понеделник, 19 април 2010 г.
Пролетна спаначна тарта /Torta pasqualina/
Torta pasqualina е традиционна празнична тарта от областта Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina се приготвя като великднски пай - съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли.
Наподобява нещо средно между киш и баница със спанак. Има различни варианти за плънка /листа артишок, спанак, рукула, цвекло/ кори и оформление. Използването на многолистно тесто, спанак, подправки и рикота/извара/ е класическа вкусова комбинация. Аз адаптирах рецепти от Bella Online и Аcademia Бarilla, така че я определих само като:
Пролетна спаначна тарта
Използва се маслено, банично, но най-добре - бутер тесто, готово или направено домашно.
Многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло
120 мл. студена вода
Аз правя по бърза технология и оформям както при домашните кроасани - в частта за разточване или така. Стана сложно, като обяснение и може би трябва да напиша отделно тази рецепта.
Готовото тесто се съхранява в хладилник, или фризер /за по-късна употреба/.
Плънка
300-400 гр. спанак, почистен и нарязан
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 гр. рикота/извара
1 яйце и 1 белтък за плънката
2 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен джоджен
сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
3-4 с.л. зехтин
2-3 с.л. настърган пармезан /кашкавал
20 гр. масло
4 яйца за "гнездата"
1 жълтък за намазване
Спанакът, лукът и чесънът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещения зехтин и задушват до извиране на водата. Поставя се рикотата/изварата и разбърква до нейното затопляне. Маха се от котлона, и добавят нарязаните магданоз, джоджен, овкусява се с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. След леко охлаждане се поставят разбитите едно яйце и белтък от второто /жълтъкът се оставя за намазване. Сместа се разбърква до хомогенизиране.
Оформяне:
Тестото се разделя на 4 части - една по-голяма и другите по-малки. Или само на две - голяма и малка. Дъното на тавичка се намазва със зехтин.
Разточва се по-голямото парче тесто на тънка кора с големина да покрие дъното, височината и борд отвън. Тестото се притиска по дъното и стените на формата. Намазва се с мазнина и отгоре се поставя една малка кора, с диаметъра на тавичката. При желание, втората кора може да се пропусне. Леко се пробожда кората на места и излива спаначната смес. В нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се поставят останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с пармезан. На места се поставят късчета масло.
Яйцата може да се счупят сурови в гнездата или както аз - леко поширани, за да запазят формата си.
Другите две или една кора се разточват с диаметър като на формата за печене и с тях се покрива плънката. Между двете отново се намазва зехтин и горната се пробива на места, за да излиза парата. С висящите краища на най- долната кора се загъва отгоре и оформя ръбче. Може да се декорира.
Фурната се загрява на 175С.
Намазва се с разбит жълтък и малко вода, пече се за около 35 мин., до зачервяване.
Охлажда се леко и се нарязва. С първият разрез не "уцелих" мястото на яйцата...
Снимах поетапният процес на приготвяне, но предпочитам да дам линк към оригинална видео рецепта.
Препоръчват да се сервира със салата, ние я комбинирахме с ароматно вино. Чудесна е - опитайте...
И нещо изящно изкушаващо на тази тема тук!, а от там и към още много предложения.
П.П.
Искам и тук да споделя, че имам проблем с компютъра /отново!/.
Надявам се на бърза поправка и скорошна среща с вас.
До тогава -
Хубави пролетни дни и усмихнато настроение, Диана
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
25 коментара:
Отдавна съм й се наточила на тази тарта :) Кога ли ще й доде реда :) Много е вкусна :)
Поздрави, Дианка и приятна вечер от мен!
Много интересна рецепта Диди!
Прилича ми на лучник, където плънката е с лук, а тук е със спанак.
Много пролетно и свежо!
А вкусът сигурно е невероятен от комбинацията на различни подправки!
Поздрави!
Зорница,
Русанка,
наистина е много вкусна, заслужава си!
Изглежда сложно за обяснение, но е бърза и лесна /ако тестото е приготвено/.
Хубава, уютна, макар и дъжовна вечер, Диана
Много апетитна си я направила Дианка! Точно сутринта разглеждах сп. Меню точно за същата рецепта и се чудех кога ли ще я направя :0)
Хубава вечер и прегръдки!
Прекрасно предложение, Дианка:)
и аз отдавна съм му "ударила"око:)
Ще се опитам да направя тестото, вместо с готово!
Пролетно настроение!
Oхоо.. свежо, зелено и вкусно!
Представено и реализирано перфектно от теб, Диани! Чудесна си!
Поздрави сърдечни и спокойна вечер :-)
Много апетитен загар има тази тарта и много хубави снимки.
Многолистно тесто не съм правила никога, защото все си мисля, че е за майстори в кухнята :), но съм изкушена да се пробвам, виждайки резултата.
Спокойна и усмихната седмица, Ди :)
Спаначени изкушения ми се усмихват няколко места, не мога вече да им устоя.
Диани,
чудесна тарта и със чудесно съчетание на продуктите точно по моя вкус. Малко диетувам тия дни, но няма да е за дълго...ако така ме изкушавате от всеки блог.
С усмивка
Пепеляшка
Ау,Диди .... изумителна е.Страшно много ми хареса.Прелест,прелест ....
Dear Diana,
This looks so good that we grow one s mouth water..
Wonderfully!
Мимка,
да си призная, че първо при теб проверих, дали вече не си правила и съм пропуснала.
В сп. Меню е по-различна, но рецептите и вариантите са многобройни.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Ина,
тази рецепта и изпълнение на тестото е по-груба, без много листове, с вкус на бутер тесто. Става за по-непретенциозни случаи. Убедена съм, че ще се справиш и с оригиналната технология.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Дани,
Ивейн,
Мария,
сега е сезонът на зеленчуковите пайове и идеите са много. Не случайно дадох линк към изкушението на Дими, а там пък има и други препратки.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Дими,
Йоли,
благодаря ви!
Радвам се, че този вариант ви допада. Хубав и усмихнат ден, Диана
Thanks so much, Nada!
Your comment makes me happy.
Good Day, Diana
I love cheese and spinach combination. This sound very delicious and photos are lovely. :)
Andrea,
Glad you like the idea.
Good Day, Diana
Мисля, че тук е мястото да споделя, че имам проблем с компютъра /отново!/.
Надявам се на бърза поправка и скорошна среща с вас. До тогава -
Хубави пролетни дни и усмихнато настроение, Диана
Изглежда много изкусително с тази коричка. Чудесно предложение!
Привет Диани, много свежа тарта. Аз също отдавна си мисля за нея, но уви! Желая ти бързо поправяне а pc- то. :)
Дианка,
искрено съжалявам!
Ще ми липсваш с присъствието си :)
прегръдки от мен и много слънце, и усмивки за теб!
Диди изглежда много вкусно!!!
Беше ми интересно да науча историята на тартата!
Желая ти да си получиш по-скоро комютъра, моят е на поправка от дните по Коледа... (не се шегувам) просто нямам късмет... момчето дето го оправя е сериозно болно, а на мен ми е неудобно да притеснявам някой от семейството му, за да си го взема!
Ще чакам с нетърпение нови рецепти!
Абсолютна красавица е станала:)
И аз съм и хвърлила око и имам голямо желание да я направя.
Поздрави!
Hi my dear Diana ,how are you?,big recipe,i miss so much write you messages but my pc not work for write msg,i think in write you to your personal e mail but i was shame, i love write comments because i love your blog,a big hug ..Laura.
Чудесно е станала, наистина!
Поздрав най-сърдечен и ... връщай се бързо
Чудесна е Диани!Изглежда вкусно и свежо.Усмихната и спорна седмица!
Hi Diana, this is so beautiful and looks so delicious, wow!!
I love this kind of food :)
Have a good week,
Lúcia
www.fazemosdeconta.com
Момичета,
искам да се извиня за късния отговор - повреда в PC ми наложи кратка почивка.
Благодаря на всички ви за одобрителните коментари и мили думи.
Хубава и усмихната нова седмица, сърдечен поздрав, Диана
I want to apologize for the late response - failure in the PC I need a break.
Thank you for your comments approvingly and kind words.
Nice smile and a new week, Thanks, Diana
Публикуване на коментар