Наскоро четох, че диетолози обявили традиционното
английско сирене чедър /Cheddar/ сред най-полезните сирена заради неговото високо
съдържание на протеини и калций /100 гр. доставят 72% от необходимата дневна
доза/. Обикновено с масленост 48%, в състава му има още витамини А, К,
B12, а от микроелементите по-значителни количества са на цинк, селен, холин,
фосфор, магнезий ... Специалистите препоръчват да се включва във всекидневното
меню, без значение дали това сирене ще бъде в натурален вид, в сос или супа. Чедър
се произвежда във варианти с различен вид, цвят и аромат и освен като най-популярно сирене в Англия, е и едно от
най-предпочитаните ароматни сирена в цял свят. Попада в класацията на 10 от най-известни видове сирена, а в доброто му съчетаване с подходящи
храни и напитки се крие тайната за отключването на мекия вкус, с нюанси на ядки, масло и мляко. Избрах чедъра за едни
солени маслени бисквити със сметана, във вид на малки хапки сандвичи, гарнирани
с ароматно рубинено дюлево желе. Подобни на хапките "формаджи", но и не съвсем, сервирах в компанията на ядки, сушени плодове и нежно бяло вино /за
подходящи вина се считат шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и
пино ноар/. Ето ги:
Солени бисквити с чедър и дюлево желе
Продукти /за около 4 дузини малки бисквитки/
60 гр. масло, безсолно, стайна температура
1 ч.чаша сирене чедър*, настъргано
¾ ч. чаша брашно
½ ч.л. едра сол
1 с.л. сметана, използвах заквасена
1 ч.чаша сирене чедър*, настъргано
¾ ч. чаша брашно
½ ч.л. едра сол
1 с.л. сметана, използвах заквасена
1 ч.чаша желе от дюля
1 ч.чаша = 240 мл.
1 ч.чаша = 240 мл.
* използвах зрял отлежал чедър с 48% масленост - Valley Spire Mature Cheddar Cheese от Лидл.
В кухненски процесор се пулсира маслото с настърганото
сирене, брашното и солта докато сместа прилича едри трохи. Добавя се сметаната
и отново се разбива само до поемане. Изважда се и оформя тесто, което се разделя
на две, загъва в плик и охлажда в хладилник за около 30 мин.
Фурната се загрява на 160°C.
и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Върху леко набрашнена повърхност всяка част се разточва до
дебелина 3-5 мм. Изрязват се форми по желание, аз избрах двойни сандвичи с
пълнеж, така че едните са цели, а другите с „прозорче”. Прехвърлят се в тавата
за печене на разстояние една от друга и охлаждат отново /по рецепта около 20
минути в хладилник, аз използвах фризер за около 5мин./
Пекат се, до бледо златисто, според дебелината около 12-15 минути, след което изваждат от фурната, леко охлаждат в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.
Пекат се, до бледо златисто, според дебелината около 12-15 минути, след което изваждат от фурната, леко охлаждат в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.
Сглобяват се по двойки и преди сервиране в „прозорчетата” се
пълнят с дюлево желе.