Сред всичките
сладки изкушения с традиционни коледни аромати една по-необичайна рецепта за риба ... маринована херинга в коледен стил. Тази идея, Korzenne śledzie z orzechami, ме впечатли с използването на подправка за медени
бисквити в състава на рибната марината и с подчертано ухание на канела,
кардамон, джинджифил, лек нюанс на чесън, черен пипер и бахар. Сладък меден
фон, сушени плодове и много ядки - бадеми, орехи, лешници, кашу, шам фъстък. Получи
се интересна комбинация със
сладко солен пикантен вкус, омекотен и смекчен вкус на риба. Нетрадиционно, но хармонично
съчетание в характерните коледни аромати. Фини крекери или тънки сухарчета, хрупкава свежа
ябълка, резен сочен портокал са чудесно допълнение и начин за по-различно оформяне
и поднасяне в стил салата или предястие.
Маринована херинга с коледни аромати
/по идея, с изменения от Korzenne śledzie z orzechami/
Продукти за 4 порции:
150 гр. натурално маринована херинга
½ ч.чаша олио
¼ ч.л. подправка за меденки*
¼ ч.л. канела
2 шушулки кардамон
2-3 зрънца бахар
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. черен пипер, меланж
2 щ. сух джинджифил
1 с.л. мед, леко захаросан с връх
1 ч.л. кандиран джинджифил
½ ч.чаша сушени плодове /сини сливи, стафиди черни и бели,
череши/
½ ч.чаша сурови ядки /бадеми, орехи, лешници, кашу, шам
фъстък/
1 пръчка канела
портокалова кора, по желание
*готов микс с коледни подправки и аромати напр. Belbake, Lidl
За сервиране – резени ябълка и свеж портокал
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя марината. Налива се олиото в тиган, добавят
се скилидките чесън, джинджифил, шушулки кардамон, канела и кора от канела, бахар,
меланж черен пипер и подправка за меденки. Загрява се, без да се препържва и маха от огъня. Следва лъжицата мед, енергично разбърква, след което - ядките и сушените плодове. Оставя се да
охлади.
Херингата се подсушава с хартиена кърпа и се нарязва на порционни ивици. Подреждат се в буркан и се заливат с овкусеното олио с подправки и ядки /може и да се редуват на слоеве/. Затваря се плътно и поставя в хладилник.
Херингата се подсушава с хартиена кърпа и се нарязва на порционни ивици. Подреждат се в буркан и се заливат с овкусеното олио с подправки и ядки /може и да се редуват на слоеве/. Затваря се плътно и поставя в хладилник.
Така маринованата херинга трябва да престои в хладилника два дни преди консумация за да се
овкусят и обединят всички съставки.
Сервира се с резени ябълка и капки свеж портокал, препечен хляб или хрупкави сухарчета се съчетават много добре, а чаша ароматно бяло вино би завършила композицията…