събота, 11 юни 2011 г.

Първите череши,Черешова задушница,Петдесетница

В българския народен календар първите сезонни череши се свързват с
Черешова задушница.


Съботата преди Петдесетница е за почит към мъртвите, чиито души да били свободни да се върнат край обичаните си хора. Това е една от четирите големи задушници, в календара на православната църква. Християните измолват прошка за душите на техните починали близки. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които традиционно се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. Спасовската задушница се пада по време, когато масово зреят черешите, поради което по-популярното име на деня е Черешова задушница - първото опитване на черешите става след като първи "опитат" от черешите покойниците.


“Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост”
казва Библията.

На 11 юни Православната църква чества празника
"Св. Богородица - Достойно ест",
посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.


Достойно ест яко воистину блажити тя, Богородицу“ -
“Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...“

Утре, петдесети след Възкресението на Спасителя, Св. Църква чества едно велико и славно събитие - слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Този празник всъщност е рожденият ден на Христовата църква.
В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния сисъл- Бога-син и Светия Дух - животворящото начало. Той се нарича Петдесетница, а още Пресвета Троица, понеже слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост от страна на трите Божии лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий.


На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Над града се разнесъл страшен тътен и над главите на учениците Христови се появили огнени пламъци. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб.
Понеделник след Петдесeтница е празникът на Светия Дух. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, украсява човека с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)
Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел (Галатяни 5:22-23) са:
любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост,
милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание

4 коментара:

Еликсир каза...

Светла им памет на всички наши близки,които вече не са с нас физически!Но вярвам,че духом са с нас!
Дианка,имам една наградка за теб,заповядай,когато имаш минутка време!

Пожелавам ти спокоен и ведър ден!

rusanka каза...

Бог да ги прости мъртвите!

di_ani каза...

Еликсир
и на мен така ми се иска да бъде.
Благодаря за наградата, с радост ще си я взема.

Роси,
Бог да прости мъртвите души!

Поздрави, Диана

Stefania каза...

Un bellissimo dolce con le ciliegie e un abbraccio :) ciao