Избрах за начало на постните рецепти за тази година червена леща, която се
отнася към високо протеиновите
продукти с растителен произход, така необходими за специалния режим на хранене. Често се напомня, че една порция готова за консумация леща се
съдържат толкова протеини, колкото и в порция месо. Освен това има много
сложни въглехидрати, минерални соли и растителни влакна, което това прави
лещата много хранителен и полезен продукт. Харесваме леща: зелена, кафява и черна, но сега заложих на червена, не само заради финия й нежен вкус, а и заради тонизиращия оранжев цвят. Идеята е за постни крокети от фина, белена червена леща, задушени зеленчуци и овесени ядки, обогатена от леко пикантен сос от сусамов тахан, горчица и чесън. В допълнение, сусамовият тахан е истинска съкровищница от магнезий, калций, мед, желязо и цинк. За да се запази здравословният почерк и ефект на използваните съставки начинът им на приготвяне е с изпичане във фурна, вместо традиционното пържене в мазнина. Ето ги: със запечена хлебна коричка, мека вътрешност, леко пикантни сосове и свежа гарнитура:
Постни крокети от
червена леща с чеснов таханов сос
Продукти за 8-10 бр.крокети, според големината
1 скилидка чесън, нарязана ситно
1 с.л. доматено пюре
½ - 1 ч.чаша фини овесени ядки
1 ч.л. червен пипер
1 щипка лют червен пипер
1 с.л. сушени зеленчуци
1 с.л. олио/зехтин
сол, черен пипер и кимион на вкус**
* използвах 3 ч.чаши сварена фина белена червена леща
** по желание може да се придаде друг вкус с кориандър, кимион и синап
Още:
1 ч.чаша хлебни трохи от пълнозърнест хляб за паниране
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио/зехтин за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Подробна видео рецепта:
В затоплена растителна мазнина олио/зехтин се задушават до омекване ситно нарязана ½ глава червен лук и 1 или повече морков също ситно нарязан /може да се налее малко зеленчуков бульон/. Лещата, /препоръчва се накисване в студена вода за около 20-на минути/ се измива и залива с 500
мл вода в тенджера, добавя се 1 с.л. сушени зеленчуци, след което се сварява
/според сорта и упътването/ и отцежда. Леко охлажда и смесва с останалите
съставки - ситно нарязана скилидка чесън, доматено пюре, червен
пипер и щипка лют, сол, кимион и черен пипер на вкус. След разбъркване в кухненски пасатор се
добавят овесните ядки от ½-1ч.чаша, според влажността на лещата.
Получената смес се охлажда за около 30
минути или повече в хладилник.
Фурната се загрява на 190-200°С и тава за печен се покрива с пекарска хартия.
От охладената смес, с леко навлажнени ръце се оформят крокети или кюфтенца, които се овалват в овкусените със сол и черен пипер на вкус хлебни трохи и поставят в тавата за печене. Отгоре се поръсват с олио/зехтин и пекат за 15-20 минути, според големината, до златисто. Сервират се топли, с чеснов таханов сос, пикантен чили сос и/или салата.
Фурната се загрява на 190-200°С и тава за печен се покрива с пекарска хартия.
От охладената смес, с леко навлажнени ръце се оформят крокети или кюфтенца, които се овалват в овкусените със сол и черен пипер на вкус хлебни трохи и поставят в тавата за печене. Отгоре се поръсват с олио/зехтин и пекат за 15-20 минути, според големината, до златисто. Сервират се топли, с чеснов таханов сос, пикантен чили сос и/или салата.
Чеснов таханов сос:
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. горчица, фина дижонска
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън, пресована или на прах
сол, черен пипер на вкус
1-2 с.л. гореща вода
1 с.л. магданоз за поръсване
Съставките се смесват и разбъркват: сусамов тахан, горчица, мед, лимонов сок, пресована скилидка чесън, сол и черен пипер
на вкус. Получената смес се разрежда с гореща вода, до кремообразна консистенция, поръсва с нарязан магданоз и сервира с изпечените крокети.
Разрязани или разчупени - вътрешността не е плътна и сбита, а коричката леко хрупкава от запечените хлебни трохи.
В общ вид и
Опитайте....
5 коментара:
Прекрасна презентация, Дианка!
Прегръдки!
О, о, о това е истински разкош Дианка.Веднага копирам рецептата за проба.Червената леща е чудесен продукт , лека и диетична храна е .Може да се използва за хранене на тежко болни и малки деца.Прекрасни крокети поднесени стилно и много елегантно.
Поздрави и прекрасни мартенски празнични дни !
Неустоима презентация, Дианка! Крокетите съм убедена, че са много вкусни, а снимките са прекрасни! Поздрави!
Неустоими са, Дианка! Хубави и най-вече слънчеви дни!
Благодаря ви мили дами,
много ми е драго, че тази идея ви допада...
И както пише Елена, наистина червената леща е чудесен продукт,
лека и диетична храна, с много различни възможности за приготвяне.
Тези постни крокети са само един от тях, ще се радвам да ги опитате...
Благодаря, Дани,
прегръдка за теб и прекрасни мартенски дни!
Благодаря, Елена,
сърдечни поздрави и вдъхновени мартенски дни!
Благодаря, Кате,
сърдечни поздрави и прекрасни мартенски дни!
Благодаря, Траяна,
сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни!
Публикуване на коментар