Първата седмицата на декември по традиция се свързва с почитането на Св. Николай, покровител на
моретата, на моряците и рибарите. Преди подробно да пиша за самия празник, с особеност
за тази година, една изключително бърза, лесна и много здравословна рецепта за
риба, приготвена на пара в Philips Multicooker .
STEAM - много удобен режим за варене на пара
и диетични ястия. Принципът на работа е: плътно
затворено пространство, изпълнено с пара, която равномерно обгръщайки всички
страни на продуктите се кондензира върху повърхността и постепенно прехвърля
топлината навътре. Храната се загрява бързо,
равномерно и с бързо запушване на порите от повърхността позволява запазване на
формата, сочността, хранителните вещества и естествения вкус. Тази технология в процеса на нагряване се превръща в още един
плюс: миризмите на запарените продукти не се смесват. Ето защо, с помощта на специалната купа за готвене могат да съчетаят
няколко ястия едновременно. Следващият път ще направя двойка от ориз или
картофи с риба на пара. Устройството позволява в съда /решетка/, за готвене на пара да се постави алуминиево
фолио или хартия за печене и така да се приготви рибата отгоре, а гарнитурата –
долу. Ще споделя… Мисля си, че това би била идеалната
функция за варене на кнедли, равиоли и пелмени, и още една възможност на
програмата за подгряване ястия на пара, както и затопляне на мляко, напр.
В моя случай избрах прясна пъстърва и сезонни зеленчуци:
моркови, броколи, зелен фасул, но може и други, по желание. Гарнитурата е от "лимонов" ориз, също сварен
в Philips Multicooker, на специализираната
програма за ориз /RICE.
Отново залагам на малко време за приготвяне и един отличен кулинарен
резултат за рибата на пара със зеленчуци и сварения ориз за гарнитура.
Пъстърва на пара със зеленчуци в Philips Multicooker
Необходими продукти:
350 гр. пъстърва
3-4 с.л. зехтин
2-3 резена портокал
2-3 резена лимон
1 голям морков
5-6 съцветия броколи
½ ч.чаша зелен фасул, замразен
други зеленчуци по желание
сол и черен пипер на вкус
4 мерителни чашки вода
1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker
= 180 мл.
Пъстървата се почиства и овкусява по желание /сол, черен
пипер, лимонов сок/ и оставя да престои за около 30-минути – час.
В основният съд на уреда Philips Multicooker
се налива водата. Решетъчният съд за готвене на пара се намазнява и върху него се подреждат цитрусовите резени.
Отгоре се поставя рибата, а около нея се разпределят зеленчуците, също овкусени
/сол, черен пипер и зехтин/.
Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене STEAM. Натиска се COOKING
TIME и задава време за задушаване на пара 30 –минути. Следва натискане
на бутона START и изчакване, а когато програмата приключи,
автоматично се преминава в режим KEEP WARM.
Моят коментар – рибата има отличен вкус и крехко „месо”, морковите и
зеленият фасул са със свеж цвят и маслена мекота. Броколите - за това време са
запазили своят вкус и цялост, но са загубили от яркостта на цвета си, и
съобразно моите предпочитания са малко по-меки. Следващият път ще ги поставя в
едни по-късен момент от процеса на готвене.
И едно уточнение – опасенията ми, че след приготвянето на риба, гуменият уплътнителен пръстен на капака ще запази характерната й миризма, за моя радост не се сбъднаха и след почистването му, Philips Multicooker бе изрядно готов за следващо зареждане.
Следва гарнитурата: Лимонов ориз в Philips Multicooker
RICE /RASTA режим е
предназначен за готвене ястия от зърнени култури - паста, просо, елда, ориз, ечемик и
бобови растения (грах, фасул, които трябва да се накиснат предварително). Проектираният принцип на работа е свързан с изпарението
на вложената течност, той е автоматичен и времето в него не се регулира.
След като водата се абсорбира в продукта, програмата
продължава на режим подгряване. По такъв начин, с вариране на количеството
течност, може да се регулира плътността и степента на сваряване /ал’денте/ (както при паста, напр.) на
полученият продукт. За удобство в основния съд на уреда има изобразена указателна скала за съотношението - ориз вода 1:2.
Лимонов ориз в Philips Multicooker
Необходими продукти:
2 мерителни чашки орис, дългозърнест, напр. басмати
4 мерителни чашки вода
1-2 с.л. зехтин или олио,
4 мерителни чашки вода
1-2 с.л. зехтин или олио,
1 с.л. лимонов сок
кора на ½ лимон или лайм
1 скилидка чесън, по желание
1 с.л. черен пипер на зърна, най-добре меланж
1 ч. л. морска сол
кора на ½ лимон или лайм
1 скилидка чесън, по желание
1 с.л. черен пипер на зърна, най-добре меланж
1 ч. л. морска сол
1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker
= 180 мл.
Оризът се измива до чиста вода, поставя се в основния съд на уреда и залива със
студената вода, съотношение 1:2/ориз:вода/. Ароматизира се с лимона и кората,
чесъна, овкусява се със сол, черен пипер и мазнина /може и без нея, опитах и се
получи добре/.
Затваря се капакът и избира чрез бутона MENU програма за
готвене RICE /RASTA и стартира, чрез бутона START.
Програмата е с автоматично определяне на времето и не се изписва на
екрана. Вече писах за заложения
технологичния процес на поемане течността и последващо поддържане на топлината.
Последните 10-минути от програмата се отброяват на дисплея. Когато програмата
приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM.
Моето наблюдение – съвсем видна е рехавостта и въздушността на ориза, остава да споделя за неговият хубав вкус и фин лимонов аромат. Вече споменах, че приготвих и само ориз - без мазнина, също с задоволителен и не слепен резултат.
Има и клипче, мое първо редакторско оформление, което ще кача скоро:)
9 коментара:
Напоследък ме впечатлява много този уред! Още една отлична рецепта и чудесно поднесена!
Благодаря, Диана!
Поздрави!
Каква свежа и пъстра порция, Дианка! С удоволствие бих я хапнала:)
Чудесно приготвена и поднесена рибка! Впечатляващи произведения твориш, вдъхновението ти е забележително, Дианка! Комплименти!
Много свежо предложение, Дианка, впечатляваща презентация на уреда правиш! Хубава вечер!
Не обичам риба, ама се нахраних с красивите ти снимки Ди! Прегръдки*)
Няма да мога да я приготвя така, но със сигурност ще хапна рибка в петък;) Приказни снимки, предлпоагам и вкус;) Хубава вечер, Дианка!
Диди, благодаря ти за рецептата! Аз отдавна се наглеждам на различни уреди за готвене на пара, тъй като е по-здравословно :) представила си едно наистина полезно и нискокоалорично ястие! Поздрави!
Отново много цветна,вкусна и радваща окото композиция,Дианка!С пожелание за весел празник утре!
Отдавна съм му хвърлила око и аз на този уред, Дианка, но ти направо ми даваш такъв форс за вземане на окончателно решение, че като нищо бих се сдобила с подобен коледен подарък. :)
И тази ти идея много ми харесва и да ти призная, всичките ти рецепти си имат специално местенце на моя хард. Така че, някой ден и тази ще сервирам на нашата маса. Благодаря ти за споделянето, мила! Ще следя за клипчето :)
Поздрави сърдечни и хубав празник довечера!
Публикуване на коментар