Споделяла съм, че обичам есента... След нейното дъждовно
начало се наслаждаваме на няколко приятно топли и слънчеви дни, носещи крехката
надежда, за едно късно, циганско лято… Циганско лято има навсякъде по света, но го наричат по
различен начин: Северна Америка – „Индианско лято”; Германия – „Лято
на стариците”; Холандия – „следлято”; Франция и Италия – „лято на свети Мартин”; Русия –
„Марфино/женско/ лято”;Чехия – „паешко лято”. Независимо от различното име си мисля, че всички еднакво се радват на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка, осъзнавайки, че есента и зимата вече приближават. Има много
поетични слова посветени на есента, но най-красивите редове за нея без съмнение
принадлежат на самата природа: преливаща в топли цветове, богати багри и
нюанси - от бледо жълто и топло оранжево, през тъмно зелено до опушено кафяво, с акценти от златно медено и есенно червено. Излъчваща колорит, изобилие и щедрост. Успокояваща с мекотата на есенно слънце, с изобилието от вкусове и аромати. Изпълнена с усещане за хармония, уют и спокойствие. Неизменна част от живота.
Исках нещо в аналогичен синхрон на "лято в есента" и избрах комбинация от
нежен кадифен шоколад, наситена свежа мента и плодов букет от късни малини /с изобилие на пазара Ситняково/ в сладкото изкушение
на една бисквитена тортичка. Шоколад, мента и малини – класика, дори и през есента.
Основа:
300 гр. какаови бисквити
100 гр. масло
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мед
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк
Ментов слой*:
60 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
20 гр. масло, меко
2 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
2 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
¼ -1/3 ч.чаша подсладена течна сметана
зелен цвят хранителна боя
Шоколадова глазура:
200 гр. шоколад
60 гр. масло
1/2 ч. чаша течна сметана
60 гр. масло
1/2 ч. чаша течна сметана
¼ ч.чаша захар, по желание
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк
Декориране:
½ ч.чаша малини
¼ ч.чаша бял шоколад за декориране
½ ч.чаша черен шоколад за странично декориране
свежи ментови листа
1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне:
Приготвяне:
За основата:
Разтопяват се в МВ или на водна баня маслото с шоколада.
Какаовите бисквити се стриват или смилат по-едро и към тях се прибавя
разтопения с масло шоколад. Подслажда се на вкус и ароматизира с ликьора. Сместа
се хомогенизира и разпределя на дъното на незалепваща форма за торта ф20.
Поставя се в хладилник да се охлади и стегне.
За ментовия слой:
Мекото маслото се разбива с крем сиренето до гладкост и
въздушност. Започва добавянето на пудрата захар, на части и разбиване с миксер,
до поемането й. Следва постепенно добавяне на течната сметана, до получаване на
гъст крем и ароматизиране с ментовия аромат, и хранителната боя, по
желание. Получената смес се разстила върху охладената бисквитена подложка и поставя
за около 20-30 минути в хладилник, да стегне.
За шоколадова
глазура:
Кипва се сметаната със захарта, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура залива тортата върху добре охладеният и стегнат ментов слой. Окончателно се охлажда в хладилник, най-добре за нощ.
Кипва се сметаната със захарта, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура залива тортата върху добре охладеният и стегнат ментов слой. Окончателно се охлажда в хладилник, най-добре за нощ.
Получи се съчетание от фин ментов крем между маслена ронлива текстура на основата и гладка шоколадова плътност на глазурата. В допълнение едва доловим тръпчив вкус с приятно сладък аромат на малини и едва доловим полъх на вече прегоряла от слънцето мента.
Опитайте...