Суровите ядки и семена, като здравословен източник на
полезни мазнини и протеини, са особено препоръчителни през пролетта и по време на пости.
Днес обаче
няма да пиша за тях като носители на полезни и здравословни съставки, а за препоръчителната
необходимост да се консумират след предварително накисване. Информацията е значима, особено за хората, в чието
меню бобовите и зърнените присъстват често. Ядките, бобовите и
зърнените храни съдържат в себе си две вещества: ензимни инхибитори и фитинова
киселина, които пречат на пълноценното усвояване на храната.. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи
подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм
далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е реактивна,
за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се
свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в
крайна сметка не стига почти нищо. При накисване ензимните инхибитори се
неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. И още - в
накиснатите ядки се образуват храносмилателни ензими, витаминното и минерално
им съдържание се увеличава, а консистенцията им става мека. Всичко това
улеснява храносмилането и пълноценното усвояване на съставките им от човешкия
организъм. Видимо увеличават обема си, а вкусът им се доближава до този на
прясно откъснатите ядки.
1. Процесът по накисването започва с измиването на ядките
или семената.
2. Слагат се в порцеланова/стъклена чаша или буркан.
3. Добавя се необходимото количество вода. Минимумът е 2
пръста над ядките или семената. Но бадемите, лешниците, кайсиевите ядки, елдата
и нахутът изискват много повече. При тях съотношението е до 3 части вода към 1
част продукт.
4. Оставят се да киснат във водата, за необходимото време,
посочено в таблицата.
5. След това водата, в която са изкисвани се изхвърля, а
самите ядки или семена се измиват няколко пъти. В нея са всички инхибитори,
които ги правят трудно смилаеми. От този момент са готови за употреба или се
оставят за покълване.
Идеята за здравословен сладкиш от семена и ядки е сезонна,
за да се бори с пролетната умора и чудесна добавка за постите. Вариантите за
съчетаване и комбинация за многобройни, сега избрах за основа обикновените семки с необикновени свойства - тиквено семе, заедно с удивителните качества на шам фъстък и малкото тибетско чудо годжи бери, фурми за слепване и не само, малко мед, какао, цитрусов аромат и веган
шоколад.
Постни пастички с тиквено семе, годжи бери и шам фъстък
Продукти за повече от дузина, според големината
1 ч.чаша тиквено семе /белено/
¼ ч.чаша шам фъстък
½ ч.чаша годжи бери, сухо
1 с.л. тиквен тахан
8 бр. светли фурми
1 с.л. кокосово масло /фъстъчено олио
2 с.л. портокалов сок/вода
1 ч.л. цитрон аромат д-р Йоткер
1-2 с.л мед
1 с.л. какао
20 гр. натурален веган шоколад, или рожков
25 гр. натурален веган шоколад, или рожков за глазиране
1 с.л. кокосови стърготини и ядки за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Семената се накисват във вода според, според строежа и вида
им – за тиквеното семе се препоръчва около 8 часа, фурмите за около20-30
минути, за шам фъстъка мненията са спорни дали се накисва или, годжи бери само
измива. Шоколадът се разтопява на водна баня с кокосовото масло или фъстъчено
олио. В кухненски робот или блендер се поставят
твърдите съставки, добавят се и течните, след което се пасира до желаната
гладкост. Оформят се елипсовидни
пастички и поставят в хладилник за около час, да стегнат. Останалото блокче
шоколад /25 гр./ се разтопява с 1 ч.л. олио на водна баня или в МВ и с него се
тункват от пастичките от горната страна. Изчаква се леко да стегне глазурата и
потапят от долната страна в кокосови стърготини или смлени ядки. Поставят се и
съхраняват се в хладилник.
Вкусни, свежи и цветни - зареждащи с пролетно настроение и енергия.
Чудесни за самостоятелно похапване, десерт или в компанията на чаша сок или чай.
Позволявам си да прикача и една много полезна и красиво оформена таблица за необходимото време за накисване на ядки, семена и зърнени храни от Надя Петрова:
Забравената древна традиция – накисване:
Забравената древна традиция – накисване:
Опитайте...