събота, 31 март 2018 г.

Празнуваме Лазаровден и Цветница

В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя. Празнуваме Лазаровден /Лазарова събота/ - първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница /Връбница/. Отбелязват се на подвижни дати, но винаги са една седмица преди Светлия Великден, като тази година това са 31 март и 1 април и с тях започва подготовката за Великата седмица и Христовото възкресение. Първа е Лазарова събота - когато се припомня възкресяването от Иисус Христос на Неговия приятел Лазар, а след нея Цветница, когато се празнува тържествения вход в Йерусалим, извършен от Христос шест дни до предаването Му на страдания и кръстна смърт.  Православието отбелязва в събота паметта на Свети Лазар от Витания, който е възкресен от Спасителя в четвъртия ден след смъртта му, а името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Това е едно от последните чудеса на Исус Христос на земята.


Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!


Връбница, Цветница, Палмова или Цветоносна неделя отбелязва влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха и тържественото му посрещане със свежи зелени клонки /върбовите клонки за нашите земи символизират палмовите/. В неделята /Неделя Вайа, Палмова неделя/ след Лазаровден е Цветница - посветен на пролетта и цветята, християните отбелязват символично и тържественото посрещане на Христос в Йерусалим.


На другия ден след възкресяването на мъртвия от четири дни Лазар, Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: “Осанна! Благословен Идещия в името Господне!” Две хиляди години по-късно с тържество и любов християните в България продължават да отбелязват това събитие. На този ден храмовете са пълни с богомолци, които носят пролетни цветя, здравец и върбови клонки. На св. Литургия свещеникът ги освещава и раздава на богомолците като символ на съпричастие и съпреживяване на духовно тържество, и те ги отнасят по домовете си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки - символичните знаци на победата. Върбовото венче се запазва цяла година пред домашната икона, над входната врата или над вратата на дневната. Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява да се поднесе риба на празничната трапеза, постни ястия, сладкиши и хлябове.  Тази година имаме празнични постни сладкиши със сушени кайсии, кокос и свеж портокалов  аромат.


 На Връбница християните знаят, че след това Свое тържество Христос ще поеме възхода Си към страданията и смъртта. Но светлината, запалена в този ден, ще осветява и бездънния мрак. След кръста и смъртта ще изгрее светлината на неизказаната пасхална радост. Ето къде е смисълът и силата на тези необикновени дни, когато, завършвайки поста, ние се готвим да последваме Христос в Неговите доброволни страдания, в победното Му слизане към смъртта, в преславното Му възкресение в третия ден. 



За празничния ден, от който започва Страстната седмица или седмицата на Христовото страдание, българите имат много имена – Връбница, Цветница, Разцветница, Момина неделя… Много и колоритни са обичаите, в центъра на които е върбата. Лазарица и Цветница са много красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието, а пролетното венче е негов пъстър акцент. Венците били дар на славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта. На Връбница – Цветница празнуват и всички, кръстени с имена на цветя, растения и дървета – в България те са един на всеки десети.



Честити празници,
с пожелание осветените върбови клонки да донесат здраве и благословение в домовете ни!

четвъртък, 29 март 2018 г.

Постни кайсиево – кокосови десертчета




Последна публикация за тези пости, нещо сладичко за Цветница, но преди това: наскоро препрочетох статия, в която се акцентира върху 3 сушени плода, които възстановяват силите и дават енергия. Според учени, за да бъдем дейни, мотивирани и енергични е важно не само как се храним и дали спортуваме, но и как релаксира нашето тяло и тайната на силата и енергията се крие в ефективното и бързо възстановяване на мускулите и гръбначния стълб. Споделят се три важни съставки, съдържащи вещества, които стимулират възстановяването на меките тъкани на междупрешленните дискове. Необходим е плодов  микс от сушени смокини, сушени сливи и сушени кайсии в съотношение за дневна порция: 5 броя сушени кайсии, 1 голяма сушена смокиня и 1 брой синя слива, също сушена.  Продължителността на курса е месец и половина, като плодовете се приемат всяка вечер преди лягане.
И в този ред на мисли, е днешното предложение в зареждащ слънчев цвят, сладък вкус и кайсиево-кокосов състав. Идеята е за здравословен десерт от сушени кайсии, които представляват концентриран източник на въглехидрати с висок гликемичен индекс, за да се бори с пролетната умора и чудесна добавка за постите. Вариантите за съчетаване и комбинация за многобройни, сега избрах по-малко, но по-наситени съставки: сушени кайсии и кокос /кокосово брашно и кокосово масло/, който "доставя" повече и по-бързо енергия от много други източници. За допълнително овкусяване, овлажняване и подслаждане може да се използва кайсиеев конфитюр /по желание/, свежа портокалова нотка за аромат, както и няколко бадема за финал, ето ги: постни кайсиево – кокосови  десертчета:


Постни кайсиево – кокосови  десертчета
 /по идея, с изменения от Coconut Apricot Bites/


Продукти:
½ ч.чаша сушени кайсии*  
½ - ¾ ч.чаша кокосово брашно**
¼ ч.чаша конфитюр от кайсии***
1 ч.л. портокалова кора
2 с.л. мед /агаве сироп
1 с.л. портокалов сок
¼ ч.л. ванилова есенция 
Още:
1 с.л. конфитюр от кайсии
½ ч.чаша кокосови стърготини 
¼ ч.чаша бадемови ядки, цели небелени, печени

*около 100 гр. сушени кайсии , нарязани на дребно
** според влажността на кайсиите за плътна, но не суха смес
*** за по-диетичен вариант може да се пропусне
1 ч.чаша=240 мл. 


В кухненски блендер се поставят около 100 гр. сушени кайсии, нарязани на дребно, кайсиев конфитюр по желание, портокалова кора и свеж сок, 1 с.л. разтопено кокосово масло, 2 с.л. мед или агаве сироп и ванилова есенция, и всички съставки се пасират до желаната гладкост. Следва постепенно добавяне на кокосовото брашно, според влажността на кайсиите и другите съставки, за плътна, но не много суха консистенция. Получената смес се формова на руло, загъва се в стреч фолио и поставя в хладилник за допълнително стягане и обединяване на вкуса за около час-два, може и повече. За разрязване и порциониране се използва остър навлажнен нож.


Всеки резен се намазва по периферията с леко затоплен кайсиев конфитюр и овалва в кокосовите стърготини. В центъра се „залепва” с конфитюр по 1 бадем, отново се поставят в хладилник за окончателното стягане и съхранение.


Оформлението може да бъде различно, на кубчета  и/или класическия тип „бонбони”:

Разчупени:


Тънка кандирана портокалова кора също е едно ароматно допълнение:


Опитайте...






понеделник, 26 март 2018 г.

Полента с киноа върху пикантен сос и пюре от бял боб



Едно пролетно постно и предложение с лека празнична нотка /например за Благовещение или Цветница/ – богата, питателна и добре балансирана комбинация от полезна червена  киноа с желирана полента върху пикантен сос от червени чушки в компанията на фино бобено пюре. През време на Великия пост, преобладаващите храни, доставящи белтъчини на организма са: нахут, леща, грах, гъби, фасул, от по-модерните киноа, амарант, много семена и ядки, като най-често се препоръчва смесване на зърнени и бобени храни в един прием и се създава възможност за по вкусни и разнообразна храна. Бобът е една от основните храни, заради голямото си съдържание на белтъчини, аминокиселинният състав на които е близък до този на яйцата, месото и рибата. Съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им да се комбинират до равностойни на животинските протеини - съветва гл. ас. д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. И както в повечето постни храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от чудесен:


Полента с киноа върху пикантен сос и пюре от бял боб
Продукти за полента с киноа за 4 порции
¼ ч.чаша червена киноа, сурова
½ ч.чаша вода/зеленуков бульон
сол, мащерка, дафинов лист на вкус
1 ч.чаша полента /царевичен грис за качамак/
4 ч.чаши зеленуков бульон*
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
сол, мащерка, черен пипер на вкус

Продукти за сос от червени чушки:
1 ч. чаша червени чушки печени, нарязани 
1 ч.л. чили сос  или на вкус
¼ ч. чаша зехтин
1- 2 с  л. доматено пюре
1 скилидка чесън/или сух
сол, черен пипер и риган на вкус
Продукти за пюре от бял боб:
400 гр. сварен бял боб, може и  консерва
¼ ч. чаша зехтин
1 малка скилидка чесън/или сух
1 ч. л. прясно изцеден, цедено лимонов сок**
1 ч. л. бял балсамов оцет
сол, черен пипер и джоджен на вкус
кимион, индийско орехче по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* количеството на водата зависи от  препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
** количеството на киселинността може да се регулира на вкус
Първо се подготвя полентата с киноа
За киноа: Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж.След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата, половин чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура.
За полента/качамак: В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда, след което се налива зеленчуков бульон. Инстантната полента/царевичен грис за качамак/ се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят мащерка и сол на вкус. Маха се от котлона и подправя се с още сол, ако е необходимо, черен пипер и др. подправки по желание. Към горещата смес се добавя сварената червена киноа, след което сместа се хомогенизира. В тава или други форми се поставя фолио, което леко омазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и оставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на форми по желание. Следват два начина за до приготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени  с малко сол и мазнина/  или запържени леко да се гриловат /по скоро затоплят/в тефлонов тиган с много малко мазнина.
За бобено пюре: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се  със сол и пипер, кимион, индийско орехче по желание, може и с още струйка зехтин и лют пипер по желание, като количеството на киселинността може също да се регулира на вкус.
За сос от червени чушки: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се сол, черен пипер и риган на вкус, може и с още лют пипер по желание.


Събиране и подреждане  на ястието е по желание: избрах кубчета полента с киноа върху фино пасиран пикантен сос, гарниране с лъжица бобено пюре и стрък босилек за свеж аромат:


В близък план:


Малко сварена киноа за декорация, листа босилек и пресен див лук за свежа зеленина и пролетно усещане:


Опитайте...


 

неделя, 25 март 2018 г.

Честито Благовещение

Голям празник почитаме днес - Свето Благовещение -
  на Благовещение Дева Мария се превръща в майка на целия свят ...


“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”



В днешния ден, Благовещение, християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.
 Свето Благовещение,25 март, e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат,в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Марияче ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Храната е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои тематични постни предложения за празника: постни цветни сладки или други, "жаваронки", пити, нахутени "трюфели", енергийни пролетни сладки, печени постни бухтички с ябълков мармелад, сега постни лимонови пастички със захарна глазура:


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец - Събор на св. архангел Гавриил.

На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/na-tozi-den/golyam-praznik-e-dnes-cherpyat-vsichki-s-angelskoto-ime-na-blagovestitelya_news588714.html

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, 
като духовен семеен празник и на света Богородица.

 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,
Благода́тная Мари́е, Госпо́дь
с Тобо́ю, благослове́нна Ты́
в жена́х, и благослове́н пло́д
чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са
родила́ еси́ ду́ш на́ших.



Честито Благовещение,

честит празник, майки!

  с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.

петък, 23 март 2018 г.

Постни лимонови пастички със захарна глазура



Някак ми е трудно на честитя пролетта на фона на студен вятър, ниски температури, плътни облаци и снежни валежи... Искаше ми се първото пролетно предложение за тази година да бъде в хармония с дългоочакваната природна свежест в зелено, цъфнали клонки с бели цветчета, ярко слънце и мека топлина. Такава идея има в избора на лимоновите пастички със захарна глазура, чудесен празничен десерт в постен вариант, към предстоящите православни празнични дни Благовещение и Цветница. Макар и не съвсем пролетно, или пък вместо него, този сладкиш дава сладост и настроение, нежен вкус и свежи цитрусови аромати.
Лимонът е логичният акцент в десерта, но и неговият събрат – малкият лайм, защото комбинирах двата аромата. Лимонът и лаймът са два плода, които имат изключително сходни свойства, принадлежат на едно и също цитрусово семейство, но и се различават не само на външен вид. В кулинарен аспект, лимонът съдържа повече лимонена киселина от лайма, но по-ниското съдържание на захари обаче често допринася за по-киселия вкус на лайма. Кората от лайм осигурява отличително ухание, който подсилва вкуса и аромата на много ястия, тъй като е по-силен от този на лимона…
Бърз и лесен начин за приготвяне, а както повечето постни печива, тези лимонови пастички очароват с нежна текстура, фин и деликатен вкус и крехка захарна глазура, носеща също нотка цитрусов аромат. За завършващ елемент и допълнително свежо ухание, отново избрах декорация от двойката лимон - лайм, с резен и кора, а стрък мента би бил финалният щрих в пролетната композиция:


Постни лимонови пастички със захарна глазура
/по идея от  Zitronenkuchen auf dem Blech/


Продукти:
275 гр. брашно /2 ¼ ч.чаши/
200 гр. захар /1 ч.чаша/, може и по-малко
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. лимонова кора, настъргана или *
60 гр. лимонов сок, прясно изцеден /¼ ч.чаша/
100 гр. растително масло/олио /½ ч.чаша/
170 мл. вода студена / непълна ¾ ч.чаша/
1 щ. сол
½ капсула аромат цитрон Dr.Oetker
Глазура:
1 ½ ч.чаша пудра захар
2 с.л. вода /лимонов сок /растително мляко
2 ч.л. сладкарска глюкоза
¼ капсула аромат цитрон Dr.Oetker
1 ч.чаша =240 мл.
* може да се използва "Финес" - аромат лимонови корички Dr.Oetker,
като една опаковка е достатъчна за сладкиш с 250 гр. брашно.

Предварително се загрява на фурната до 175°С и форма за печене използвах 20х20см. се покрива с хартия за печене.
В купа се смесват брашното със захарта, сол, бакпулвер, сода за хляб и настърганата лимонова кора с бъркалка. Отделно се комбинират течните съставки: лимонов сок със растителното масло, студена вода и аромат цитрон. след което се изсипва течните съставки в купата със сухите и всичко се разбърква бързо до хомогенизиране, но за кратко  време. Полученото тесто се прехвърля в подготвената тава и изравнява /заглажда/ повърхността. Пече се в предварително зарятата фурна за около 20-25 минути, до златисто и проба за суха клечка. Изважда се от фурната и поставя върху решетка за охлаждане.
За захарната глазура: пресява се добре пудрата захар и се разбърква с вода, /лимонов сок или растително мляко, добавя се сладкарската глюкоза и капки аромат цитрон, след което сместа се разбърква до уплътняване и изглеждане.
След като се охлади сладкишът, се залива със захарната глазура, една част в плътен гладък слой и след неговото засъхване, малка част в декорация на тънки ивици. Изчаква се пълното стягане на глазурата и разрязва на парчета.


Разрязан или разчупен запазва своята нежна и фина текстура:


Стръкчета мента, тънки кандирани корички лимон и лайм върху крехката захарна глазура 
с нотка цитрусови аромати са финалният щрих в пролетната композиция:


За сервиране и допълнително свежо ухание, 
 избрах декорация от двойката лимон - лайм и чаша плодов сок.

Опитайте...


неделя, 18 март 2018 г.

Фокача с картофи, маслини и чери домати

Едно предложение, подходящо не само за пости, а и за любители на картофи и на пица - Картофена фокача с маслини и чери домати. Аромат на розмарин, хрупкава коричка над шуплеста среда, гарнирана със запечени картофи, сладникави чери домати и леко пикантни зелени маслини - едно усещане за класическа италианска комбинация с много настроение, цвят и вкус. Обичаме уханието на прясно изпечен хляб, а тип фокача, и в различни варианти - с лук и маслини, с чесън и босилек. с картофи, които създават по-различен вкус, който ни хареса. При този вид, се картофите са подредени отгоре, а в тестото се използва само водата от тяхното бланширане, но има и рецепти с картофено присъствие и в тестото, както при картофените кифлички. Избрах по-тънка хлебна основа, нещо средно между пица и питка и по-обилно допълнена със зеленчуци. Ето я - шуплеста отвътре, богато гарнирана и хрупкава отвън:


 Фокача с картофи, маслини и чери домати


Продукти:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно
2 ч. чаши бяло брашно
7 гр. активна суха мая /за 0,5 кг. брашно/
2 с.л. ароматен зехтин
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
¾- 1ч.чаша хладка вода от картофите 
За гарниране:
1-2 картофи, нарязани на шайби и бланширани
1/2 ч.чаша зелени маслини
1 ч. чери домати
2 -3 с.л. зехтин
морска сол на вкус
розмарин
1 ч.чаша =240 мл.
От посочените продукти се замесва еластично тесто в продължение на десетина минути. Оформя се на топка, може да се отави за втасване веднага, или се загъва плътно в съд с капак /или торбичка/ и поставя в хладилник за около 18-20 часа /напр. вечерта /.
Преди употреба се оставя около 15 мин. на стайна температура, да се отпусне. Размесва многократно, чрез разтегляне и сгъване като плик. В тава с намазнена хартия за печене се поставя тестото. Оформя се като лист, намазнява се отново и с пръсти се натиска по повърхността. Втасва около час, отново се натиска с пръсти, след което нареждат разполовени домати чери, маслини, бланширани и омазнени резени картофи и розмарин. Поръсва се с 1с.л. зехтин и със сол пестеливо, ако маслините са солени.


Фурната се загрява на 200-220С, пече се 20 минути, до зачервяване, след което се изважда, поставя се върху решетка и изчаква се около 10 минути преди да се разреже и сервира топла.


Вече споменах, че избрах по-тънка хлебна основа, 
нещо средно между пица и питка и по-обилно допълнена със зеленчуци.


Ето я: шуплеста отвътре, богато гарнирана и хрупкава отвън:


Опитайте...

сряда, 14 март 2018 г.

Постни блини пирожки с нахутено брашно



Едва ли е необходимо въведение относно идеята за оформлението на две в едно - и блини, и пирожки; основен акцент в случая е използването на нахутено брашно и неговите специфични свойства и качества. Брашното от нахут /chickpea flour/ традиционно се употребява основно в индийската и близкоизточната кухня, но и като безглутенова алтернатива - пухкава, фино смляна структура с много ползи за здравето: Отличен източник на протеини, което го прави подходящ за хора, които не консумират месо. Изключително богато на фолиева киселина. Богат източник на витаминиB-6, желязо, магнезий и калий, безглутенов продукт с високо съдържание на диетични фибри. И още: ниско съдържание на мазнини в сравнение с други ядки (напр. орехи, фъстъци).
Класическите постни палачинки са популярни в различни варианти, и по-новите тенденции с прилагане на нахутена вода, като яйчен заместител, нахутените от типа "socca” също, но сега иде реч за Блины-пирожки. Самото наименование подсказва, че отново за базисна рецепта е използвана богатата руска кухня: приготвят се бързо, лесно и една интересна възможност за разнообразяване на постната трапеза, както в солен, така и в сладък вариант. Е, в оригинал тестото не е постно, но се получиха и така: златистият цвят се получава от нахутеното брашно, а порьозността от газираната вода и набухвателя… Сервират се топли със сос и/или свежа салата. Избрах цветна пролетна комбинация от овкусен с бял балсамов оцет крехък спанак с авокадо, ароматни ягоди и запечени ядки пекан.


Постни блини пирожки с нахутено брашно


Продукти за 6 бр. блини
1 с.л. нишесте
2 с.л. олио
1 ч.л сол
1 ч.л. захар
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.чаша газирана вода
Пълнеж*:
1-2 картофа, средни на големина
1 ч.чаша гъби печурки /напр. микс от кралски и обикновени/
1-2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
мащерка, розмарин, риган
сол, чесън и черен пипер на вкус
1-2 с.л. зехтин/олио
* пропорциите са ориентировъчни, според желаното съотношение между картофи и гъби и степен на овкусяване и пикантност.
1 ч.чаша =240 мл.
Първо  се подготвя тестото за палачинките:
Нахутеното брашно се смесва със солта и захарта, нишесте и бакпулвер и се наливат 2 с.л. олио, след което постепенно с непрекъснато разбъркване и газираната вода, до получаването на кашица с консистенция на течна сметана. Оставя се в хладилник за  около 30 минути.
Следва пълнежа:
Картофите се сваряват в подсолена вода, охлаждат и нарязват на кубчета. В мазнината за сотиране се поставя скилидката чесън, която след загряването й се изважда, а на нейно място се поставят картофените кубчета. След леко позапържване се прибавят и гъбите, а след тяхното омекване се прибавя и нарязания лук и задушава до готовност. Овкусява със сол, чесън и черен пипер, риган, мащерка и розмарин на вкус, отстранява се от котлона и охлажда.
Приготвяне на пирожките от блини:
Онагледяваща видео рецепта:
Тиган за палачинки, с не залепващо покритие, се леко омазнява и затопля на средна температура. От сместа се излива 1/3 ч.чаша и разпределя равномерно по дъното на тигана, След засъхване на горната част се поставя плънка в единия край и палачинката се прегъва внимателно по средата. Тиганът се покрива с капак и пече още по около минута от двете страни, до зачервяване  и изпичане в средата на блините пирожки.


Сервират се топли със сос и/или свежа салата. 


Вече споменах, че за салатата избрах цветна пролетна комбинация 
от овкусен с бял балсамов оцет спанак, авокадо, ягоди и ядки пекан.


Разрязани:


И в по-близък план:


Опитайте...