Закъснявам с коледната подготовка тази година… Имам изобилие
от идеи, но малко време за тяхното изпълнение и още по-малко за споделяне, пресявам ги за пореден път. Вярвам
в идеята, че домашно приготвените сладкиши имат и друга, по-силна енергия.
Аромати на мед, масло, канела и ванилия, какао, джинджифил - някакво приказно вълшебство,
създаващо настроение и усещане за топлина, уют и празничност. Все пак моите традиционни меденки вече са опечени, остава най-забавната им част - декорирането…
Вече споменах, че имам щедър подарък от продукти на д-р Йоткер с тематично
коледно съдържание и имам удоволствието да използвам нови продукти за
овкусяване, ароматизиране и декорация на сладки. Споделям тяхното твърдение, че успехът
никога не е случаен и с „качеството,като най-добрата рецепта’, те гарантират получаването на вкусни и красиви
резултати.
Във времето на предпразничните дни вече
всички изпращат коледни благопожелания с надслов - "от сърце". Избрах да оформя част от медените
сладки двойни, пълнени и шоколадови, с моето послание:
любовта да е винаги с
нас!
Рецептата е позната, публикувала съм я като Коледни звезди и, изпълнявана през
годините в различни варианти на оформление и декориране – коледни звезди,
медени къщурки, снежни човеци, шоколадови пакетчета, ботушки, картички... Сега са оформени като
двойни сърца, слепени и пълнени със сливов мармелад /може друг или пък марципан/ и ядки, залети с шоколадова
глазура. За цялостното им овкусяване и декориране съм се доверила на продуктите
на д-р Йоткер /какао, сода, аромат на ванилия,
ромов аромат и новите хранителни бои и цветни захарни гел шрифтове за декорация/.
Мога само да благодаря за удоволствието!
но все пак е различна
и са моите меденки за Коледа, които правя от години...
Коледни меденки: Пълнени шоколадови сърца
В оригиналната рецепта - Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej е използвано друго тесто, което престоява няколко седмици, но се получиха и с това.
Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от ( олио + масло)
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч./с.л. какао
2 щ. джинджифил
1щ. сол
1 прах ванилия /ванилова захар/ портокалови кори
500 гр. брашно /3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване
1 ч.чаша конфитюр с по-твърда консистенция /избрах сливов с ромов аромат д-р Йоткер /
около 200 гр. шоколад за глазиране
1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и олио се стопяват, изстива сместа и се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час -два. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа.
Различно е само оформлението и
него ще поясня:
От тестото се разточва кора с
дебелина около 3 мм. изрязват се кръгчета и в средата на всяко се поставя около
½ ч.л. гъст конфитюр. Избрах сливов, който допълнително овкусих с ромов аромат
на д-р Йоткер и в някои поставих едро
нарязани орехови ядки.
Краищата леко се намазват с белтък, останал от приготвянето на
тестото, отгоре се захлупва с второ кръгче /поставя се малко по-свободно, без да се притиска много, за да не се напука при изрязването/ и се изрязват с формичка за сладки /по-малка от диаметъра на кръгчетата/,
сърчица. Намазват се отново с белтък и пекат в/у хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за
около 10-минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване.
Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване
се заливат с шоколадова глазура от разтопен шоколад около с малко растителна
мазнина /напр.олио/./на 100гр. шоколад 1 с.л. мазнина/.
И ...по Коледа стават чудеса!
Опитайте...
21 коментара:
Ти си една вълшебница, Дианка!
Друго не мога да ти кажа.
Прегръщам те много!
Колко е красиво само... Колко любов си вложила, Диди... Браво, браво, браво! Прелестни меденки, толкова обични. :)
Поздрави и успех с коледните лакомства!
Диди, много красиви и вкусни!Харесах си червените сърчица! Весело предКоледно настроение!
Дианка, прекрасни послания за любовта!
Която винаги трябва да е с нас!
Ароматни и красиво поднесени!
Прегръдка и хубави предколедни дни!
Както винаги стил и класа! Снощи съм замесила тесто точно по тази рецепта, но нямах време да пека сладките.Това е идея за оформлението на част от тях, въпреки че малко бавно ми се струва.Но за Вас въртеливите неща са характерни, за което поздравления.
леле ,Дианка, как не ги публикува по-рано, дано ми остане време да ги направя и аз! Толкова ми харесват. Купувала съм и готови, подобни, но в тях има нещо, което не ми допада, подправките ли, съставките ли, не знам, може би ми е в повече алкохола. Но тези, тук, тези са невероятни и красиви и вкусни, а декорацията им направо ме възхити! Поздравявам те!
Страхотни са станали меденките,а пълнежа с добавените аромати ги прави наистина неустоими.Много хубава рецепта ,а изпълнението е перфектно!
Адмирации и за Коледните ментовки,вълшебни са!
Хубави празнични дни!
Невероятни, съвършени са, Диана! Светли, пълни с обич, топлина и вяра празници пожелавам! :)
Дианка, както винаги чудесни предложения, и днешното, и предното, влизат в плана за Коледно- Новогодишните ми приготовления, които тази година ще започна много късно - едва след 23....Целувки!
Разкошни, бляскави , носещи топлина:) Хубав уикенд, Дианка!
Диана, изключително ти благодаря за тази рецепта. Да знаеш от кога се чудя кака се правят такива сладки :) Веднага, когато ми изскочи възможност ще ги приготвя. Поздравления, изглеждат чудесно!
Много красиви меденки, Ди! И с тази шоколадова скришка вътре, още по-чаровни!! Напомняш, че тази година още не съм правила, а Коледа без меденки, не върви :)Трябва да запретна ръкави, само да се снабдя с брашно, че нямам грам. Свърши покрай моите последни печива...
Хубав ден ти желая и весела коледна подготовка :)
Честито подаръче,Дианка!С негова помощ разкошните ти и толкова прецизно оформени сърчица са станали още по-празнични и красиви!Със сигурност меденките се топят в устата!С пожелание за щастливи зимни празници!
Прекрасни са! Тази година ми закъснява коледната муза,но е време да запретна ръкави. Освен обикновени меденки ще включа и такива слепени. Зеления и червения цвят как ги постигаш- със спрей или друг трик?
Тези са в пъти по-добри от онези, продавани в магазините,. Поздравления, Дианка!
Чудесни станаха сладките. Миналата година пробвах същата рецепта, но не спазих количеството на брашното и не бяха чак толкова хубави. С част от тестото направих и тези сърца, не е толкова бавно както си мислех и са разкошни.Любима рецепта!!! Мерси
Първо ще започна с благодарност към Анонимен -
правите ме много съм щастлива. Благодаря за доверието, зная, колко е важен добрият резултат, особено за празник! Но съм още по-радостна, че готовите меденки са ви се харесали, те ще обогатят вкуса и аромата си още...БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!
Мили момичета и на вас благодаря за хубавите думи и коментари: След като закъснявах с приготвянето им, реших, че по този начин ще бъдат не само по-различни, но по-вкусни и меки. Така е, вече се харесаха. Декорацията е въпрос на желание, аз използвах продуктите на д-р Йоткер и прахообразна перлена сладкарска боя за червен и зелен гланц.
Илианка,
Гери,
Таня,
Дани,
Анонимен,
Катя,
Мира,
Ева,
Веси,
Траяна,
Люси,
Тики,
Роси,
Нина,
Мъхче,
Благодаря ви от сърце, вдъхновена, лека и приятна предколедна подготовка, Диана
Благодаря за пересоналното обръщение, въпреки, че не си написах името. Редовно Ви чета/писала съм и друг път/ и се доверявам на рецепетите Ви. Спокойни празници.Яна
Диди, страхотни са ти меденките!
А с пълнеж, и то с шоколад са неустоими.
перфектно обяснение както винаги и много празнично настроение лъха от снимките!
Поздравления!
И хубави празнични дни!
Диани, чудни меденки си направила! Съвършени са просто! И с толкова празнична визия! Прекрасни снимки!
Желая ти хубави празнични дни!
Писала съм, че рецепетата за меденки ми е любима и всяка година я ползвам. Миналата година правих тези сърца, с конфитюр от дюли, но тъй като сега нямам всъщност би могло и с локум???Яна
Публикуване на коментар