнски празници  - Рождество Христово (Коледа)


/AVE MARIA - Placido Domingo,Michael Bоlton,Nana Mouskouri/ 

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. На 26 декември се празнува като ден на бащата и Събор на св. Богородица - празник в чест на св. Дева Мария, удостоила се да бъде Майка на Господа Иисуса Христа.


 "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - 
да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"
 В този ден се почита паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Вторият ден на Коледа - 26 декември, се чества и като Денят на бащата. 

По хронология на третия ден след Рождество — 27 декември се чества Стефановден
денят на СветиСтефан, Първият  мъченик за Христос. 

Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. 
За него се казва, че “затваря кръга” на старата година.


Честито Рождество Христово!
Нека носим надеждата, светлината и добротата в сърцата си.
 Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие;
много щастие,  мъдрост и сбъднати мечти.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници!

понеделник, 24 декември 2012 г.

В очакване на най-тихата и свята нощ


Всяка година в този ден, очакваме със смирение и надежда 
 тайнството на най-тихата и свята нощ...
 Християнският свят очаква ангелите небесни да запеят: 
"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14). 
за да тържествува и възхвали раждането на Младенеца.

 
Очакваме раждането на Сина Божий Иисус Христос, Спасител на човешкия род.
Преди повече от 2000 години в покрайнините на Витлеем се родил Младенец. 
Майката повила нежно Младенеца и с любов се надвесила над Него.

Денят на Предпразненство на Рождество Христово / Бъдни вечер/
ни пренася мислено в духовния свят и ни напомня:

"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.

Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия.  Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения.  Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.

Днес е възсиял денят на милостта.  Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.

Настъпил е денят на радостта.  Нека никой да не причинява печал и скръб.

Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.

Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято".

Хосе Карерас - концерт в София, България, 10.12.2012 г.

Тиха нощ
 Тиха нощ; свята нощ!
Всичка земя е в тишина;
Виж! Витлеемската светла звезда

Мъдрите кани от чужда страна,
Гдето Христос се роди.

  Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега на похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасене донасят до нас:
Ето, Спасител дойде!

Тиха нощ! Свята нощ!
Всичка земя пей с веселба;
Богу во вишните да се даде
Слава и почет; от всякъде пей:
Мир за всегда на земя!

Лука 2:8-14

Очакваме светлината и магията на Святата нощ да стоплят и просветлят душите ни.
Очакваме сиянието на Божията звезда да завещае повече надежда и доброта, мир и любов, с които да направи света по-добър и съвършен. 


Тази нощ е тайнствена. Тази нощ е свята.
Светлина, мир и любов за всички в Коледната нощ!
Очакваме я

петък, 21 декември 2012 г.

Колачета с газирана вода

В очакване на добрите гости вчера - Игнажден, /20 декември/  приготвих колачета, с които да се посрещне първият гост, прекрачил дома ни. Реших да ги представя в деня на зимното слънцестоене  и започването (в 13:11 часа ) на астрономическата зима:)
А получих и подарък: Най-харесваното готварско списание "Кулинарен журнал", в тематичния брой за празнични питки избра и публикува моята рецепта за 
"Постни предколедни колачета".
В народната традиция Полазникът се приема с особена важност, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на дома и семейството. "Сполезът" - Това е късметът. С този ден започват коледните и новогодишни празници. Нарича се още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Като символика, която е насочена  към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция.   Характерно е, да се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът  Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер.
Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници,  ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи. Правя ги от години: завити като кукли,  така, като ги правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета, като сусамени подкови  и плетени кравайчета.  Е, вече със сигурност са различни от  традиционните, но са от постно тесто, със запазена идея  и по-ново оформление, тази година вдъхновени от Форум Хлебопечка.ру  като "сърчица" и няколко като "бебенца", .:)


Колачета с газирана вода

Продукти: за около 16 колачета
2 ½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша вода, хладка
15 гр. прясна  мая 
¾ ч.чаша газирана вода
1 с.л. олио
1 к.л. захар
½ ч.л. оцет
2 к.л. сол
1 ч.л. мед

още: 
брашно за доомесваене и оформяне
2 с.л. олио
1 с.л. сусам, лен и други семена

 1 ч.чаша =240 мл.
Маята се размива с ¼ ч.чаша хладка вода и 1 к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, газираната вода, и разбитите мед, оцет и олиото. С миксер  /приставка за тесто/ или на ръка се омесва в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, пластично тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд и намазнен с олио съд.
От тестото се късат топчета, с големина по желание.
За оформянето им като сърчица се  разточват на плоска питка, която се завива и формова с изтеглени и изтънени краища. Прорязва се по дължина през центъра, но не до края и едната страна се обръща навътре. Оформя се сърце, като двете половинки леко се раздалечават.
Втасват отново зa около още 15 мин., до увеличаване на обема. 
Намазват се с олио или вода, поръсват се със семена по избор.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 20-25 мин.до зачервяване.


Могат да се намажат с още олио или мед, както други кравайчета, но този път избрах  по-"натурални".


Споменах, че съм оформила и няколко като "бебенца" :)  За тях се разточва  дълъг фитил тесто, като единият край се оформя на малка топка. Тънката част се завива и  преплита.


 Нежната плътност и хрупкава коричка като че се виждат и от снимката.


Опитайте...

И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициативаБългарската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Игнажден 20.12 2012

Денят 20.12 2012 дойдеИгнажден и/или ...?
Православната традиция чества Свети Игнатий Богоносец,
 Предпразненство на Рождество Христово, 
от който започват коледните празници и считан за начало на новата година, 
наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"

По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: 
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".
На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.


Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.
Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.
На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
Днешните колачета са замесени с мед и газирана вода, а оформени като "сърчица" и "бебенца":)


И тази година да си пожелаем хубав празник, 
добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

събота, 15 декември 2012 г.

Коледни канелени бисквити



Коледа с дъх на канела... Ароматът на канела е сред най-популярните и приятни коледни ухания. Обичам този миризма, създава ми настроение и усещане за спокойствие, топлина, уют. Канелата със своя изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат умело се превъплъщава  в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, греяно вино и  като основна съставка в ароматите на меденките.  Вече изпекох традиционните  меденки, остава приятната част за тяхното декориране. 
А тази година избрах да направя и два варианта на коледни сладки, в които доминира канелата и са на основа захарни бисквити, с малка модификация на тестото.  
Първите са с коледни мотиви и изпечени в силиконови форми, които получих като подарък.:) Използвах рецептата към упътването на опаковката, основният аромат е канела. 

Коледни канелени бисквити  


Коледни канелени бисквити в силиконова форма

Продукти за 24 сладки, /според дебелината им:
250 гр. брашно
125 гр. масло

125 гр. захар /кристална, кафява/
1 щ. сол
1 яйце
½  ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
1 щ. кардамон
½  к.л. бакпулвер*


1 ч.чаша =240 мл.
*в основната рецепта е набухвателят е 1 щипка, но аз увеличих с малко, 
както и увеличих канелата за сметка на другите подправки.
Пудра захар за поръсване и по желание за слепване топъл шоколад.

За шоколадовите отливки:
50 гр. бял шоколад
200-400 гр.шоколад за коледните мотиви, според дебелината им
1 с.л. мазнина
Фурната се загрява на 180-200 С.
В блендер се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - масло със захарта, после – яйца , брашно с бакпулвер и аромат.
От тестото се късат топчета, които се разстилат в гнездата на формата, които леко намазних. Притиска се добре и валира с точилка.
Силиконовите форми се пекат за около 10 -12 мин. до златисто, изваждат се от фурната и оставят 2-3 мин. да се охлади.
Освобождават се бисквитите от гнездата и поставят върху решетка, до пълното им охлаждане.


Могат да се поръсят с канелена пудра захар, аз избрах да ги слепя с шоколадови отливки.


В същите силиконови форми се отлива и шоколадовото покритие – първо декорацията с разтопен бял шоколад, след засъхването й, отгоре се излива разтопен  черен шоколад. Формичките леко намазних и изваждането  на малките „шоколадчета” е много лесно. Глазирах със сладкарска перлена боя, която за съжаление не се отразява добре на снимките.
 

Сглобяването/залепването  на „сандвичите” се осъществява с разтопен шоколад.
 

За удобство и съхранение ги поставих в самостоятелни пликчета.


Втората идея за канелени коледни сладки е оформлението им в плетеница. Преди година бях видяла тази идея /Lattice “Pie Crust” Sugar Cookies/, реализирана от маслено тесто. Моето желание бе да оплета фитилчета, а не ленти, като е в оригиналната рецепта. Използвах тесто с вкус на класическа обикновена бисквита - унгарските бисквити, които харесваме, а 1/3 от него оцветих с какао. 
Плетката би била по-изразителна, ако тестото е по-твърдо, с по- малко набухвател, но пък
така вкусът на бисквитките е по-приятен - меки и пръхкави :)


Коледни канелени плетеници

Продукти за около 18 сладки
100 гр. меко масло
1 ч. чаша пудра захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
канела за аромат

1 с.л. какао

още брашно за разточване
1 ч.чаша =240 мл.


В блендер се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране, изважда се и върху набрашнен плот се  оформя  тесто. /може и на етапи - масло със захарта, после – яйца , брашно с бакпулвер и аромат./ Отделя се 1/3 от тестото и оцветява с какаото.
Тестото се оставя да престои в хладилник за около час.
От тестото се късат топчета, които се оформят тънки фитилчета и преплитат. Изрязва се кръгла форма, около която се завива друго фитилче от оцветеното с какао тесто. Поставят се в хладилник за около 15-на минути.
По желание могат да се намажат с жълтък  и поръсят с канелена захар.
Фурната се загрява на 175-200С.
Пекат се около 10 -12 мин. до зачервяване,  изваждат се от фурната и оставят 2-3 мин. да се охладят.
Освобождават се бисквитите от тавата и поставят върху решетка, до пълното им изстиване. Могат да се поръсят с още канелена пудра захар.


Опитайте...

И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициативаБългарската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117




сряда, 12 декември 2012 г.

Шоколадови ментови звездички



Избрах този ден, в който календарът изписва три дванайсетки - 12. 12.’12, за начален на коледното настроение в блога и празничните ми предложения.
Магията на дванайсете - дванадесет са месеците на годината, зодиакалните знаци, деленията на часовника, страните на куба, застъпено е в основата на много религии,  дванадесет са великите църковни празника, Христос е имал дванадесет ученици… 
/Логичният въпрос за дванадесет или дванайсет - двете форми са дублетни. Препоръчителна е употребата на дванайсет. Формата дванайсе е неправилна, но много пък популярна в разговорната реч./
Четох различни прогнози за очаквани вибрации на този ден. Избрах позитивните, че на такива дати се спускали духовни лъчи от Космоса. Лъчеструят хармонизирал пространствено-времевата ни матрица, съзнание и аура. Целта била пречистване на човека от лошотията, страха, алчността и омразата и връщането на доброто, любовта и състраданието. Макар и за звучи занимателно, или пък не … харесва ми.
Вече споменах,че закъснявам с приготовленията - идеи много и ми е да отсея, но още има време :). Това са Коледни ментови звездички - комбинация от бисквитка и бонбон, мента и шоколад,  вдъхновени от любимите ни бонбони After Eight .
Направих във варианти – с бисквитена основа, ментов пълнеж и шоколадова заливка; само ментов пълнеж в шоколад като звездички и като дискчета. Има различни рецепти за ментовия пълнеж – само със захар, с кондензирано мляко и с крем сирене. Аз се спрях, за по-голяма трайност захарния. Ментовия вкус, неговата сила и цвят също е въпрос на избор.


Шоколадови ментови звездички

Продукти:
 /за около 24 -36 звездички, според големината и дебелина им/

Ментов пълнеж:
2 – 2½ ч. чаши захар
1 ½  - 2 с.л. вода или мляко
1 ½ с.л. сироп агаве или мед
1 ½ с.л. мазнина, масли или маргарин
½ ч.л. ментова есенция* /на вкус!/
ванилия

За глазиране:
200 гр. шоколад
½ - 1 с.л. мазнина

1 ч.чаша = 240 мл.

Шоколадови бисквитки, тънки и изрязани като звездички, използвах захарно тесто, допълнително оцветено с какао.

* ментовата есенция – ментов екстракт или ментово масло най-добре да се закупи готов, количеството се определя на вкус!!!
/може са се използва аромат от алкохолна напитка (когато няма да се консумират от деца), може да се получи от концентриран воден извлек на пресни листа, или бонбони, или друго./


В купа се пресяват 2 ч.чаши пудра захар, към тях се прибавят 1 ½ с.л. вода, сиропа и разтопената мазнина. Ароматизира се и разбива до хомогенизиране – ако е неохнодимо се добавя още захар или ище вода, до получаване на меко тесто Прехвърля се върху поръсена с пудра захар плот и оформя като топка, която се поставя в хладилник за около час или повече, да стегне.  Може да се разточи на лист, който да се втвърди във фризер и от него да се изрязват формички, или да се късат топчета, които се огормят по желание – диск, или звездичка в моя случай. Изрязаните фигурки се поставя във фризер за пълното им втърдяване – аз ги изчаках една нощ.


Разтопява се предвиденият шоколад с мазнината на водна баня или в МВ, след което се потапят бързо в него сглобените бисквитки и ментови звезички. Оставят се върху решетка да се отцедят и вдвърдят.


Могат да се гарнират с разтопен бял шоколад.Охлаждат се отново.


Едно примерно видео за рецепта и технология.



Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

петък, 7 декември 2012 г.

Постни кокосови кубчета /Постен Ламингтън/


Още не съм започнала с коледните приготовления, но пък има толкова много празници в началото на декември, а и в унисон с първия сняг за тази година, избрах един популярен десерт у нас, но не толкова с оригиналното му име - Lamingtons. Ламингтън е малко квадратно парче пандишпан, потопено в шоколадова глазура и покрито с кокосови стърготини. Моят случай е постно решение, но няма проблем да се направи и с масло, или като коледен, защото е траен - въпрос на избор. Познат, вкусен и много ароматен сладкиш, с възможности за импровизация и въображение при приготвянето му.
По произход е десерт от австралийския регион , като се приема, че е кръстен на барон Lamington популярен губернатор на Куинсланд 1896-1901г / по - точно като жаргонен термин за периферията на бомбето, носено от барона, или на неговата съпруга/. Въпреки малкия си размер, има голяма репутация, толкова много, така че всяка година на 21 юли, австралийците празнуват "НационаленLamington ден". В сайта е публикувана и оригиналната рецепта.
Аз използвах за основна хърватска рецептата, където това печиво е известно като „cupavci” и разработено в много и различни варианти. Добавката на портокалов сок и кора, в съзвучие с шоколад и кокос е очаквана, и една добра комбинация.



Постни кокосови кубчета /Постен Ламингтън/
/по идея от  Posni cupavci/


Продукти:
1 ч. чаша захар
1 ч. чаша портокалов сок 
½ ч. чаша олио  
2 ч.чаши брашно  
1 бакпулвер
1 щ. сол
1 ванилия /портокалова кора

Глазура /топинг: 
50 гр. какао
150 гр. маргарин*
100 мл. соево мляко / дълго кафе
½ ч.чаша  захар
1 ч.л. кафеен ликьор, портокалова кора  или друг аромат

200 гр.  кокосови стърготини

1 ч.чаша = 240 мл.
 * или кокосово масло
Фурната се загрява на 175С.
Разбърква се захарта в сока /водата, добавя се олиото, брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбива се до хомогенност и ароматизира.
Тава с размери 20х20 см, се покрива с картия за печене и в нея се излива тестото. Пече в предварително загрятата фурна около 25 -30 мин., до проба за суха клечка. Изважда се и охлажда напълно. Важно: Поставя се в хладилник за една нощ,  да се стегне сладкишът и да може да се разреже лесно, без да се рони. Охладеният сладкиш се оформя на кубчета. Подготвя се топинга, чрез загряване на продуктите, стопяване на маргарина и изглаждане на сместа.


Всяко кубче се потапя в шоколадовия сос и овалва в кокосовите стърготини.


Готови са консумация, но след кратко отлежаване вкусовете и ароматите се обединяват и обогатяват взаимно.



Опитайте ...

 

събота, 1 декември 2012 г.

Две рецепти със сланутък


Иска ми се през времето за коледни пости, когато по-често се приготвят набъбващи храни и варива, да припомня за още една бобова суперхрана: нахут  или сланутък,/Cicerarietinum/
и неговите ценни и много полезни за здравето качества.
Нахутът е едно от най-старите културни растения, които човечеството познава от незапомнени времена и едно от най-рано култивираните. 
Нахутените ядки са с естествено ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри, фолиева киселина и богати на витамини /А. С, В и Е/  минерали /желязо, магнезий, манган, молибден, мед и цинк/. Те са важен източник на макро-хранителни вещества, добър източник на протеини, които съдържат почти два пъти повече количество протеин в сравнение със зърнени култури, и имат нисък гликемичен индекс.

 Интересна е легендата за произхода на нахута в нашата страна. Четем я в житието и успението на Св. Иван Рилски,  където се казва, че Божият избраник се хранел с него:
„ Преподобният тръгна и навлезе във вътрешната пустиня на Рила планина, и се посели в хралупата на едно голямо дърво. По Божий промисъл в пустинята израсна сланутък (нахут), с който преподобният се хранеше дълго време. Някакви пастири, нагостени веднъж от преподобния с този сланутък, си откраднаха тайно от него и си отидоха по пътя. Но когато пожелаха да ядат, намериха шушулките празни. Тогава се върнаха и поискаха прошка от преподобния…”

Ще започна с хрупкави царевично нахутени пръчици. За семплия, но многовариантен продукт на полентата вече съм споменавала нееднократно, както и особената почит към вкуса му в нашата кухня. Варена и запържена или запечена полента /царевичен грис/ е едно популярно и вкусно предястие. Тук съставът на сместа е обогатен с нахут и ароматни подправки. Бързо за приготвяне, с възможност да се подготви предварително и преди сервиране да се изпържи или запече. Харесахме ги, като леко ястие или удачни за гарнитура.


Царевични  пръчици с нахут
/по идея от Chickpea and Polenta Fries/


 Продукти: /за олоко16 пръчици/
1 ч.чаша варен нахут, прецеден 
1 ч. чаша царевичен грис
4 ч.чаши вода или зеленчуков бульон*
1 сушена люта чушка или ½  ч.л. чили на прах / 1 ч.л. червен пипер
½  ч. л. сол
черен пипер и индийско орехче на вкус
¼  ч.чаша. зехтин
1 с.л. пресни подправки

* Количеството на водата зависи от  препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
1 ч.чаша = 240 мл.

В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда. Прибавя се червената чушка и/или червеният пипер, и веднага се налива зеленчуков бульон или вода. Следва свареният и отцеден нахут и сместа се кипва /ако е необходимо се досварява /.  Пасира се до гладка смес и към нея се добавя царевичния грис. Оставя се да заври и с разбъркване на по-ниска температура сместа се доварява и сгъстява. Маха се от котлона и подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче и свежите подправки.
В тава /20х20 см./ се поставя алуминиево фолио, кото леко намазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и отставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарявза на форми по желание, в случая - пръчици.
Следват два начина за доприготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени  с малко сол и мазнина/  или запържени. Аз избрах да ги изпържа в затоплено олио до златисто, след което се отцеждат върху кухненска хартия.


Сервирах топли, с микс от пресни  зелени салати.


Замених класическия за поленатата доматен дип с леко пикантния вкус на горчица.


Хрупкави отвън и меки отвътре.

И като голям фен на салати ще предложа една идея за разнообразяване и обогатяване  на класическата зелена салата с авокадо, сезонна печена тиква и запържен нахут. И авокадото и печената тиква чудесно хармонират помежду си и се съчетават с останалите продукти. Заливката с дресинга е класическа, а запърженият нахут допълва с лек хрупкав елемент.


Салата с печена тиква, авокадо и запържен нахут

Продукти:
микс свежи зелени салати
1 авокадо, почистено и нарязано
парче печена тиква
1/2  ч.чаша запържен и овкусен сварен нахут

Дресинг:
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. олио
1 с.л. зехтин
1 с.л. пресни подправки
сол, черен пипер на вкус

В тази рецепта  по-интересен е моментът със запържване на нахута. Сварен, измит и отцеден се овалва в малко брашно /1 ч.чаша зърна с 1 с.л. брашно/, овкусвява се със сол, черен и червен пипер и запържва в сгорещено олио - колкото повече се пържи, зърната нахут стават по хрупкави отвън и меки отвътре - въпрос на вкус и желание. Изважда се, отцежда върху кухненска хартия и сервира, аз поръсих салатата с част от него.


Оформлението и сервирането е по желание, а с няколко крекери биха се допълнили чудесно.


Опитайте...