петък, 30 април 2010 г.

Шоколадови сандвичи /Whoopie Pie/

Този тип меки шоколадови сандвичи са популярни като Whoopie Pie. Считат се за традиционен сладкиш на амишите в Нова Англия и Пенсилвания. Името идвало от радостния възглас на децата, намирайки в обедните си торбички това изкушение. Това е малка тортичка - тип сандвич, слепени две меки бисквитки с пухкав крем пълнеж. Традиционните пайове са направени с маргарин /не масло/, но винаги с шоколадов вкус, а вариантите в кремовете са многобройни. Голяма чаша мляко е почти задължителна, когато се яде whoopie пай.


Шоколадови сандвичи


За сладките /3 дузини ф4 см/. Дозата може да се удвои.

1 ч.чаша /от 240 мл./брашно
1/2 ч.чаша захар
60 гр. меко масло/маргарин
1/2 ч.чаша нискомаслено кисело мляко
1/4 ч.чаша тъмно какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 щ. сол
1 ч.л. мляно кафе /по желание/
1 малко яйце
В кухненски процесор се разбиват захарта, с маслото, добавя се яйцето. След неговото поемане се прибавят на части брашното, размесено с набухвателите и солта, и киселото мляко. С пулсиране се хомогенизира сместа.
Фурната се загрява на 175С.
С лъжичка се поставя от шоколадовото тесто върху хартия за печене купчинки, с големина по желание и разстояние около тях.
Пекат се около 11-13 мин., според големината. Изваждат се и оставят още 5 мин. да се охладят.
След окончателното им изстиване /2 часа/ се слепват с крем по желание.


Оригиналият крем е вариант на Marshmallow, от разбити пресни белтъци, царевичен сироп и пудра захар, или с добавка на масло/маргарин. Наличието на суров белтък не ме привлича и предпочетох да заменя с шоколадов крем /ганаш или тип "нутела".


Рецептата, с изменения е по идея на Andreas recipes.

сряда, 28 април 2010 г.

Фугас /fougasse/

Фугас /fougasse/ е плосък хляб от района на Южна Франция. Той е френската версия на италианска focaccia и е овкусен с билки /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/ или други продукти /сушени домати, маслини, лук, бекон. Може да бъде оформен като различни фигури /листо на дърво, ствол или пшеничен клас/, както открит и с пълнеж. В къщи го определиха като хляб, съставен от корички. Ароматен и хрупкав, ни хареса в няколко варианта - с бекон, със семена и с домати и маслини. За рецептата се доверих за пореден път на Carina.


Фугас /fougasse/

Основно тесто за 2 големи или 3 средни фугаса


10 грама прясна мая
1 с. л. леко топло мляко
250 гр. брашно /използвах типово/
130 - 140 мл. газирана минерална вода
1 с. л. разтопено масло
1 - 1.5 ч.л. сол
1 - 1.5 ч.л. мед
1 с.л. билки по избор /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/

За гарниране - запечен бекон или сушени домати, маслини, семена
жълтък за намазване /по желание/

Смесва се маята с меда и се разрежда с топлото мляко. Оставя се за 10-15 минути, за активиране на маята. Смесват се маята с водата и добавят към брашното и меси за 10 минути, след което се добавя маслото и солта, и месят отново за 10 минути.
Тестото трябва да е меко!
Поставя се в намазана купа и оставя на топло място да втаса за около 1 час.
Поръсва се обилно плот с брашно и поставя втасалото тесто. Поставят се билките и/или другите съставки /направих едни със сушени домати и маслини, други със запечен бекон/ и леко премесва отново.
Разделя се на 2 или 3 части, леко се оформят на лист и оставят около 5 мин. да се отпусне тестото.
Разточват се плоски форми с вид на дървесен лист /триъгълни/. С остър нож се прорязват наклонени разрези. Поръсват се с брашно и леко разширяват. Поставят се върху хартия за печене.


Поръсват се със запечения бекон, който леко се натиска в тестото, покрива с кърпа и се оставят да втасват за 30 минути.
Преди поставяне за печене могат да се намажат с разбит с малко вода жълтък и поръсят със семена.


Загрява се фурната на 220 C, и поставя въд с вода под скарата за печене.
Пекат се за 15-17 минути до златисто кафяво. Готови, се поставят върху решетка за охлаждане.

Приготвяне на бекона:
Особеност на фукаса е използването на предварително запечен и подсушен от мазнината бекон. Харесах и приложих препоръката на Carina за изсушаване в МВ. Върху абсорбираща кухненска хартия се поставя наситнения бекон /около 100 гр./и покрива отгоре с друг лист. МВ се настройва на 750W и 90 сек. / - аз го проверявах периодично. Домакинската хартия поема мазнината и така се получава хрупкав бекон.


Ако остане парченце пита, не я притопляйте в МВ, за да бъде хрупкава - отново затоплете във фурната.
Още една сходна рецепта, онагледена в стъпки и видео.
Много хубав хляб и чудесна рецепта на Carina. Опитайте.

вторник, 27 април 2010 г.

Черно – бели кексчета с ягодов крем

След кратка принудителна почивка започвам седмицата с предложение за леки, ефирни кексчета. Това е чудесна комбинация за всеки по нещо – аромати на ванилия и шоколад, вкусни ягоди и пухкав крем.
Една приятна рецепта, леко изменена от мен, но със запазена идея за сочни Neapolitan cupcake.


Черно – бели кексчета с ягодов крем

За 12 кексчета
Ванилово тесто:
75 гр. масло, със стайна температура
100 гр. брашно
55 мл. пълномаслено прясно мляко
75 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
1 яйце, стайна температура
ванилия

Шоколадово тесто:
75 гр. масло, със стайна температура
75 гр. брашно
2 с.л. тъмно какао
55 мл. пълномаслено мляко
75 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
1 яйце, стайна температура

Крем:
125 гр. крема сирене
1 ч.чаша пудра захар
50 гр. масло със стайна температура
1 ч.чаша разбита течна сметана с висока масленост
2-3 ягоди
ванилия

Разбиват се маслото със захарта и крема сиренето. Отделно течната сметана се разбива до твърда консистенция. Ягодите се нарязват на ситно /пасират и прибавят към сметаната. Двата крема се обединяват и ароматизират с ванилията. Количеството на ягодите може да се увеличи, според желаната гъстота на крема. Поставя се в хладилник за допълнително стягане.

Фурната се загрява на 175С.
Приготвят се двете смеси по познатата технология за мъфини –
обединяване на „сухи” и към тях добавяне на „мокри” съставки.
Пълнят се гнездата на формичките с двете смеси и пекат около 22-24 мин.
Оставят се още 5 мин. във формата и изваждат.


След пълното им охлаждане се пробиват леко на повърхността и гарнират с крем.


Изчаква се няколко часа, да се обединят вкусовете.


Гарнират се с ягоди и сервират с още ягоди или още крем.


Различни рецепти са с различен крем - белтъчен маслен крем или само маслен , тестото за кексчета е малко по-сухо, има и с поетапни снимки.

понеделник, 19 април 2010 г.

Пролетна спаначна тарта /Torta pasqualina/


Torta pasqualina
е традиционна празнична тарта от областта Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina се приготвя като великднски пай - съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли.
Наподобява нещо средно между киш и баница със спанак. Има различни варианти за плънка /листа артишок, спанак, рукула, цвекло/ кори и оформление. Използването на многолистно тесто, спанак, подправки и рикота/извара/ е класическа вкусова комбинация. Аз адаптирах рецепти от Bella Online и Аcademia Бarilla, така че я определих само като:

Пролетна спаначна тарта


Използва се маслено, банично, но най-добре - бутер тесто, готово или направено домашно.

Многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло
120 мл. студена вода

Аз правя по бърза технология и оформям както при домашните кроасани - в частта за разточване или така. Стана сложно, като обяснение и може би трябва да напиша отделно тази рецепта.
Готовото тесто се съхранява в хладилник, или фризер /за по-късна употреба/.


Плънка
300-400 гр. спанак, почистен и нарязан
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 гр. рикота/извара
1 яйце и 1 белтък за плънката
2 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен джоджен
сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
3-4 с.л. зехтин
2-3 с.л. настърган пармезан /кашкавал
20 гр. масло
4 яйца за "гнездата"
1 жълтък за намазване

Спанакът, лукът и чесънът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещения зехтин и задушват до извиране на водата. Поставя се рикотата/изварата и разбърква до нейното затопляне. Маха се от котлона, и добавят нарязаните магданоз, джоджен, овкусява се с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. След леко охлаждане се поставят разбитите едно яйце и белтък от второто /жълтъкът се оставя за намазване. Сместа се разбърква до хомогенизиране.

Оформяне:
Тестото се разделя на 4 части - една по-голяма и другите по-малки. Или само на две - голяма и малка. Дъното на тавичка се намазва със зехтин.
Разточва се по-голямото парче тесто на тънка кора с големина да покрие дъното, височината и борд отвън. Тестото се притиска по дъното и стените на формата. Намазва се с мазнина и отгоре се поставя една малка кора, с диаметъра на тавичката. При желание, втората кора може да се пропусне. Леко се пробожда кората на места и излива спаначната смес. В нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се поставят останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с пармезан. На места се поставят късчета масло.
Яйцата може да се счупят сурови в гнездата или както аз - леко поширани, за да запазят формата си.

Другите две или една кора се разточват с диаметър като на формата за печене и с тях се покрива плънката. Между двете отново се намазва зехтин и горната се пробива на места, за да излиза парата. С висящите краища на най- долната кора се загъва отгоре и оформя ръбче. Може да се декорира.
Фурната се загрява на 175С.
Намазва се с разбит жълтък и малко вода, пече се за около 35 мин., до зачервяване.



Охлажда се леко и се нарязва. С първият разрез не "уцелих" мястото на яйцата...


Снимах поетапният процес на приготвяне, но предпочитам да дам линк към оригинална видео рецепта.



Препоръчват да се сервира със салата, ние я комбинирахме с ароматно вино. Чудесна е - опитайте...

И нещо изящно изкушаващо на тази тема тук!, а от там и към още много предложения.



П.П.
Искам и тук да споделя, че имам проблем с компютъра /отново!/.
Надявам се на бърза поправка и скорошна среща с вас.
До тогава -
Хубави пролетни дни и усмихнато настроение, Диана

Предай нататък, за да стане светът по-добър!

Предай нататък, за да стане светът по-добър!

- хубава, позитивна и благородна инициатива започва Мелиса.

Да я подкрепим!

ВСИЧКИ НИЕ ЖИВЕЕМ В ЕДИН И СЪЩИ СВЯТ...
ТАКА ЧЕ, ЗАЩО ВЪОБЩЕ ВОЮВАМЕ?
ЗАЩО НЕ СИ ПОМАГАМЕ ЕДИН НА ДРУГ?
ПОМОГНИ НА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НУЖДА...
АКО ТИ ПОМОГНЕШ НА 3 ДУШИ
И АКО ТЕЗИ 3 ПОМОГНАТ НА ДРУГИ 3
ТИ ЩЕ СИ ПОМОГНАЛ НА 9 ДУШИ...
И АКО ТОВА ПРОДЪЛЖИ
ОТ 9 ЩЕ СТАНАТ...31.381.059.609
СЛЕД САМО 20 ЧОВЕКА...

ПРЕДАЙ НАТАТЪК!





WE ALL LIVE IN THE SAME WORLD
SO WHY WE FIGHT?
WHY NOT HELP EACH OTHER?
HELP THOSE IN NEED
IF YOU HELP 3 PEOPLE
AND THOSE 3 PEOPLE HELP OTHER 3 PEOPLE
YOU HELPED 9 PEOPLE...
IF THIS CONTINUES,
9 TURNS INTO...31.381.059.609
AFTER ONLY 20 PEOPLE...
PAY IT FORWARD!

Предай нататък, за да стане светът по-добър!

събота, 17 април 2010 г.

Петифури браунис

Обичаме малки сладкиши, най-общо тип петифури
/petits fours/.
Правя ги в различни варианти. Харесваме и вкуса на брауни. Беше време да се обединят в общ десерт: Основа от браунис с аромат на кафе. Глазура и декорации от шоколадова мастика, ивици бял шоколад, а под тях - тънък слой бадемова паста.


Петифури браунис
Продукти за браунис /за около 40 бр./
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша нарязани едро ядки/бадеми, лешници, орехи
1 с.л. кафеен ликьор
1 с.л. гранулирано инстантно кафе
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия

Фурната се загрява на 175С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с кафето, шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните ядки, содата и бакпулвера, ароматите и разбърква до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Изпеченият блат се оставя да се охлади напълно.
Направих половин доза.

Бадемова паста:
Рецепта:
150гр. пудра захар
150гр. смлени бадеми/бадемово брашно
75 гр. кристална захар
1/2 ч.чаша вода
30 мл. мед

Прави се захарен сироп от заврялата на вода, захар и мед. Разбъркват се, оставя да кипне за няколко минути. Маха се от котлона и охлажда.
Бадемите се смилат до фин прах. Добавя се пудрата захар. В блендер/ процесор, бавно се добавя захарния сироп, докато сместа образува паста.
Бадемовото тесто се съхранява плътно покрито. Ако ще е за съхранение на повече от седмица - в хладилник.
От бадемовото тесто се разточва тънък слой. Едната страна се леко навлажнява и с нея се покрива блата. С нож леко се маркират очертанията на петифирите 11/2 инча /3,8 – 4 см/. Оставя се да се стегне за няколко часа/нощ в хладилник, след което се нарязват.


Покритието може да бъде шоколадова глазура и/или шоколадова мастика. Аз направих и двете, защото не прецених достатъчно необходимото количество на шоколадовата мастика.


Шоколадова мастика
Рецепта:
на 100 гр. шоколад - 2 с.л. мед. Необходими са около 300 гр. шоколад, използвах с 50% какао.
Стопяват се на водна баня шоколад и мед. Разбъркват се в общо тесто. Оставя се да се охлади и стегне, след което е удобно за разточване между два слоя фреш фолио. Ако е много твърда леко зе затопля в МВ. Подходяща е за изработване на украси и може да се разточва на тънък лист. Има вид како на матирана кожа за апликации.
Нарязаните петифури се покриват с тънък слой шоколадова мастика, изрязват се ръбчетата и леко приглаждат.


Отгоре се декорират по желание - използвах разтопен на водна баня бял шоколад и дребни цветчета от шоколадовата мастика.



Рецептата, с много изменения тук. Още идеи тук , тук, също и при Ивейн, където има неустоими мини изкушения.

петък, 16 април 2010 г.

За пролетните награди и щастието

Пролетта, не само завладява природатата с много красота, цвят и свежест. Дарява ни лъчезарно пролетно настроение, прави ни по-усмихнати и някак по-добри. И както дъждът се излива тези дни, се изливат и множество награди - носещи своя положителен заряд и приятелска симпатия.
Получих вече няколко мили жестове на внимание и покана да продължа играта "Разкажи за себе си". Освен вълшебници в кухнята, тези момичета ме впечатляват и със своите личностни добродетели.
Сърдечна благодарност към чудесната Ина, която придружи наградата с прекрасно великденско яйчице подарък!
За теб Ина - една Голяма усмивка. Успях да открия в теб още много стойностни неща и от сърце ще се радвам желанието ти да се сбъдне в най-скоро време.


Ръкавицата ми бе "хвърлена " и от Дани, чиято добронамереност и позитивност щедро раздава радва не само близките й, но и всички нас. За мен би било голяма радост да те познавам и лично.
За теб Дани, с благодарност и най - топли чувства.


Награда с покана получих и от милата Габи. Много се радвам, че я познавам лично и мога да се възхищавам на прекрасните й качества. /А защо не ми се публикуват коментарите в нейния блог е мистерия./
За теб Габи, с благодарност и топла прегръдка:



Имам и награда от чудесната Тони, с която съм често в кухнята, и която ме изкушава с много хубави идеи и рецепти. Благодаря ти Тони, бъди много щастлива с прекрасните си дечица!



Условията са:
Трябва да ви споделя 10 неща, които ме правят щастлива.
Да ви кажа 5 неща, които не знаете за мен
Да посоча линкове към 5 сайта /т. е. да хвърля ръкавицата към някои от вас, за да разкажат за себе си/
...
Обикновено разграничавам понятието щастие в две насоки -
Щастие, като състояние на духа и като емоционално моментно състояние - на радост, като негов основен градивен елемент.
И аз съм щастлива от:
Щастието, любовта и успехите на децата ми.
Грижите и вниманието на един мъж до мен.
Здравето, спокойствието и доверието на близките и приятелите ми.
Удовлетворението от моя постъпка, поведение или добре свършена работа.
Усещането за красота и хармония, където и да е - в природата, в изкуството,... и естествено - на масата.
Реализирането на творческа или интересна задача, в т.ч. и кулинарна.
Подготвянето и осъществяването на мечтано пътуване.
Стойностни и емоционално зареждащи ме моменти от срещи, мили спомени.
Проявен жест на добронамереност, позитивност и емпатия.
Поддържането на блога и витруалните приятели, с които контактувам ежедневно.

Нещо ново /може би/ за мен:
Споделям и прилагам основните принципи на разделното хранене повече от десет години.
Обичам да пътувам, което не е новост. Различното е, че ми доставя удоволствие сама и задълбочено да планирам, подготвям и организирам тези пътувания.
Харесвам усмивките, обичам да чета и да откривам "нови" за мен неща.
Зодия везни съм, имам сравнително дълъг житейски и социален опит, инженерна ми насоченост е водеща и ми е трудно да се изразявам художествено.
Вярвам в силата на доброто - в мен и около мен.
...



Беше ми приятно да опозная и повечето от вас, явно съм от последните, които разказват повече са себе си. Все пак ще предложа и подканя да продължат играта:

Русанка
Лети
Краси и Георги
Цвети
Andrea

Получих и виртуална награда от Лети.Блогът й е нов, но усетът, желанието и любовта в кухнята се виждат - моите сърдечни поздравления! Благодаря Лети!


Има и нова, много слънчева и пролетна награда.


С нея ме зарадваха Тони, Краси, Русанка, Мария и Ели .
Искрена благодарност момичета,
не само заради условието на наградата. Радвам се, че мога да се наслаждавам на вашите кулинарни изкушения и на виртуалното ви топло отношение и симпатия.
За вас,
Лети, Тони, Краси, Русанка, Мария, Ели,
топла прегръдка и нежни пролетни лалета



Условията, свързани с наградата са следните:
- Да благодаря за наградата + линк към човека, който ми я дава.
- Да се "накипря" с картинките, които представляват наградата.
- Да наградя други 10 блога, с линкове към тях.
- Да уведомя наградените блогове.

Последните две награди подарявам на:
Зорница
Дани
Дими
Краси
Ина
Лети
Мими
Andrea
Vera
Lúcia Russo
Phoenix,
Ще се радвам да ви усмихнат!
Толкова много дребни неща ни карат да чувстваме радост, да бъдем щастливи - от сърце ви желая безброй такива.

сряда, 14 април 2010 г.

Слоести хлебчета

Наскоро Ина предложи чудесна слоеста погача. Много бях изкушена от снимките /не само!/ с ясно отчетливи ивици пухкав хляб. Когато видях тези хлебчета, при които разрезите придават не само интересна? форма, а и допълнителна крупкава коричка - бях убедена, че ще ги направя. И така вече два пъти.


Слоести хлебчета

Продукти за 2 големи или 3 малки питки
Закваска:
50 гр. брашно
30 гр. вода
2 гр. прясна мая

Смесват се всички съставки и оставят да втасват, докато удвоят обема си.

Тесто:
250 гр. брашно /използвах типово и грахам 50:50/
125 гр. вода
1/2 с.л. зехтин
10 гр. прясна мая
5 гр. сол
още 20 гр. зехтин за намазване

Пресява се брашното със солта и прави "кладенче' в средата. Налива се водата, втасалата и другата част от маята, и зехтина. Започва се месене с малко брашно, докато се поеме и оформи меко и еластично тесто. Оставя се да почива около 20 мин., покрито с купа или кърпа.


Втасалото тесто се разделя на 2 или 3 части, които се разточват на тънък правоъгълен лист /напр. 10-12 см. на 35-40 см./. Намазва се средата със зехтин, като се внимава, да не излиза зехтина извън листа. Може да се приложи технологията за многолистно тесто. Или - завият веднага свободно /не стегнато/ на руло. Прорязва се средата, като се оставя по около 1 см. от двете страни плътна част.
Оставя се отново да втасват около час.
Фурната се загрява на 200С и пекат около 25-30 мин., до зачервяване и кух звук ,при почукване.
Сервират се топлички, но могат и да се затоплят, ако останат.


Моят коментар:
Използвах двойна доза и повече ми допадат, когато са разделени на по-малки питки, имащи по-голяма хрупкава повърхност. Могат да се оформят и в общ хляб, какато и да се сложи някаква плънка. Споменах, че ги правя два пъти - втория път оставих да втасва цялото количество мая заедно. Съществена разлика не установих. Едната "партида" разточвах както многолистно тесто.


Оригиналната рецептата, с благодарност е Pan de Hojaldre, изпълнена от бяло брашно.

вторник, 13 април 2010 г.

Салата гуакамоле

Да приключа с наличните авокадо и тортили, идея за салата тип гуакамоле
Започвам с уточнение - понятието guacamole е производно - авокадо и сос /ahuacatl (avocado) и molli (sauce)/. Основните елементи са авокадо, лимонов сок и сол. В зависимост от районът на приготвяне някои рецепти добавят домати, люта чушка, лук, чесън и подправки. Популяризират се и други блюда, взаимстващи името и с близки съставки. Тази салата е по рецепта на Food network, но не мога да пропусна изкушаващото предложениеята на  Марианка.



Салата гуакамоле

Продукти:
1-2 бр. авокадо
1-2 домати
1/2 краставица
1 глава червен лук
1 люта чушка
Дресинг:
3 с.л. сок лимон / лайм
1 малка скилидка чесън
няколко капки лют сос /табаско/
1 чаена лъжичка сол
1/3 ч. чаша зехтин
кориандър/ магданоз

Зеленчуците се почистват от семената и нарязват на кубчета. В купа се смесват и заливат с дресинга.
За него се миксират лимоновия сок и стрития чесън, лют сос и сол. Излива се в чаша със зехтин и разбива до хомогенна смес.
Сервира се веднага.


Аз я предложих в "купичка" от пшенична тортиля.

неделя, 11 април 2010 г.

Мус с варени яйца и авокадо

Това е променен вариант на рецептата, която приготвих за месечно предизвикателство на форум "Гответе с мен" към тема - Предястия с яйца. Имаше хубави предложения за оползвотворяване на останали великденски яйца. А тази година Дани, Дими, Нанита и Танита изкушават с нови, много оригинални идеи.
Харесваме вкуса на авокадото, полезно е , а и комбинацията с варени яйца ни допадна също. Може би нещо като яйчено гуакамоле, но отъждествяването би било не съвсем точно, затова:

Мус с варени яйца и авокадо



Продукти:
1 малко авокадо
3 сварени жълтъка /или цели яйца
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. майонеза
/замених 1 с.л. зехтин и 1 с.л. рикота/
1 ч.л. горчица
1 с.л. пармезан /настърган/
½ ч.л. захар /кафява/
¼ ч.л. чесън / може и на прах
магданоз/естрагон/ босилек
сол и бял черен пипер на вкус
червен лук
сос табаско /по желание/


Изброените продукти се пасират до желаната гладкост. Могат да се оставят да престоят около 20-на минути, за комбиниране на вкусовете. Ако ще се серира след почече от час, то авокадото се пасира непосредствено преди сервиране и двете смеси обединяват. Така се запазва свежия цвят на авокадото. Чела съм, че ако се остави ядка в сместа, я предпазва от окисляване.


Сервират се върху брускети, хапки, соленки, този път избрах пшенична тортиля. Допълват се вкусово и ги харесахме за предястие или лека вечеря.

Томина Неделя, първа след Пасха

През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома -
Томина Неделя - Уверението на св.ап. Тома


След възкресението Си Спасителят се явил на учениците, но ап. Тома не бил сред тях. Апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам").
Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:

"Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли?
Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.
Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава. Да са живи и здрави!

петък, 9 април 2010 г.

Козуначен пудинг с "Нутела"

Тази година имахме много по вид и количество козунаци, и други сладкиши. Хубави, дъхави и сочни. Остана малко козунак, но ... като че и поомръзна - време е, да бъде използван под друга форма. Харесах изразът и идеята на Катя -
'Време е за регенерация :)... ".
Допадат ни във вариант шарлота, но усещам доминиращия вкус на козунака, когато е използван вместо блат в някакъв сладкиш. Търсех нещо ново, което да "приглуши" специфичния козуначен аромат. Има много предложения и рецепти, аз комбинирах от няколко, добавих и от мен - получи се:

Козуначен пудинг с "Нутела"


Продукти:
6 - 8 филии сух козунак /около 1 см. дебелина/
150 гр. шоколадов крем "Нутела"
75 гр. масло
3 яйца
300 мл. прясно мляко
1/2 ч. чаша захар /на вкус/
50 гр. натурален шоколад
кората на 1/2 портокал


Фурната се загрява на 175С. Предвижда се съд за печене на водна баня.
Предвидените съдчета /най-добре индивидуални/се намазват с масло.
Загрява се млякото със захарта и останалото масло.Яйцата се разбиват и към тях се добавя топлото мляко. С непрекъснато бъркане отново се поставя на котлона до затопляне на яйчената смес. Маха се и ароматизира с рендосаната кора на портокала.

Филиите козунак трябва да са сухи /могат леко да се препекат на тост/.
Намазват се с "Нутела" и слепват по двойки като сандвичи.
Нарязват се парчета с големина по желание - може кубчета или по-големи парчета.
Подреждат се в намазнените съдове, между тях се поставят парчета шоколад и заливат с топлата яйчена смес. Оставят се 10-на минути да поемат от течността и поставят в съда за печене на водна баня. Налива се вода 3/4 от височината, покриват се с ал. фолио и пекат около 45 мин.


Изваждат се от фурната и охлаждат още 20 мин. преди сервиране.
Могат да се опекат в индивидуални съдчета.


Преди да се сервират, се поръсват с пудра захар, още "Нутела" или гарнират със сладолед.


Наличието на масло, шоколад и шоколадов крем балансират силния вкус на козунака и се получава хубав и ароматен пудинг. Може да се варира в съотношението козунак-яйчена смес.