Пленяваща комбинация на малини и шоколад в едни постни сладки и които също така се
приготвят бързо и лесно. На вид семпли, но резултатът е много вкусен и ароматен - меки, с лека
коричка, апетитно шоколадови и фина нотка на свежест от малините. Идеята е
чудесна, а рецепта много популярна в руските сайтове - Печенье
"Шоколадно-малиновое". Публикуваните отзиви са повече от възторжени и не само като вариант на постно лакомство. Тестото може да поема повече или по-малко брашно, в зависимост
от качеството на брашното и гъстотата малиновия конфитюр. Количеството на
захарта също подлежи на корекция - четох, че могат да се приготвят и без захар.
Като важна особеност при приготвянето им се уточнява: да не се прекалява с печенето
във фурната, за да се получат хрупкави отвън и мекички отвътре. Идеално се
съчетават с чаша плодов чай или кафе. Ето първите, вече изхрускани, преди следващата, нова партида:
Постни шоколадово - малинови сладки
Продукти за около20-22 бр.
½ ч.чаша малинов конфитюр
1 ч.чаша захар*
1/3 ч.чаша олио
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. бадемова есенция
½ ч.чаша какао
1 ½ ч. чаши брашно / използвах 1 1/3
ч.чаша брашно/
1 ч.л. бакпулвер, равна
щипка сол
1 ч.чаша = 240 мл.
* количеството на захарта може да се намали -
в отделните
рецепти варира от няколко лъжици, ½ до 1 ч.чаша
** може да се замени с ¼ ч.л. бадемов ликьор /извън пости/
Фурната се загрява на 175С.
В купа се смесват сладкото от
малини или мармалад, захарта, олиото, ванилия и екстракт от бадеми. В друга
купа се пресяват през сито какаото на прах, брашното с бакпулвера и щипка сол.
Добавят се сухите съставки към течните на три пъти, с леко разбъркване и без да
се омесва много се оформя тесто. От него се късат и формоват топчета с големина
на орех, като леко се притискат.
Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и пекат в продължение на около 10
-11 минути, според дебелината, като не се препичат - в последствие ще се стегнат още
малко. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка
за окончателното им изстиване.
Вече споменах, че са чудесно допълнение към чаша плодов чай.
И разчупени.
Опитайте...