вторник, 7 юни 2011 г.

Cherry Clafoutis

Мисля, че clafoutis е един от най-популярните френски десерти след креп и крем брюле, като по някакъв начин ги обединява, добавяйки и плодове. Clafoutis традиционно се приготвя с първите сезонни череши, които се пекат в палачинково тесто. Настъпвайки това време, неминуемо провокира приготвянето на това изкушение, но ми се стори интересна идеята за замяна с един друг плод cherry - домати чери и сервиране не като десерт. Зеленчуков микс от свежи домати, тиквички и гъби, пресен лук и чесън, добавка от сирена и подправки. Ще запазя френското наименование клафути - за разлика от запеканките, фритатите и стратите, в яйчената смес се добавя брашно, както за палачинково и запича във фурна.
А за клонката чери домати няма какво много да добавя в обяснение. Макар и да се смята, че възникнали в доисторическите времена и че именно с тях се поставя началото на култивирането на дивите домати, стават особено известни като търговски продукт след 1973 година, когато израелски учени създават този атрактивен сорт. Понастоящем в света съществува голямо разнообразие от хибриди тип "чери", отличаващи с уникален вкус и впечатляваща еднаквост по форма и размер, а вече са създадени и нови български сортове. Снимах с наличните ми в кухнята зелении:)

Зеленчуково клафути с чери домати


Продукти за 2 порции / 2 разлати съдове с обем 400 мл/
1 тиквичка /1 ч.чаша нарязана/
2 ч.чаши нарязани гъби
1 чушка /по желание/
1 стрък пресен лук
1 стрък чесън
50 гр. масло
½ ч.чаша сирене /козе или краве, използвах по- меко
чери домати едно съцветие /грозд
3-4 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
2 с.л. царевично брашно
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
½ ч.чаша настъргано твърдо сирене или кашкавал

Почистват се, обелват и нарязват зеленчуците. Запържват се в масло до омекване. Доматите чери се разрязват на половина, а някои се оставят цели.
Фурната се загрява на 175С.
Разбиват се яйцата, добавя се с царевичното брашно и разбърква на каша. Налива се прясното мляко и сместа се хомогенизира като за палачинки. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и нарязания магданоз.
2 съдинки за клафути се намазват с масло. На дъното се разстила от зеленчуковата смес, натрошава се сиренето и залива с палачинкова смес. Отгоре се подреждат чери доматите и поръсва с настърганото твърдо сирене или кашкавал.
Пече се около 25-30 мин. до златисто и уплътняване на сместа.


Изважда се от фурната и леко охлажда. Аз го сервирах в съдинките топло, но ни хареса и студено.


Опитайте...

20 коментара:

Iliana каза...

Уау! Фантастично е!

Angellove's Cooking каза...

Изглежда много апетитно, Диана!! И много интересно като вкусова комбинация - леко, ароматно и идеално за сезона! Благодаря за споделената идея :)

Dani каза...

Дианка,
получила се една феерия
от цветове и вкус:)
Страхотна идея!
Усмихната и цветна седмица!

di_ani каза...

Благодаря, Илианка
и честита 3-та година на блога!
Поздрави и много усмивки, Диана

Мина,
много се радвам, че тази идея ти допада - наистина е леко сезонно ястие.
Благодаря и хубави юнски дни, Диана

Дани,
аз си спомням твоята великолепна идея и презентация на тази тема.
Благодаря,
прегръдки и хубава вечер, Диана

Ева Тонева каза...

Прекрасно, уханно и сезонно ястие!
Сърдечни поздрави, Диана! :)

Еликсир каза...

Дианка,великолепно предложение!И аз не съм фен на наименованието запеканка,на подобно ястие му казвам огретен или гратен,който много обичам във всякакви варианти!
Записвам си и твоят да го приготвя!
Страхотни снимки,както винаги,адмирации!

Moni каза...

Диана, прекрасна идея за клафути!
Сигурна съм, че вкуса му е невероятен, тези снимки са толкова подканящи, че застанах направо с виличката...:-)))
Великолепно предложение!
Усмихнати и уютни дни, Диана!

Dani Dineva каза...

Много хубави тия клафути Дианка. Получило се е невероятно вълшебство от вкусове и цветове. Поздрави за теб

Краси каза...

У нас тиквички много се тачат....днес Наско пак се прибра с няколко.
Направо ми даваш идея за вечерята утре.
Хубав ден,Диди!

pep-4o каза...

Много апетитно изглежда, Дианка! И много колоритно!
Каквото име да му сложиш, пак ще предизвика интерес :)Пък и в разгара на сезона са всички тези зеленчуци, няма как да го подмина това клафути.
Хубава и слънчева седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Много добро попадение е това. Направо е чудесно!

eva bor каза...

Много красиво и вкусно :) Благодаря за чудесното предложение!

Еoc каза...

Много хубаво ястие, Дианка. Греещи снимки отново при теб. Поздравления!
Обичам черита и често си ги хапвам натюр :) Ще изпробвам рецептата ти.
Хубав утрешен ден от мен!

Milena каза...

О, тази зеленчукова фантазия изглежда божествена! И цветовете грабват, както и презентацията! Тези съдинки и аз ги имам и ще ги изровя още утре за да се ползват по предназначение :-)

Поздрави и прегръдки :-)

Vicky каза...

Страхотно рецепти :)
А снимките са повече от пленяващи
Поздрави

Marta каза...

Изглежда превъзходно! Хем не съм гладна;)

пепеляшка каза...

Красота !!
С усмивка
Мария

di_ani каза...

Много ме радвате момичета,
драго ми е, че приехте одобрително тази идея, закачка. Наистина е леко, сезонно и вкусно ястие с възможности за много допълнения и вариации.
Ева,
Еликсир,
Мони,
Дани,
Краси,
Пепи,
Йоли,
Ева,
Зори,
Милена,
Вики,
Марта,
Мария,
Благодаря на всяка една от вас, сърдечни поздрави и много усмихнати юнски дни, Диана

fedora каза...

Ох, ох, ох... това не е много вкусно - това е адски много вкусно!!! :)
Ще се постарая идната седмица, колкото и да ми е натоварена, да включа това изкушение в менюто :)

Хубав уикенд, Ди!

di_ani каза...

Много си мила, Ина!
Благодаря ти,
лека седмица и много усмивки ти желая, Диана