понеделник, 29 септември 2014 г.

Есенно, с надежда за циганско лято в шоколад, мента и малини



Споделяла съм, че обичам есента... След нейното дъждовно начало се наслаждаваме на няколко приятно топли и слънчеви дни, носещи крехката надежда, за едно късно, циганско лято… Циганско лято има навсякъде по света, но го наричат по различен начин: Северна Америка  – „Индианско лято”; Германия – „Лято на стариците”; Холандия – „следлято”; Франция и Италия – „лято на свети Мартин”; Русия – „Марфино/женско/ лято”;Чехия – „паешко лято”. Независимо от различното име си мисля, че всички еднакво се радват на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка, осъзнавайки, че есента и зимата вече приближават. Има много поетични слова посветени на есента, но най-красивите редове за нея без съмнение принадлежат на самата природа: преливаща в топли цветове, богати багри и нюанси - от бледо жълто и топло оранжево, през тъмно зелено до опушено кафяво, с акценти от златно медено и есенно червено. Излъчваща колорит, изобилие и щедрост. Успокояваща с мекотата на есенно слънце, с изобилието от вкусове и аромати. Изпълнена с усещане за хармония, уют и спокойствие. Неизменна част от живота.
Исках нещо в аналогичен синхрон на "лято в есента" и избрах комбинация от нежен кадифен шоколад, наситена свежа мента и плодов букет от късни малини /с изобилие на пазара Ситняково/ в сладкото изкушение на една бисквитена тортичка. Шоколад, мента и малини – класика, дори и през есента.


Бисквитена тортичка с шоколад, мента и малини

Основа:
300 гр. какаови бисквити
100 гр. масло
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мед
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк

Ментов слой*:
60 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
20 гр. масло, меко
2 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
¼ -1/3 ч.чаша подсладена течна сметана
зелен цвят хранителна боя
* може да се приготви и в по-голяма доза, като с от сместа се оформят "ментовки"

Шоколадова глазура:
200 гр. шоколад
60 гр. масло
1/2 ч. чаша течна сметана
¼ ч.чаша захар, по желание
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк

Декориране:
½  ч.чаша малини
¼ ч.чаша бял шоколад за декориране
½ ч.чаша черен шоколад за странично декориране
свежи ментови листа

1 ч.чаша =240 мл. 

Приготвяне:
За основата:
Разтопяват се в МВ или на водна баня маслото с шоколада. Какаовите бисквити се стриват или смилат по-едро и към тях се прибавя разтопения с масло шоколад. Подслажда се на вкус и ароматизира с ликьора. Сместа се хомогенизира и разпределя на дъното на незалепваща форма за торта ф20. Поставя се в хладилник да се охлади и стегне.

За ментовия слой:
Мекото маслото се разбива с крем сиренето до гладкост и въздушност. Започва добавянето на пудрата захар, на части и разбиване с миксер, до поемането й. Следва постепенно добавяне на течната сметана, до получаване на гъст крем и ароматизиране  с ментовия аромат, и хранителната боя, по желание. Получената смес се разстила върху охладената бисквитена подложка и поставя  за около 20-30  минути в хладилник, да стегне. 

За шоколадова глазура:
Кипва се сметаната със захарта, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира  и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура залива тортата върху добре охладеният и стегнат ментов слой. Окончателно се охлажда в хладилник, най-добре за нощ. 


Преди поднасяне се декорира по желание – 
с пресни плодове, още шоколад и свежи ментови листа.


За акцент избрах нежното ухание на късни ароматни малини:


Получи се съчетание от фин ментов крем между маслена ронлива текстура на основата и гладка шоколадова плътност на глазурата. В допълнение едва доловим тръпчив вкус с приятно сладък аромат на малини и едва доловим полъх на вече прегоряла от слънцето мента.

Опитайте...

петък, 26 септември 2014 г.

Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене



Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене или есенно с домати… Наскоро четох, че хиляди холандци се включили в бой с домати на централния площад в Амстердам - на теория събитието било планирано като протест срещу руските санкции за вноса на европейска земеделска продукция, но на практика обаче, имало и участници дошли за да изживеят удоволствието, защото идеята е взаимствана от световноизвестния испански фестивал в Бунол. А една друга интересна подробност за доматите е, не че са плод, не и че има над 10 000 известни сорта, а че са рекордьори по съдържание на ликопен – рядък растителен пигмент, който придава на доматите техния червен цвят. И по-точно: много витамини и антиоксиданти се унищожават или не се усвояват от организма след топлинна обработка,това, обаче, не се отнася до ликопена – неговите полезни свойства се запазват и в консервираните домати, доматеното пюре, кетчупа. Нещо повече, дори термичната обработка увеличава концентрацията на ликопен, а и още любопитни факти намерих тук: 10 любопитни факта за доматите.:)
Ние сме любители на домати: в супи, тарти, запеканки и салати… Вече споменах, че доматите, особено когато са в сготвено състояние, са добър източник на ликопен и избрах по-различно предложение за тях – запечени със зехтин и маслини на фурна и покрити с маслени бисквити и синьо сирене – вариант на солен коблер. Обичаме сладкия вариант на коблера, особено с летни плодове, а сега и солен с есенни /по ботаническата класификация няма понятие „зеленчук”/.


 Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене
/по идея, с изменения от  Tomato Cobbler with Blue Cheese Biscuits/


За бисквитите
1 ¼ ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
½  ч.л. сода бикарбонат
1 ч. л. захар
30 гр. масло, нарязано на кубчета и охладено
2 с. л. растителна мазнина
¼ ч. чаша синьо сирене
1 с.л. гауда  или кашкавал, настъргани
¼  ч. чаша кисело мляко, или малко повече, според влажността на брашното
1 к. л. сол, според солеността на сирената
½  к. л. черен пипер

За намазване:
1 с. л. кисело мляко
1 с.л. настърган кашкавал или друго меко сирене

За плънката
около 500 гр. домати микс от „чери”, „рома” и или други
1 с.л. зехтин
15 гр. /1 с.л./ масло
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 с. л. балсамов оцет
4-5 листа пресен босилек
1 ч.л. прясна мащерка листа
2 с. л. брашно
½ ч. л. червен пипер, може и лют
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша маслини
2-3 сини сливи, по желание за тънка сладникава нотка

Първо се приготвя тестото за бисквитите:
Смесват се брашното със бакпулвер, захар, сол и черен пипер. Добавя се студеното маслото и мазнината, след което използвайки пръстите, две вилици или миксер, се претрива, докато сместа заприлича на трохи. Следва натрошеното синьо сирене и отново разбъркване. Налива се киселото мляко и бързо се оформя тестена топка, която върху леко набрашнена работна повърхност се омесва около 10 пъти. Тестото се оформя като диск, загъва се в найлон и се съхранява в хладилник, докато се подготви плънката.
Доматена плънка
Фурната се загрява предварително до 175 -180 градуса.
Загрява се зехтина и маслото в голям незалепващ тиган на средна температура. Добавя се нарязаният лук, сол и черен пипер и се готви, с често разбъркване /около 15-20 минути/, докато омекне и стане златист. Минута преди тази готовност се добавя се чесън, след което съда се маха от котлона.  Овкусяват се доматите /по едрите се нарязват/ с балсамов оцет, босилек, мащерка, брашно и червен пипер и обединяват със задушения лук, маслините и няколко сливи /почистени от костилките/. Изсипват се  в тавичка за печене и се пече в предварително нагрята фурна за около 30 минути, според обема.
Когато 20- 25-те минути са почти преминали, бисквитеното тестото се изважда от хладилника. Върху леко набрашнена работна повърхност тестото се разточва в дебелина около 1-1,5 см. и с помощта на набрашнена формичка или чаша, се изрязват бисквитки.
Следва да се извади доматената плънка от фурната и отгоре да се подредят бисквитите, оставяйки малка част свободно пространството между всяка една. Аз избрах да разпределя доматите и бисквитките всяко в индивидуално съдче, а останалото тесто оформих и изпекох самостоятелно като фини соленки. Рецептата позволява, замразяване на сурови бисквитите и възможността да се опекат по късно, но не съм опитала това.
Повърхността на бисквитите се намазва с останалите 2 супени лъжици кисело мляко и поръсва с настъргана гауда/ кашкавал.
Ястието се връща отново нагрятата фурна и пече в продължение на още 18-20 минути. Бисквитките трябва да бъде леко златисти отгоре и изпечени отдолу, с помощта на къкрещата доматена плънката. Изважда се от фурната и оставя доматеният коблер да отпочива в продължение на 15 -20 минути преди сервиране. 


Сервира се топло, може директно със съда или да се извади от него. 


Една част от бисквитките използвах и за покриване на леко ястие от запържени чушки, домати и лук, а друга като самостоятелни солени бисквити.


Малко по - сложно за описание, но в същност е лесно за приготвяне.


Опитайте...


вторник, 23 септември 2014 г.

Музика на дъжда

Есента дойде  с дъжд, с  една прекрасна музика  -  на дъжда...   

Валс на дъжда - Фредерик Шопен




С пожелания за прекрасна, вдъхновяваща и усмихната есен!

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Сини сливи в шоколадово клафути под кокосов крамбъл



Това е първото ми тематично предложение "с полъх на есен": Сега е сезонът на едни от най-хубавите и типични есенни плодове - сините сливи. Избрах по-обикновена, но наситена и ароматна комбинация между сини сливи, шоколад и кокос, обединени във фино френско печиво с  хрупкава английска поръска или изказано с популярни кулинарни термини clafoutis и crumble.


Интересен е фактът, че сливите принадлежат към семейството на розите и /може би като естествено последствие?/ самата им окраска е удивителна  - елегантна смесица между топло червено и студено синьо, с усещане за топлина и колорит, романтика и загадъчност. Освен богата символика, тази година в Загадъчен разкош нюансите на синя слива са и сред сочените за преобладаващи модни цветове есен - зима 2014. Няма да пропусна да спомена, че сините сливи, са и много полезни: съдържайки множество витамини /B1, B2, PP, C, провитамин A, както и минерали, микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо/  според учените една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото в 100гр. боровинки!  Вкусно, полезно, актуално:


Сини сливи в шоколадово клафути под кокосов крамбъл
 /по идея, с изменения от  Plum and Chocolate Clafoutis и Chocolate and Plum Flognarde (or clafoutis) /


Продукти за около 4-6 порции
½  ч.чаша  брашно
¼  ч.чаша какао
½  ч.чаша захар
2 яйца + 1 жълтък
1 ч. чаша течна сметана 30 % масленост
¼ ч.чаша кафе еспресо
ванилия
150 гр. тъмен шоколад, 50%
30 гр. масло
6-8 сливи, разполовени и почистени и още за гарниране

1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 175-180 C
В средно голяма купа се пресяват заедно брашното и какаото. В отделна купа и се разбиват яйцата, със захарта, сметаната и ванилията.
Добавя се яйчената смес към сместа от брашно и разбъркват за да се обединят. Накрая се прибавя и разтопеният на водна баня или в МВ шоколад и сместа се хомогенизира.   
В съдчетата за суфле се разделя маслото и поставят във фурната за няколко минути, докато маслото се разтопи. Изваждат се и във всяко се налива от шоколадовото, а отгоре се гарнира със сливите, напълнени с топинга. Пекат се на ниско ниво на фурната в продължение на 25-35минути, според обема, или докато clafoutis са бухнали и добре изпечени. Може да се покрият хартия за печене, след зачервяването на крамбъла.


Топинг за около 3 дузини сладки/сливи
/по идея от Roasted Plums filled with Orange Coconut/   
1 белтък
¼ ч.чаша захар
1 ч.чаша кокосови стърготини
1 ванилия
1 щ. сол 
10-на сини сливи

Разбива се белтъкът на сняг със захарта и щипка сол. Добавят се кокосовите стърготини и ванилията и хомогенизира.
Почистените сливи е запълват със сместа и запичат в предварително нагрята на 175С фурна за около15-20мин. до златисто.
  

Сервирах с още запечени сливи с кокосов топинг и сливов сос.


И отвътре...



Опитайте...

неделя, 14 септември 2014 г.

С полъх на есен

Има още няколко астрономични летни дни до есенното равноденствие /23 Септември 05:29ч., българско време/, но вече се усеща настъпващата есен. Не само времето и природата, а и предстоящите дни носят есенен полъх - учениците се готвят за първия учебен ден, народните ни обичаи и празници също са обвързани с края на лятото и началото на есента. Вярва се, че в нощта срещу Кръстовден, небето се отваря и се излива Божията благодат, а денят и нощта се кръстосват – стават равни /по стар стил е на 27 септември/. Само няколко дни по-късно се честват основните ценни добродетели, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 

 


Пръв в поредицата се нарежда големият християнски празник - Кръстовден


Празникът е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1.Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.


На този ден 14 септември (27 септември стар стил) Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понася страдания заради човешкото спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Той е символ на вяра и боголюбие, знак на принадлежност към християнството. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.  По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст
Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

 



Ден след това, на 15 септември,
следва познат и вълнуващ училищен звън:

Отново на училище и на добър час!


И след ден,  на 17 септември,
които чрез оставения им завет внушават, че човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния.

 "Човек не може да бъде мъдър,
ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния". 


"А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Иак. 3:17)*. 

Това е познатото предание 
В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. 
Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели. Децата растели, растели в тях и добродетелите...", София и дъщерите й не скриват своята вяра и я изповядват открито, Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. Майка им София останала на гроба им и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си. 

 

Имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
 

Почитайки основните християнски добродетели вяра, надежда, любов и мъдрост повечето хора на този ден  си пожелават сърцата им да бъдат пълни с любов, приемайки мотото, че:

"Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко - 
надежда, която те крепи; вяра, която ти дава криле и жажда за живот".

Хубави празници, успешни, цветни и вдъхновени есенни дни!

вторник, 9 септември 2014 г.

Обърнат /или не/ лимонов сладкиш с боровинки



В тези повече дъждовни, отколкото топли и слънчеви дни на късно септемврийско лято, ваканцията почти свършва, но като че не съм напълно готова за активна блогърска дейност… Безспорно надделяват други мотивиращи дейности и събития, но ми допада и този вид на осъзната целева почивка - намаляване на привързаността към компютъра, Интернет, времето за престой в мрежата. Може би и да коригирам някаква съществуваща вече форма на пристрастяване към сайтове, блогове, чат… Не съм сигурна дали има диагноза “пристрастен към интернет” и колко всъщност е „много”, що се отнася до технологии и комуникация? Този е въпрос - отговор е на база лична преценка, желание и организация. Вярно е обаче, че вече, пак в Интернет, се предлагат проверочни тестове на тази тема: Тест за Интернет пристрастреност...
Искам специално да благодаря на всички приятели и читатели, които наминават оттук за поздравленията, мненията и коментарите, и да споделя намерението си, постепенно да навляза и разгледам новите кулинарни изкушения. Убедена съм, че те ще бъдат и мое вдъхновение.
Имам много непубликувани идеи и рецепти, които очакват своето представяне, но още не им е дошло времето. А за да не е съвсем без нищо, ето един бърз и лесен сладкиш с боровинки. Идеята е по Lemon Blueberry Upside Down Cake, с богато съчетание на аромати, текстури и вкусове – лек намек и преход между късно лято и ранна есен.


Обърнат  /или не/ лимонов сладкиш с боровинки


Продукти за 4 -6 порции:
Плодова маслена основа:
30 гр.масло
½ ч.чаша кафява захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. бадемов ликьор
1 ч. чаша пресни боровинки, около 200 гр./ може и замразени/
1 ч./с. л. лъжичка лимонова кора, настъргана /лайм

Бисквитен слой:
1 ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
60 гр. безсолно масло
½ ч. чаша захар
2 яйца
ванилова / лимонова есенция
¼ ч. чаша кокосово мляко, неподсладено
50 гр. бял шоколад, едро нарязан

1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява на 175С, а формички или обща тава, в които ще се пече сладкишът се намазват с масло. В подходящ съд се стопява маслото на слаб огън, добавя се захарта и с разбъркване се изчаква сместа да се кипне и изглади /за около 3-4 минути/. Добавя се канела и бадемов ликьор, отстранява се от огъня и разпределя в порционните съдове или обща тава. Отгоре се подрежда равномерен слой   боровинки, а върху него се рендосва кора от лайм или лимон - чаена или супена лъжица, по желание.  
Разбива се бисквитената смес:  
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа, с помощта на миксер или с ръка, със средна скорост се разбива маслото до крем (за около 30 секунди). Добавя се захарта и продължава да се разбива за около 2-3 минути, докато сместа постигне лека и ефирна текстура. Започва добавянето на яйцата, едно по едно, а след тяхното поемане  с по- ниска скорост, се добавят на части брашнена смес и кокосово мляко, докато се хомогенизират. Накрая се разбърква с шоколада и ванилията.
Полученото тесто се разстила равномерно върху плодовата маслена основа с боровинки, за да покрие напълно боровинките.
Пече се, докато дървена клечка поставена в центъра излезе чиста, за около 45-50 минути., според дебелината на тестения слой. Изважда се от фурната и охлажда. 

Може се сервира почти веднага, като с нож се отдели от ръба на съда и да се обърне, 
но е по-добре да се изчака около 30 минути.   


При желание, може да се остави в съда и сервира, без да се обръща.


Обърнат...
Отвътре...


Хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
  
Опитайте... 


понеделник, 8 септември 2014 г.

Рождество Богородично

След красивия финал на август
днес празнуваме Рождество на Пресвета Богородица.


На този ден, /8 септември/ наричан Малка Богородица
жените измолват помощта на Богородица  
за раждането и отглеждането на децата си, в беда или тежка работа.
Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква и е един от трите най-големи БОГОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ.


"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, 
защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, 
Който развърза клетвата, даде благословение и, 
като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."
Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане - празникът Малка Богородица, е особено тачен предимно от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им.

 А на следващия ден, 9 -ти се почитат нейните родители 
Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, те величаем.


Сред тези празнични дни, на 7-ми, се нарежда и
едно много щастливо събитие за нашето семейство - 
Александър вече е на две !


Да почетем Богородица и да я помолим,
да чува молитвите ни,
да пази и закриля децата ни, които

 да растат здрави и силни, усмихнати и безгрижно  щастливи!