Едно пролетно постно и предложение с
лека празнична нотка /например за Благовещение или Цветница/ – богата, питателна и добре балансирана комбинация от полезна
червена киноа с желирана полента върху пикантен сос от червени чушки в компанията на фино бобено пюре. През
време на Великия пост, преобладаващите храни, доставящи
белтъчини
на организма са:
нахут,
леща,
грах,
гъби,
фасул, от по-модерните
киноа,
амарант, много семена и ядки, като
най-често се препоръчва смесване на зърнени и бобени храни в един прием и се
създава възможност за по вкусни и разнообразна храна.
Бобът е една от основните храни, заради голямото си съдържание на
белтъчини, аминокиселинният състав на които е близък до този на яйцата, месото и
рибата. Съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им
да се комбинират до равностойни на животинските протеини - съветва гл. ас.
д-р Мария Николова,
специалист по хранене и диететика.
И както в повечето
постни
храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от
чудесен:
Полента с киноа върху пикантен сос и пюре от бял боб
Продукти за полента с киноа за 4 порции
¼ ч.чаша червена киноа, сурова
½ ч.чаша вода/зеленуков бульон
сол, мащерка, дафинов лист на вкус
1 ч.чаша полента /царевичен грис за качамак/
4 ч.чаши зеленуков бульон*
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
сол, мащерка, черен пипер на вкус
Продукти за сос от червени чушки:
1 ч. чаша червени чушки печени, нарязани
1 ч.л. чили сос или на вкус
¼ ч. чаша зехтин
1- 2 с л. доматено пюре
1 скилидка чесън/или сух
сол, черен пипер и риган на вкус
Продукти за пюре от бял боб:
400 гр. сварен бял боб, може и консерва
¼ ч. чаша зехтин
1 малка скилидка чесън/или сух
1 ч. л. прясно изцеден, цедено лимонов сок**
1 ч. л. бял балсамов оцет
сол, черен пипер и джоджен на вкус
кимион, индийско орехче по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* количеството на водата зависи от препоръчителното
съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на
опаковката.
** количеството на киселинността може да се регулира на вкус
Първо се подготвя полентата с киноа
За киноа: Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата да се
измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена
и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж.След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2.
По препоръка на
Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на
средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се
водата, половин чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставя се да заври,
след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15
минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от
котлона и оставя да се охлади до стайна температура.
За полента/качамак: В затопления в тенджера зехтин се
запържва скилидката чесън и изважда, след което се налива зеленчуков бульон.
Инстантната полента/царевичен грис за качамак/ се приготвя според упътването на опаковката, като
във водата се добавят мащерка и сол на вкус. Маха се от котлона и подправя се с
още сол, ако е необходимо, черен пипер и др. подправки по желание. Към горещата
смес се добавя сварената червена киноа, след което сместа се хомогенизира. В
тава или други форми се поставя фолио, което леко омазнява. Получената смес се
излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и оставя да изстине и втвърди –
в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на форми по
желание. Следват два начина за до приготвяне – запечени на фурна / на 220С,
поръсени с малко сол и мазнина/ или запържени леко да се гриловат /по скоро затоплят/в
тефлонов тиган с много малко мазнина.
За бобено пюре: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се със сол и пипер, кимион, индийско орехче по желание, може и с още струйка зехтин и лют пипер по желание, като количеството на киселинността може също да се регулира на вкус.
За сос от червени
чушки: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се сол, черен пипер и риган на
вкус, може и с още лют пипер по желание.
Събиране и подреждане на ястието е по желание: избрах кубчета полента с киноа върху фино пасиран пикантен сос, гарниране с лъжица бобено пюре и стрък босилек за свеж аромат:
В близък план:
Малко сварена киноа за декорация, листа босилек и пресен див лук за свежа зеленина и пролетно усещане:
Опитайте...