Идеята вегетарианската
паста с гъби и маслини не е кулинарна новост, а тест на заложените програми за
мултифункционалност в Philips
Multicooker. Има нещо по-особено в технологията на приготвяне, което провокира интереса ми, а хубаво приготвената, /макар и лесна/ паста е деликатна храна...
Споменава съм възможността му да съвместява няколко уреда в едно: за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко и печене, повечето вече опитах. Продължавам, в технически и консуматорски смисъл да оценявам конструктивния замисъл на заложената 3D технология за загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества.
Споменава съм възможността му да съвместява няколко уреда в едно: за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко и печене, повечето вече опитах. Продължавам, в технически и консуматорски смисъл да оценявам конструктивния замисъл на заложената 3D технология за загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества.
Една от програмите на Philips Multicooker
е удобството за варене на ориз и паста RICE/RASTA. Този режим е
предназначен за готвене ястия от зърнени култури - просо, елда, ориз, ечемик и
бобови растения (грах, фасул, които трябва да се накиснат предварително).
Проектираният принцип на работа е свързан с изпарението
на вложената течност, той е автоматичен и времето в него не се регулира.
След като водата се абсорбира в продукта, програмата
продължава на режим подгряване. По такъв начин, с вариране на количеството
течност, може да се регулира плътността и степента на сваряване /ал’денте/ на
полученият продукт.
Особеност
и удобство при приготвянето на паста в Philips Multicooker
е използването само един съд, нещо различно от
класиката, където варим пастата с много вода, в друг съд овкусяващите съставки
и обединяваме. В случая се залага сурова
паста към подготвена зеленчукова /или месна смес/, налива се
сравнително малко количество вода и оставя да се готвят заедно. Вече е видно,
какво допълнително провокира интереса ми… При варенето на паста в комбинация на
ястие, може да се използва и програмата за задушаване, но желанието ми бе да
проверя специализирания режим. Проверих го неколкократно: с ориз, само паста и
сега ястие с паста - чувствителни храни, относно запазването на желаното съотношение: добра кулинарна
готовност и запазен външен вид. Резултатите са повече от задоволителни,
харесани и одобрени - в случая не консумирахме сварена паста с доматен сос, гъби и маслини, а едни общ букет от обединен вкус и наситен аромат.
Продукти:
200 гр. паста /около 3 мерителни
чашки/
2-3 с.л. мазнина /зехтин или олио
1 глава кромид лук
200 гр. гъби
1 пресен домат
180 гр. доматено пюре
540 мл. топла вода
100 гр. черни маслини
сол, черен пипер на вкус и чесън,
по желание
10-на листа пресен босилек
див лук, чери доматчета и босилек
за сервиране.
1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker = 180 мл.
Зеленчуците се почистват и нарязва- гъбите на
по-едро, доматите и лука – на кубчета
В съда на Philips Multicooker се поставят мазнината,
нарязаните кромид лук и гъбите, които се овкусяват със сол, съобразно
солеността на маслините и черен пипер на вкус. Натиска
се бутона MENU и избира програма за готвене FRY.
Натиска се COOKING TIME и задава време за пържене 10 –минути.
Следва натискане на бутона START и разбъркване от време на време.
По – късно, след 5-8 минути се добавят доматите /пресен и пюре/, които също се
запържват. Накрая - пастата, маслините, водата и листата босилек. Овкусява се
със сол и черен пипер.
Затваря се капака и избира чрез бутона MENU
програма за готвене RASTA – около 40 минути., или програма STEW за 30 минути. Стартира се, чрез бутона START,
а след предвиденото време се отваря и … пастата
е готова.
Когато програмата приключи, автоматично се
преминава в режим KEEP WARM.
Традиционният начин за приготвяне е с
разделяне на етапите – пастата се сварява „ал’денте” предварително, подготвя се
и сосът /по същата технология/, след което обединяват.
Сервира се с чери домати, див лук и босилек.
Настърган пармезан е класика, но по време на пости, може и без него.
7 коментара:
Красиво, цветно, ароматно - просто прекрасно начало на най-празничния месец, Диана! Прегръдка! :)
Дианка, чудесни снимки и рецепта!
Прегръдка и хубава неделя!
Дианка, голяма вкусотия! Идеално съчетание на продукти за моя вкус, да си оближе пръстите човек. :)
Сърдечни поздрави и вълшебен декември от мен! :)
Прекрасна и неустоима! Хубава седмица, Дианка!
Леко, колоритно и вкусно, Дианче! Поздравления!
Много ви благодаря, момичета,
Ева,
Дани,
Гери,
Траяна,
Снежи,
наистина уреда е не само голям помощник в кухнята, но продължавам да се впечатлявам от неговите технологични и вкусови възможности. Приготвянето на паста е една от тях - доволна съм.
Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни, Диана
Паста никога не отказвам,особено постна!Превъзходна рецепта,Дианка!
Публикуване на коментар