Това е домашен сладкиш
за хора, които не обичат шоколад и което някак странно ми звучи. Но и
шокоманиаците имат нужда от почивка, може би сега, през летните горещи дни. Лимонът е определящият и доминиращ аромат, а и като че повечето хора обичат
жълтите като слънце и ухаещи на лято
лимони. Няма шоколад - но е именуван браунис, а не
лимонов сладкиш, защото последователността в технологията е аналогична, а получената
структура на печивото сходна. Чудесният лимонов аромат може да се очаква - лесно, леко и освежаващо ... Lemonies
Продукти: /Rita's "Recipe/
3/4 ч.чаша брашно
3/4 ч.чаша захар
1/4 ч.л. сол
125гр. масло, меко
2 яйца
сок от 1/2 лимон (около 1с.л.)
кора от 1/2 лимон
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 160-170С.
Комбинират се брашното със захарта и
сол в голяма купа, и разбърква с мекото масло.
В друга купа се разбиват
яйцата със лимоновия сок и кората лимон. Добавят се към маслено брашнената смес и хомогенизира.
Изсипва се подготвена форма за печене 20х20 см., с не
залепващо покритие / използвах пекарска хартия/
Пече се в продължение
на 23 -25 минути.
Можете да се удвои рецепта и се
пече в по-голяма форма за около 30 минути.
Изважда се и оставя да
изстине, след което се нанася глазура.
Глазура:
½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. мед
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
Посочените продукти се разбъркват заедно и нанасят върху студения вече сладкиш.
След стягането й се нарязва на пастички.
Преди сервиране може да се декорира с още цветна кристална захар, стръкче прясна мента и от мен още нещо закачливо - свежи маргаритки :).
Една добра идея е допълнението с домашна
лимонада /за 1 л вода - сок от 1 лимон, нарязаната
кора от лимона, мед на вкус, като преди сервиране се прецежда и добавя лед; /може да се използва газирана вода и безвредна сладкарска боя/, студен чай или само вода с
резенче лимон, за тонизиране на организма
ни в горещите летни дни.
Опитайте...