сряда, 18 декември 2013 г.

Коледни меденки: пълнени шоколадови сърца


Закъснявам с коледната подготовка тази година… Имам изобилие от идеи, но малко време за тяхното изпълнение и още по-малко за споделяне, пресявам ги за пореден път. Вярвам в идеята, че домашно приготвените сладкиши имат и друга, по-силна енергия. Аромати на мед, масло, канела и ванилия, какао, джинджифил - някакво приказно вълшебство, създаващо настроение и усещане за топлина, уют и празничност. Все пак моите традиционни меденки вече са опечени, остава най-забавната им част - декорирането… Вече споменах, че имам щедър подарък от продукти на д-р Йоткер с тематично коледно съдържание и имам удоволствието да използвам нови продукти за овкусяване, ароматизиране и декорация на сладки. Споделям тяхното твърдение, че успехът никога не е случаен и с качеството,като най-добрата рецепта, те гарантират получаването на вкусни и красиви резултати.  
Във времето на предпразничните дни вече всички изпращат коледни благопожелания с надслов - "от сърце". Избрах да оформя част от медените сладки двойни, пълнени и шоколадови, с моето послание:  
любовта да е винаги с нас!

Рецептата е позната, публикувала съм я като Коледни звезди и, изпълнявана през годините в различни варианти на оформление и декориране – коледни звезди, медени къщурки, снежни човеци, шоколадови пакетчета, ботушки, картички... Сега са оформени като двойни сърца, слепени и пълнени със сливов мармелад /може друг или пък марципан/ и ядки, залети с шоколадова глазура. За цялостното им овкусяване и декориране съм се доверила на продуктите на  д-р Йоткер /какао, сода, аромат на ванилия, ромов аромат и новите хранителни бои и цветни захарни гел шрифтове за декорация/. Мога само да благодаря за удоволствието! 


Това е рецепта, в която има подобие с много други,
но все пак е различна и са моите меденки за Коледа, които правя от години...


Коледни меденки: Пълнени шоколадови сърца

В оригиналната рецепта - Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej е използвано друго тесто, което престоява няколко седмици, но се получиха и с това.

Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от ( олио + масло)
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч./с.л. какао
2 щ. джинджифил
1щ. сол
1 прах ванилия /ванилова захар/ портокалови кори
500 гр. брашно /3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване

1 ч.чаша конфитюр с по-твърда консистенция /избрах сливов с ромов аромат д-р Йоткер /
около 200 гр. шоколад за глазиране
1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и олио се стопяват, изстива сместа и се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час -два. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
Различно е само оформлението и него ще поясня:
От тестото се разточва кора с дебелина около 3 мм. изрязват се кръгчета и в средата на всяко се поставя около ½ ч.л. гъст конфитюр. Избрах сливов, който допълнително овкусих с ромов аромат на  д-р Йоткер и в някои поставих едро нарязани орехови ядки.
Краищата леко се намазват с белтък, останал от приготвянето на тестото, отгоре се захлупва с второ кръгче /поставя се малко по-свободно, без да се притиска много, за да не се напука при изрязването/ и се изрязват с формичка за сладки /по-малка от диаметъра на кръгчетата/,  сърчица. Намазват се отново с белтък и пекат в/у хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 10-минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване.


Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се заливат с шоколадова глазура от разтопен шоколад около с малко растителна мазнина /напр.олио/./на 100гр. шоколад 1 с.л. мазнина/.


Финалните щрихи са по желание.


 И ...по Коледа стават чудеса!

Опитайте...

21 коментара:

Iliana каза...

Ти си една вълшебница, Дианка!
Друго не мога да ти кажа.
Прегръщам те много!

Gergana Lazarova каза...

Колко е красиво само... Колко любов си вложила, Диди... Браво, браво, браво! Прелестни меденки, толкова обични. :)
Поздрави и успех с коледните лакомства!

Tania каза...

Диди, много красиви и вкусни!Харесах си червените сърчица! Весело предКоледно настроение!

Dani каза...

Дианка, прекрасни послания за любовта!
Която винаги трябва да е с нас!
Ароматни и красиво поднесени!
Прегръдка и хубави предколедни дни!

Анонимен каза...

Както винаги стил и класа! Снощи съм замесила тесто точно по тази рецепта, но нямах време да пека сладките.Това е идея за оформлението на част от тях, въпреки че малко бавно ми се струва.Но за Вас въртеливите неща са характерни, за което поздравления.

Екатерина каза...

леле ,Дианка, как не ги публикува по-рано, дано ми остане време да ги направя и аз! Толкова ми харесват. Купувала съм и готови, подобни, но в тях има нещо, което не ми допада, подправките ли, съставките ли, не знам, може би ми е в повече алкохола. Но тези, тук, тези са невероятни и красиви и вкусни, а декорацията им направо ме възхити! Поздравявам те!

Мира каза...

Страхотни са станали меденките,а пълнежа с добавените аромати ги прави наистина неустоими.Много хубава рецепта ,а изпълнението е перфектно!
Адмирации и за Коледните ментовки,вълшебни са!
Хубави празнични дни!

Eva Toneva каза...

Невероятни, съвършени са, Диана! Светли, пълни с обич, топлина и вяра празници пожелавам! :)

vesela каза...

Дианка, както винаги чудесни предложения, и днешното, и предното, влизат в плана за Коледно- Новогодишните ми приготовления, които тази година ще започна много късно - едва след 23....Целувки!

traiana каза...

Разкошни, бляскави , носещи топлина:) Хубав уикенд, Дианка!

Люси каза...

Диана, изключително ти благодаря за тази рецепта. Да знаеш от кога се чудя кака се правят такива сладки :) Веднага, когато ми изскочи възможност ще ги приготвя. Поздравления, изглеждат чудесно!

Тики каза...

Много красиви меденки, Ди! И с тази шоколадова скришка вътре, още по-чаровни!! Напомняш, че тази година още не съм правила, а Коледа без меденки, не върви :)Трябва да запретна ръкави, само да се снабдя с брашно, че нямам грам. Свърши покрай моите последни печива...
Хубав ден ти желая и весела коледна подготовка :)

Роси каза...

Честито подаръче,Дианка!С негова помощ разкошните ти и толкова прецизно оформени сърчица са станали още по-празнични и красиви!Със сигурност меденките се топят в устата!С пожелание за щастливи зимни празници!

ninfil каза...

Прекрасни са! Тази година ми закъснява коледната муза,но е време да запретна ръкави. Освен обикновени меденки ще включа и такива слепени. Зеления и червения цвят как ги постигаш- със спрей или друг трик?

Мъх каза...

Тези са в пъти по-добри от онези, продавани в магазините,. Поздравления, Дианка!

Анонимен каза...

Чудесни станаха сладките. Миналата година пробвах същата рецепта, но не спазих количеството на брашното и не бяха чак толкова хубави. С част от тестото направих и тези сърца, не е толкова бавно както си мислех и са разкошни.Любима рецепта!!! Мерси

di_ani каза...

Първо ще започна с благодарност към Анонимен -
правите ме много съм щастлива. Благодаря за доверието, зная, колко е важен добрият резултат, особено за празник! Но съм още по-радостна, че готовите меденки са ви се харесали, те ще обогатят вкуса и аромата си още...БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!
Мили момичета и на вас благодаря за хубавите думи и коментари: След като закъснявах с приготвянето им, реших, че по този начин ще бъдат не само по-различни, но по-вкусни и меки. Така е, вече се харесаха. Декорацията е въпрос на желание, аз използвах продуктите на д-р Йоткер и прахообразна перлена сладкарска боя за червен и зелен гланц.
Илианка,
Гери,
Таня,
Дани,
Анонимен,
Катя,
Мира,
Ева,
Веси,
Траяна,
Люси,
Тики,
Роси,
Нина,
Мъхче,
Благодаря ви от сърце, вдъхновена, лека и приятна предколедна подготовка, Диана

Анонимен каза...

Благодаря за пересоналното обръщение, въпреки, че не си написах името. Редовно Ви чета/писала съм и друг път/ и се доверявам на рецепетите Ви. Спокойни празници.Яна

pep-4o каза...

Диди, страхотни са ти меденките!
А с пълнеж, и то с шоколад са неустоими.
перфектно обяснение както винаги и много празнично настроение лъха от снимките!
Поздравления!
И хубави празнични дни!

Bety каза...

Диани, чудни меденки си направила! Съвършени са просто! И с толкова празнична визия! Прекрасни снимки!
Желая ти хубави празнични дни!

Анонимен каза...

Писала съм, че рецепетата за меденки ми е любима и всяка година я ползвам. Миналата година правих тези сърца, с конфитюр от дюли, но тъй като сега нямам всъщност би могло и с локум???Яна