Морковените сладкиши попадат в
категорията на модерни десерти с неочакван, специфичен и неповторим вкус. Морковите, освен
по-деликатната сладост, допринасят и ефект на свежест, яркост и ефирност. В своята мъдрост
природата е избрала топлия оранжев цвят за представител на радостта, светлината
и смеха в света, така полезен за студените зимни дни. Вече са много популярни различни
морковени торти и кексове, на нас също ни харесват, но това е идея за сладкиш без печене – от
типа на шоколадовите мозайки. Вкусен, лесен и бърз за приготвяне, не успях да
открия подобна рецепта в нашата кулинарна блогсфера, а много разпространена в турската кухня като Havuçlu Mozaik Pasta… Основата е от бисквити,
орехи и моркови, задушени в масло, обединени с традиционни топли аромати на
канела, портокал и щипка шафран за повече разкош. Харесах възможността за изпълнение в постен вариант, но за него някога по-късно. Бисквитите и орехите се натрошават на едро за по-отчетлив ефект на мозайка, или по-ситно, за получаване на хомогенна и фина маса. Вариантите за оформление
могат да бъдат различни – като торта с покритие от крем, като руло с кокосова
поръска, аз избрах триъгълна пирамида, гарнирана с „конец” от бял шоколад и финален щрих от
сметанов крем по ръба. Удачни възможни комбинации за сервиране са с още крем, кандирани моркови и портокалови кори,
запечени орехови ядки, уханна канела и свеж портокал, въпрос на личен избор. Това е моята морковена мозайка с бисквити:
Морковена мозайка с бисквити
Продукти:
4 големи моркова, рендосани - около 3-3 ½ ч.чаши
¼ ч. чаша портокалов сок
1пакет (200 г) petit beurre бисквити*
1пакет (200 г) petit beurre бисквити*
¼ - ½ ч. чаша захар,
според сладостта на морковите
60 гр. краве масло
½ ч. чаша смлени орехи
½ чаена лъжичка канела
60 гр. краве масло
½ ч. чаша смлени орехи
½ чаена лъжичка канела
1 ч.л. портокалова кора
1 щ. шафран
За гарниране:
50 гр. бял шоколад, разтопен на МВ или водна баня, за покриване
1 ч. чаша разбита сметана или с крем сирене
кандирани моркови и портокалови кори
запечени орехови ядки, канела и свеж портокал
* количеството на бисквитите може да се намали, според
получения обем моркови и желаното съотношение моркови – бисквити
1 ч.чаша =240 мл.
Морковите се почистват обелват и настъргват на ситно ренде, след което се поставят в широк тиган на котлона, поръсват се със захарта и заливат с портокаловия сок. Оставят се на средна температура да се задушават до омекване на морковите и извиране на течността /напълно/. Има варианти с варене и пасиране. Към получената гореща каша се добавят настърганата портокалова кора, шафрана, канелата и маслото, и след неговото разтопяване, се маха от котлона. Бисквитите и орехите се натрошават на едро за по-отчетлив ефект или по-ситно, за получаване на хомогенна и фина маса. Забърква се обща смес, която се прехвърля върху двойно стреч фолио и оформя по желание - като торта с покритие от крем, като руло с кокосова
поръска, вече споменах, че избрах триъгълна пирамида.
Поставя се в хладилник за няколко часа да стегне, след което се изважда, освобождава се от опаковъчното стреч фолио и гарнира по желание. Избрах „конец” от разтопен бял шоколад и финален щрих от
сметанов крем по ръба.
Вече споменах, че подходящи възможни комбинации за сервиране са с още крем, кандирани моркови и портокалови кори,
запечени орехови ядки, уханна канела и свеж портокал, въпрос на личен избор.
По-отчетливият ефект на
мозайката се получава при едро натрошени бисквити и орехи, а при по-ситната част се създава хомогенна и фина маса. Поглед на разрязана и разчупена "мозайка" .
Опитайте...
6 коментара:
Много оригинална идея!
И вкусна!
Прегръдки, Дианка!
Много ми харесва едрата мозайка, Диди! Поредната вуксна, сладко и примамваща рецепта :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Чудесно изглежда, поздравления, Дианка!
При положение, че морковената торта е най- най- най :) любима у дома, този десерт също ще обере овациите!Изглежда супер вкусно! Поздрави, Дианка!
Фантазия от вкус и цветове! Така слънчево е това оранжево! Поздрави, Дианка!
Благодаря ви, за милите думи и коментари,
Дани,
Пепи,
Иглика,
Траяна,
Кате,
радвам се, че този морковен сладкиш ви допада...
Поздрави за вас, спокойни, вдъхновени и топли зимни дни.
Публикуване на коментар