Трудно ми бе да подбера това предложение. Имах идеи за питка
или хляб, за сезонно ястие със зеленчуци или свежа салата, за десерт, цветя или плодове. Искаше ми се след
по-продължителното кулинарно отсъствие да започна с нещо леко и неангажиращо, но
в същото време зареждащо. В крайна сметка заложих на класиката - шоколад, сметана и ягоди, по много причини..., в т.ч. и като идея за борба със стреса. В комбинацията отсъства брашно, но изключително удачно се вписва присъствието на зехтин. За подробни
въведения и обяснения не ми достига муза, така че направо към представянето.
Шоколадов сладкиш без брашно, със зехтин
Оригинална рецепта и видео, с по-голяма пропорция
Шоколадов сладкиш без брашно, със зехтин
Продукти за Ф18
100 гр. шоколад, с висок % какао
100 мл. качествен зехтин
3 яйца
¼ ч.чаша захар
1 с.л. ароматно какао
1 щ.сол
1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 180 ° C.
Намазва се форма
за торта със зехтин, дъното и страните се облепят с хартия
за печене
Разтопява се нарязания на ситно шоколад със зехтина, след което се оставя да изстине леко.
Междувременно, се разбиват жълтъците със захарта до сгъстяване и побеляването им. Изливат се в разтопения шоколад. Поръсва се какаото и разбърква до поемането му. В чиста купа се разбиват белтъците на сняг с щипка сол и също прибавят към шоколадовата смес. Хомогенизира се и изсипва в подготвената форма.
Разтопява се нарязания на ситно шоколад със зехтина, след което се оставя да изстине леко.
Междувременно, се разбиват жълтъците със захарта до сгъстяване и побеляването им. Изливат се в разтопения шоколад. Поръсва се какаото и разбърква до поемането му. В чиста купа се разбиват белтъците на сняг с щипка сол и също прибавят към шоколадовата смес. Хомогенизира се и изсипва в подготвената форма.