понеделник, 19 април 2010 г.

Пролетна спаначна тарта /Torta pasqualina/


Torta pasqualina
е традиционна празнична тарта от областта Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina се приготвя като великднски пай - съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли.
Наподобява нещо средно между киш и баница със спанак. Има различни варианти за плънка /листа артишок, спанак, рукула, цвекло/ кори и оформление. Използването на многолистно тесто, спанак, подправки и рикота/извара/ е класическа вкусова комбинация. Аз адаптирах рецепти от Bella Online и Аcademia Бarilla, така че я определих само като:

Пролетна спаначна тарта


Използва се маслено, банично, но най-добре - бутер тесто, готово или направено домашно.

Многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло
120 мл. студена вода

Аз правя по бърза технология и оформям както при домашните кроасани - в частта за разточване или така. Стана сложно, като обяснение и може би трябва да напиша отделно тази рецепта.
Готовото тесто се съхранява в хладилник, или фризер /за по-късна употреба/.


Плънка
300-400 гр. спанак, почистен и нарязан
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 гр. рикота/извара
1 яйце и 1 белтък за плънката
2 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен джоджен
сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
3-4 с.л. зехтин
2-3 с.л. настърган пармезан /кашкавал
20 гр. масло
4 яйца за "гнездата"
1 жълтък за намазване

Спанакът, лукът и чесънът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещения зехтин и задушват до извиране на водата. Поставя се рикотата/изварата и разбърква до нейното затопляне. Маха се от котлона, и добавят нарязаните магданоз, джоджен, овкусява се с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. След леко охлаждане се поставят разбитите едно яйце и белтък от второто /жълтъкът се оставя за намазване. Сместа се разбърква до хомогенизиране.

Оформяне:
Тестото се разделя на 4 части - една по-голяма и другите по-малки. Или само на две - голяма и малка. Дъното на тавичка се намазва със зехтин.
Разточва се по-голямото парче тесто на тънка кора с големина да покрие дъното, височината и борд отвън. Тестото се притиска по дъното и стените на формата. Намазва се с мазнина и отгоре се поставя една малка кора, с диаметъра на тавичката. При желание, втората кора може да се пропусне. Леко се пробожда кората на места и излива спаначната смес. В нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се поставят останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с пармезан. На места се поставят късчета масло.
Яйцата може да се счупят сурови в гнездата или както аз - леко поширани, за да запазят формата си.

Другите две или една кора се разточват с диаметър като на формата за печене и с тях се покрива плънката. Между двете отново се намазва зехтин и горната се пробива на места, за да излиза парата. С висящите краища на най- долната кора се загъва отгоре и оформя ръбче. Може да се декорира.
Фурната се загрява на 175С.
Намазва се с разбит жълтък и малко вода, пече се за около 35 мин., до зачервяване.



Охлажда се леко и се нарязва. С първият разрез не "уцелих" мястото на яйцата...


Снимах поетапният процес на приготвяне, но предпочитам да дам линк към оригинална видео рецепта.



Препоръчват да се сервира със салата, ние я комбинирахме с ароматно вино. Чудесна е - опитайте...

И нещо изящно изкушаващо на тази тема тук!, а от там и към още много предложения.



П.П.
Искам и тук да споделя, че имам проблем с компютъра /отново!/.
Надявам се на бърза поправка и скорошна среща с вас.
До тогава -
Хубави пролетни дни и усмихнато настроение, Диана

25 коментара:

  1. Отдавна съм й се наточила на тази тарта :) Кога ли ще й доде реда :) Много е вкусна :)
    Поздрави, Дианка и приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта Диди!
    Прилича ми на лучник, където плънката е с лук, а тук е със спанак.
    Много пролетно и свежо!
    А вкусът сигурно е невероятен от комбинацията на различни подправки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница,
    Русанка,
    наистина е много вкусна, заслужава си!
    Изглежда сложно за обяснение, но е бърза и лесна /ако тестото е приготвено/.
    Хубава, уютна, макар и дъжовна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитна си я направила Дианка! Точно сутринта разглеждах сп. Меню точно за същата рецепта и се чудех кога ли ще я направя :0)
    Хубава вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение, Дианка:)
    и аз отдавна съм му "ударила"око:)
    Ще се опитам да направя тестото, вместо с готово!
    Пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Oхоо.. свежо, зелено и вкусно!

    Представено и реализирано перфектно от теб, Диани! Чудесна си!

    Поздрави сърдечни и спокойна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитен загар има тази тарта и много хубави снимки.
    Многолистно тесто не съм правила никога, защото все си мисля, че е за майстори в кухнята :), но съм изкушена да се пробвам, виждайки резултата.

    Спокойна и усмихната седмица, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  8. Спаначени изкушения ми се усмихват няколко места, не мога вече да им устоя.

    ОтговорИзтриване
  9. Диани,
    чудесна тарта и със чудесно съчетание на продуктите точно по моя вкус. Малко диетувам тия дни, но няма да е за дълго...ако така ме изкушавате от всеки блог.
    С усмивка
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  10. Ау,Диди .... изумителна е.Страшно много ми хареса.Прелест,прелест ....

    ОтговорИзтриване
  11. Dear Diana,
    This looks so good that we grow one s mouth water..
    Wonderfully!

    ОтговорИзтриване
  12. Мимка,
    да си призная, че първо при теб проверих, дали вече не си правила и съм пропуснала.
    В сп. Меню е по-различна, но рецептите и вариантите са многобройни.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Ина,
    тази рецепта и изпълнение на тестото е по-груба, без много листове, с вкус на бутер тесто. Става за по-непретенциозни случаи. Убедена съм, че ще се справиш и с оригиналната технология.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Дани,
    Ивейн,
    Мария,
    сега е сезонът на зеленчуковите пайове и идеите са много. Не случайно дадох линк към изкушението на Дими, а там пък има и други препратки.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Дими,
    Йоли,
    благодаря ви!
    Радвам се, че този вариант ви допада. Хубав и усмихнат ден, Диана

    Thanks so much, Nada!
    Your comment makes me happy.
    Good Day, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. I love cheese and spinach combination. This sound very delicious and photos are lovely. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мисля, че тук е мястото да споделя, че имам проблем с компютъра /отново!/.
    Надявам се на бърза поправка и скорошна среща с вас. До тогава -
    Хубави пролетни дни и усмихнато настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Изглежда много изкусително с тази коричка. Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  16. Привет Диани, много свежа тарта. Аз също отдавна си мисля за нея, но уви! Желая ти бързо поправяне а pc- то. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка,
    искрено съжалявам!
    Ще ми липсваш с присъствието си :)
    прегръдки от мен и много слънце, и усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди изглежда много вкусно!!!

    Беше ми интересно да науча историята на тартата!

    Желая ти да си получиш по-скоро комютъра, моят е на поправка от дните по Коледа... (не се шегувам) просто нямам късмет... момчето дето го оправя е сериозно болно, а на мен ми е неудобно да притеснявам някой от семейството му, за да си го взема!

    Ще чакам с нетърпение нови рецепти!

    ОтговорИзтриване
  19. Абсолютна красавица е станала:)
    И аз съм и хвърлила око и имам голямо желание да я направя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Hi my dear Diana ,how are you?,big recipe,i miss so much write you messages but my pc not work for write msg,i think in write you to your personal e mail but i was shame, i love write comments because i love your blog,a big hug ..Laura.

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесно е станала, наистина!
    Поздрав най-сърдечен и ... връщай се бързо

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна е Диани!Изглежда вкусно и свежо.Усмихната и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Hi Diana, this is so beautiful and looks so delicious, wow!!
    I love this kind of food :)
    Have a good week,
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  24. Момичета,
    искам да се извиня за късния отговор - повреда в PC ми наложи кратка почивка.
    Благодаря на всички ви за одобрителните коментари и мили думи.
    Хубава и усмихната нова седмица, сърдечен поздрав, Диана

    I want to apologize for the late response - failure in the PC I need a break.
    Thank you for your comments approvingly and kind words.
    Nice smile and a new week, Thanks, Diana

    ОтговорИзтриване