Минавам за кратко и за да предложа нещо разхлаждащо в астрономическите горещници. Отново е сладолед... Основен елемент и акцент в тези сладоледни вариации е една от цариците на лятото -
прасковата, слънчева, сочна и вкусна, много ароматна и освежаваща. Дълъг и
интересен е пътят на прасковата: от вярванията на античните лекари, че е
отровна, през обожествяването и считането й за райски плод, носещ безсмъртие,
до способността й да се превърне в едно съблазнително удоволствие - явно не
случайно наричани от французите „еликсир на любовта”.
Сред най – популярните й ледени превъплъщения е известният
винен коктейл „Белини”/Bellini cocktail/. Елегантен, с деликатен аромат и приятно пенлив, „Белини” е
типичен празничен коктейл, произхождащ
от Венеция, някъде между 1934-та и 1948-ма година. Той представлява освежаваща смес
от леко пенливо вино и замразено прасковено пюре, най-често в съотношение 3:1. Поради специфичния си цвят, коктейлът
напомнил на неговият създател Джузепе Киприани (Giuseppe Cipriani),
плащеницата на светец, изобразен в картина на венецианския художник от 15-ти
век Джовани Белини (Giovanni Bellini) и така кръстил коктейла. „Белини” традиционно се приготвя с Pasecco –
сухо пенливо вино, приготвяно от няколко вида бяло грозде със същото име и
отглеждано главно в областта Veneto в Италия. Като заместител на Pasecco може
да се използва друго пенливо вино и шампанско, но обикновено не се препоръчва, защото
интензивните аромати на пенливото вино ще заглушат финия аромат на праскова. Най-често
прасковеното пюре се прави от бели праскови, отглеждани до Верона, които се смятат
за най- ароматни и сладки, но тъй като не са много разпространени, често белите
праскови се заменят с жълти.
Финото прасковено сорбе е и част от сладоледената комбинация
тук, в съчетание с млечно-сметанов сладолед.
Продукти за около 1 ½
ч.чаши*
2 ч. чаши праскови, около 3 средни по големина /белени, без костилка и нарязани
¼ ч. чаша захар
½ ч. чаша вода
1 с. л. мед
1 к. л. лимонов сок
¼ ч. чаша Prosecco или друго пенливо вино
2 ч. чаши праскови, около 3 средни по големина /белени, без костилка и нарязани
¼ ч. чаша захар
½ ч. чаша вода
1 с. л. мед
1 к. л. лимонов сок
¼ ч. чаша Prosecco или друго пенливо вино
за гарниране: свежи плодове, черешов сироп и ментови листа,
по желание.
1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша =240 мл.
*дозата може да се удвои и половината от сорбето да се
използва за сладоледа, като не се разбива до консистенция на пюре, а се оставят
малки парченца плод.
Поставят се прасковите / белени, без костилка и нарязани/
със захарта и водата в тенджера, кипва
сместа и оставя да къкри, като се разбърква от време на време, докато омекнат
прасковите - около 15 минути. Сваля се от огъня, разбърква с меда и лимоновия
сок. Оставя се да изстине за 10 минути и сместа се разбива в кухненски робот на
пюре, докато се изглади. Изстудява се в продължение на 4 часа в хладилник, след
което се разбърква с виното Prosecco и се изсипва в предварително замразения метален контейнер на машина за сладолед. Времето
за работа е съгласно инструкциите на производителя – до сгъстяване, след което сладоледът се прехвърля в съд за съхранение и поставя във фризера за още пет часа,
докато стегне окончателно.
Няма да пропусна и класическия коктейл: Лъжица от прасковеното
сорбе „Белини” се поставя в чаша за шампанско, бавно се налива виното Prosecco,
като се внимава да не препълни с пяна. По някои препоръки за допълнителен
аромат може да се добави черешов сироп, още сладки плодове и свежа мента. Сервира се веднага.
Продукти за около 4 ч.чаши сладолед
2 ч. чаши прясно мляко
1 ч.чаша течна сметана
1 ч.чаша захар /или на вкус
2 с.л. прасковен кисел /царевично нишесте/
1 ч.л. нишесте с аромат на ванилия
1 щ. сол
2 яйчени жълтъка
ванилия
Плодов прасковен пълнеж*
2 ч.чаши праскови, около 3 средни по големина
2 с.л. мед
1 с.л. бяло вино /най-добре Prosecco/
1 ч.л. лимонов сок
1-2 с.л. захар, по желание и според сладостта на прасковите
* може да се използва и сорбе, като не се разбива до
консистенция на пюре, а се оставят малки парченца плод.
1 ч.чаша =240 мл.
От млякото се оставя около ¼ ч.чаша и с него се размиват
нишестетата. Кипва се останалото млякото със сметаната и захарта и се излива
сгъстяващата смес. Изчаква се до кипване и след уплътняването на сместа се
добавят жълтъците. Сместа се разбърква непрекъснато за няколко минути да се
темперират жълтъците/ и без да завира се маха от котлона. Поръсва се със щипка
сол и ароматизира с ванилията. Полученият крем се излива в термоустойчива купа,
покрива се с фреш фолио и оставя да изстине около час напълно, като се
разбърква от време на време.
Около 3 праскови се обелват и нарязват на ситно. В тенджера
се затоплят виното, меда и лимоновия сок, ако ще се добавя и захар, се изчаква
да се стопи. Малко преди за заври сместа се поставят прасковите и температурата се намалява на много слабо. Задушава се около
5 минути на котлона, след което маха, покрива се и оставя да се охлади напълно
за около 30 минути.
След пълното охлаждане на двете смеси - млечна и плодова, се
смесват и поставят в хладилник за допълнително уплътняване и стягане в
продължение на 8-24 часа. Следва прехвърляне в предварително замразения метален контейнер
на машина за сладолед. Времето за работа е съгласно инструкциите на
производителя – до сгъстяване на сместа на за около 20-на минути, след
което се прехвърля в съд за съхранение във фризер за още пет часа, докато стегне окончателно.
Сладоледът може да се сервира и самостоятелно, ако не се
предпочита употребата на алкохол.
Основната идея е за гарниране на сладоледа с топка от
прасковеното сорбе „Белини”.
Опитайте...
Хубаво, прохладно слънчево и усмихнато лято :)!