сряда, 27 декември 2017 г.

Шоколадови карамели с коледни аромати



Все още с празнична коледна тематика е и днешното предложение за бонбони. Дилемата между традиционните шоколадови и/или нещо по-различно…например с карамел е решена с комбинация на шоколад и карамел. Бонбони във вид на меки шоколадови карамели Soft chocolate caramels. Основните съставки: подсладено кондензирано мляко, тъмен шоколад, масло и захар, се съчетават много успешно като вкус, но един важен момент при карамелите е и степента на последващо втвърдяване на общата смес – нито много твърди, нито прекалено меки. Независимо, че при стайна температура твърдата им структура леко отпуска, избрах по-мек вариант, с крайна температура на готовата смес в рамките на 240-245°F (115-118,3°C), измерена със сладкарски термометър /или проба за пластична, но твърда капка карамел в студена вода/. В повечето подобни предложения вкусът се балансира с лек солен нюанс, но за тематичен аромат подбрах класически коледни ухания на канела, ванилия и джинджифилова подправка за меденки. Оформлението може да бъде различно, охладената смес е пластична и има фин гланц, а опаковка и идея за празничен вид е въпрос на желание.


Шоколадови карамели с коледни аромати

Продукти:*
1 кутия от395гр. подсладено кондензирано мляко
1 ч. чаша (180 гр.) тъмен шоколад, нарязан
170 гр. масло
2 ч.чаши захар
½ ч.чаша вода
1 ч.чаша захарен сироп**
¼  ч. л. сол
½ ч.л. канела
¼ ч.л. микс аромати за коледни сладки, или на вкус
1 ч.л. екстракт от ванилия или ром

* изпълних ½ доза от рецептата, по която се предвиждат около 100-на карамела
** захарен сироп по рецепта
1 ч.чаша=240 мл.

Първо се приготвя  захарен сироп /homemade Corn Syrup/:
Продукти за около 2 ч.чаши захарен сироп
2 ч. чаши бяла захар
¾  ч.чаша вода
¼  ч. л. лимонена киселина
1 щипка сол
Homemade Corn Syrup / Видео рецепта:
Смесват се всички съставки в голяма тенджера и довеждат до кипене, като се разбърква непрекъснато. Намалява се топлинна енергия до къкрене и с често разбъркване, варенето продължава докато достигне температура 235-236°F/измерена със сладкарски термометър/ или до проба за оформяне на мека топка в чаша студена вода. Охлажда се и се съхранява в покрит съд при стайна температура за около 2 месеца.

Приготвяне на карамелите: /рецептата в оригинал, онагледена в стъпки/
Леко се омазнява съд с размери 33 x 23 см.и покрива с незалепваща хартия.
 В тенджера с дебело дъно се наливат вода, захар, кондензирано мляко, захарен сироп, масло и шоколад.  По оригиналната рецепта шоколадът се поставя в началото на процеса на приготвяне на бонбоните, но четох коментарите и така приложих добавянето му в един по-късен етап, за да не се вгорчи вкуса му – някъде към 200°F(95°C) градуса, отчетени по сладкарския термометър както при подобна рецепта на Martha Stewart, тогава добавих и ароматите. Оставя се сместа да заври при умерена температура, с постоянно разбъркване с топлоустойчива гумена шпатула. Прикрепя се термометър за бонбони отстрани на съда, като се провери, дали върхът на термометъра не докосва долната част на тенджерата, и е поставен на най-малко 2,5-5 см. в течността (или според указанията на термометъра). За да не загарят карамелите на дъното на тенджерата, топлината е желателно да бъде с по-ниска температура. С продължаващо разбъркване, сместа се вари и къкри, докато карамелите достигнат 245°F градуса /при мен около 240°F(115°C/, отчетени по сладкарския термометър. Може също така да се тестват карамелите с помощта на лъжица и да се пусне топче горещ карамел в студена вода. Ако охладеното парче карамел е плътно, но не е твърдо, карамелът е правилно приготвен. Прочетох в коментарите и следните препоръки: ако полученият карамел е много твърд,може чрез претопляне, да се добави малко вода и отново да се затопли, а ако е твърде мек, да готви малко по-дълго
Премахва се от котлона и поръсва със солта, след което изсипва в подготвената тава и оставя да се охладят напълно до стайна температура, поне 2 часа или повече, може и за нощ. Вече охладена смес може да се извади с листа от карамели от тавата или да се постави за още малко стягане в хладилник. Нарязват се карамелени бонбони на парчета, като се използва намазнен голям нож, по желание могат да се загънат в незалепваща/восъчна хартия. По препоръка се съхраняват се за около 1-2 седмици на стайна температура, или в хладилник за да не изсъхнат.


Една удачна възможност, освен пакетиране с коледни мотиви е и комбинацията им с класически коледни медени бисквити, още карамел и шоколад. 


Вече споменах, че  охладената карамелено-шоколадова смес смес е пластична, има фин гланц и оформлението може да бъде различно:


Опитайте...

понеделник, 25 декември 2017 г.

Честито Рождество Христово

Честито Рождество Христово -  
"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" 
Честит пресветъл, благословен и тържествен ден,
пълен с благодат и сила, с радост и утеха, с надежда и веселие, с боголюбие и миролюбие.

 

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове. 
В тихата, свята нощ целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца.


"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14


Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. На 26 декември се празнува като ден на бащата и Събор на св. Богородица - празник в чест на св. Дева Мария, удостоила се да бъде Майка на Господа Иисуса Христа.


 "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - 
да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"
 В този ден се почита паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Вторият ден на Коледа - 26 декември, се чества и като Денят на бащата.

По хронология на третия ден след Рождество — 27 декември се чества Стефановден
денят на Свети Стефан, Първият  мъченик за Христос. 


Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. 
За него се казва, че “затваря кръга” на старата година.


Честито Рождество Христово!
Нека носим надеждата, светлината и добротата в сърцата си.
 Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие;
много щастие,  мъдрост и сбъднати мечти.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници!


 Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "-  
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

неделя, 24 декември 2017 г.

В очакване на Святата Рождественска нощ


Очакваме Рождество...  
Всяка година в този ден, очакваме със смирение и надежда
 тайнството на най-тихата и свята нощ...
 Християнският свят очаква ангелите небесни да запеят: 
"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!"(Лука 2:14).
за да тържествува и възхвали раждането на Младенеца.


Иде Рождество...  
И преди него, онази тиха и свята нощ на великото тайнство в очакване да се роди Божият Син. Нощ без много думи, нощ за размисъл, на непреходна човешка вяра, спасяваща надежда и животворна любов, която ще спаси света - Рождественска нощ. Светлина, мир и любов за всички в Коледната нощ!

Очакваме раждането на Сина Божий Иисус Христос
Спасител на човешкия род.Преди повече от 2000 години в покрайнините на Витлеем се родил Младенец. Майката повила нежно Младенеца и с любов се надвесила над Него. Денят на Предпразненство на Рождество Христово / Бъдни вечер/ ни пренася мислено в духовния свят и ни напомня:


"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.

Днешната нощ носи мир и тишина на вселената.

Тази нощ принадлежи на Кроткия.

Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост.

Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения.

Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.

Днес е възсиял денят на милостта.

Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.

Настъпил е денят на радостта.

Нека никой да не причинява печал и скръб.

Това е ден на благоволението.

В него няма място за жестокосърдечност.

Това е ден, безоблачен и ясен. 

Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.

Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа,

за да се устреми и тя към всичко свято".

Вечерята е обредна, постна , но богата. Содена питка за Бъдни вечер по тази рецепта


В очакване сме на нощта с великото тайнство...Рождественска нощ:


Тиха нощ!

1. Тиха нощ; свята нощ!
Всичка земя е в тишина;
Виж! Витлеемската светла звезда
Мъдрите кани от чужда страна,
Гдето Христос се роди.

2. Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега на похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасене донасят до нас:
Ето, Спасител дойде!

3.Тиха нощ! Свята нощ!
Всичка земя пей с веселба;
Богу во вишните да се даде
Слава и почет; от всякъде пей:
Мир за всегда на земя!

Лука 2:8-14


Очакваме светлината и магията на Святата нощ да стоплят и просветлят душите ни.
Очакваме сиянието на Божията звезда да завещае повече надежда и доброта, 
мир и любов, с които да направи света по-добър и съвършен.


Нека да е тиха, свята и благословена великата Рождественска нощ за всички ни. 
Духовната топлина и домашният уют да ни заредят с доброта, любов и смирение! 
И... по Коледа стават чудеса!


Опитайте...

събота, 23 декември 2017 г.

Снежна коледна елха




В предпразничното снежно утро на очакваното Рождество, предложение за коледни сладки меденки в снежен декор. Уханни, вкусни и тематични, меденките са изпечени, повечето са декорирани, а ако има още, които не са - една идея за подарък или забавление Снежна коледна елха. Миналата година избрах медени коледни камбанки, забавни са коледните меденки "коминчета" и медените къщички, но сега иде реч за елхица. Оригинал само на снимка видях в Интернет. Замисълът отново е за 3D оформление: основа, по-голяма елхова бисквита, едностранно изрязана и запълнена в последствие с друга /къщичка, звездичка или снежинка/. За акцент избрах меденка къщурка, в които има някакво пленяващо вълшебство в тях. /В историята на атрактивните коледни къщички се прави препратка към приказката Хензел и Гретел /"Hansel and Gretel"/ на братя Грим, и горската ядлива къща от сладкиши и захарни прозорци - /Lebkuchenhouse/. Използвах айсинг на прах, кокосови стърготини и захарен сироп за гланц и цветни бонбонки за декорация. Рецептата е за класическо тесто за медени бисквити, аз използвах моите меденки, а изпълнението и декорирането може да бъде различно. Създават настроение, усмивки и радост, не само при децата и напълно заслужават труда си. И повече обяснения - ето моята снежна коледна елха:

  
Снежна коледна елха
/по тази идея/
Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от олио и масло
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake, Lidl
1 щ. сол
1 ванилия /ванилова захар/, портокалови кори
500 гр. брашно /може 3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване
 кокосови стърготини и захарен сироп за гланц и цветни бонбонки за декорация
1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и подправките, заедно с маслото и олио се стопяват, след като сместа изстине се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час-два, може и за нощ. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
От тестото се разточва кора с дебелина около 4-5 мм. изрязват се основа, по-голяма елхова бисквита, едностранно изрязана и запълнена в последствие с друга - къщичка, звездичка или снежинка, а  в средата им се пробива малък отвор /през него ще се промуши панделката при сглобяването/. Повърхността им се намазва с вода или белтък и пекат върху хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 8-10минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване. Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се декорират по желание и сглобяват. слепването направих с айсинг. Мекички и ароматни, със запазена форма и гладка повърхност, празнични - дори и без специална украса.



Иска ми се,
удоволствие, забавление и радост да съпътстват предпразничната подготовка.
Опитайте...

четвъртък, 21 декември 2017 г.

Коледни шоколадови линцери



Имах друга идея, но избрах в деня на зимното слънцестоене за тази година, коледното предложение да бъде лесно, бързо и шоколадово: линцер бисквитки, които използват същите съставки като популярната Linzertorte, но се оформят по различен начин, тоест, две бисквитки са слепени заедно със слой от конфитюр, а с годините много от продуктите се променят, като се запазва идеята за малко "прозорче", изпълнено с конфитюр на горната бисквитка - така наречените "очи на Линцер"- Linzer Auge. Класиката на линцер сладките сега е с нов прочит: шоколадови линцер сандвичи, слепени с ганаш, частична глазура от бял шоколад и цветни мотиви в червено, зелено и бяло… Перфектната компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни бонбонки за празничен акцент.


Коледни шоколадови линцери
/по идея, с изменение на Chocolate Linzer Cookies/

Продукти*
¾  ч.чаша омекотено масло
½  ч.чаша фина кристална захар
½  ч.чаша светло кафява захар
½  ч.чаша неподсладено какао на прах, пресято
1 ч. лъжичка ванилова есенция
1 яйце
1 ¾ ч. чаши брашно
¼ ч. лъжичка сол

* изпълних ½ доза за около 20 двойни сладки /според големината/
Още:
100гр. бял шоколад, разтопен на водна баня или МВ
1- 1½ ч.чаша шоколадов ганаш /200 гр.шоколад и ½ ч.чаша течна сметана/
или друг шоколадов крем за слепване*
* използвах крем от 1 ч.чаша шоколадов крем от типа на Nutella и 60 гр. разтопен черен шоколад

1 ч.чаша =240 мл. 

Разбива се маслото до изсветляване и пухкава консистенция. Добавят се двата вида захари разбиването /с миксер/ продължава. Пресява се какаото на прах и разбърква до неговото поемане. Следват ванилия и яйце, и след тяхното хомогенизиране се поръсва размесеното със солата брашно. Омесва се за кратко, до оформяне на топка, обвива се в стреч фолио  и поставя в хладилник за охлаждане за около час-два.
Фурната се загрява до 170C.  
Охладеното тесто се разточва /на части/ на кора с дебелина около 4-5мм.и с помощта на формичка се изрязват по един цял кръг и един с дупчица/кръгла, сърцевидна, звезда или друга/. Както повечето видове сладки от масленото тест, преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се поставят във фризер за около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за печене, покрита с пекарска хартия. Пекат в загрятата фурна за около 10-12 минути, според дебелината и големината на тестото. Изваждат се от фурната, охлаждат се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване и последващо слепване и декориране.


Сглобяване: шоколадовите сладки с отвор се тункват само в половин страна в разтопения шоколад и оставят да засъхне. Може леко да се декорира повърхността им. Целите шоколадови сладки се намазват с шоколадовия крем, върху тях се поставят тункваните и леко притиска. Декорират се по желание и прехвърлят в хладилник за окончателно стягане. Ако шоколадовият ганаш е по-мек е препоръчително да се съхраняват в затворен съд в хладилник за няколко дни.


 И както вече споменах: перфектната компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни бонбонки за празничен акцент.


 Опитайте...

сряда, 20 декември 2017 г.

Празнуваме Игнажден и Предпразненство на Рождество Христово


На 20 декември, празнуваме Игнажден, 
в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец.
В народната ни празнична традиция с Игнажден се свърза с 
предпразненството на Рождество Христово  и започват коледните празници, 
считан за начало на новата година, наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"




По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал:   "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".
 


На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - при гоненията на римския император Траян срещу християните загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум. И още..
 



Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година. "Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги. Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар. На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.


И тази година, пак да си пожелаем хубав празник,   

добри гости да прекрачат прага ни,  

да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

вторник, 12 декември 2017 г.

Сурови кексчета тип брауни с нар



Едва ли не, вече като по традиция, през време на пости, почти винаги приготвям различни видове брауни и това са: постно шоколадово-бананово; шоколадово кексче тип „брауни”-100 калории; постно сусамово - таханово брауни; постен браунис счервено цвекло; брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура -постно и без брашно/. Този път избрах суров вариант – ароматно какао, плътен ядков вкус, сладки фурми и пчелен мед. Суровото брауни Raw Brownies  не е новост в кулинарната практика и все повече се налага не само като здравословен десерт, но и с възможността за по-наситеното и интензивно усещане на съставните елементи. Най-често за основа се използват ядки – орехи, кашу, бедеми, лешници, в ролята на свързващ елемент са фурмите и аромати по желание ванилия, канела, кафе. Обикновена на пръв поглед комбинация, но с подчертан богат, сложен и наситен вкус. Този тип сладки изкушения са богати на протеини, витамини и минерали, фибри, антиоксиданти и омега3 мазнини, в същото време и без захар, яйца, мляко и термична обработка. Някъде бях чела, че суровите десерти носят радост, а още по-хубавото е, че могат да се променят и разнообразяват според вкусовите предпочитания, като се приготвят много бързо и лесно. Композицията завършва със заливка от шоколадова глазура и финален щрих, с характерен цвят, вкус и свеж аромат от алено-червени зрънца нар.


Сурови кексчета тип брауни с нар
 /по идея, с изменения от Raw Brownies


Продукти за 9 малки кексчета:
1 ч.чаша фурми, без костилки
¾ ч.чаша ядки микс*
¼ ч.чаша какао на прах
½  ч.л. ванилия /канела
2 с.л. вода
1 щ. сол
¼ ч. чаша мед/ агаве сироп
1 с.л. ленено семе
Микс от ядки: ½ ч.чаша орехови и още кашу, бедеми, лешници, бразилски орех до обем ¾ч.чаша

Сухите фурми се заливат с гореща вода и оставят да престоят около час, след което се изцеждат и накъсват на едро. В мощен кухненски блендер или процесор се поставят ядките, ленените семена, фурмите, какаото, меда и 1-2с.л. вода. Цялата смес се пасира до желаната хомогенност, ароматизира се с ванилията и щипка сол и разпределя в малки форми за кексчета /за по-лесно освобождаване, може да се използва стреч фолио/. Поставят се в хладилник за няколко часа /минимум два/ или за по-бързо във фризер. След тяхното стягане се изваждат и заливат с какаова глазура /1/2 доза/. Съхраняват се в хладилник за около седмица или фризер за по-дълго време.


Healthy No-Bake Brownies (Vegan, Gluten Free) подобна видео рецепта;


И отвътре:

Опитайте...


събота, 9 декември 2017 г.

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА 2017/2018

 

Българската Коледа 


За 13-та поредна година "Българската Коледа"

ще обедини съпричастността на всички,

които искат да помогнат за по-доброто лечение на децата ни.




В ПОДКРЕПА НА СПАСЕНИЯ ДЕТСКИ ЖИВОТ”


Успехът на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 
се дължи най-вече на добрата воля и проявената съпричастност 
на хиляди добродетелни българи.  
Защото дарителите и доброволците сa „Българската Коледа“!



С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. 
За абонати по договор стойността на 1 SMS е 1 лв. 
За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с включено ДДС.