Типично летен десерт с уханни
плодове и топка сладолед върху шоколадова палачинка с крем. Многовариантен в летни
и ярки цветове, свежо съчетание на хармония и контрасти, наситен с нежни вкусове
и фини аромати – една моя интерпретация на популярната прасковена мелба и
реверанс на нейния създател.
Историята е
позната - оригиналната рецепта
The Peach Melba "Прасковена мелба" от праскови, ванилов
сладолед и малини, носи името на известно австралийско сопрано Хелън Мичъл с
псевдоним
Нели Мелба. Този кулинарен шедьовър в нейна чест е създаден преди
повече от 120 години в Лондон от френския кулинарен корифей, ресторантьор и
писател Жорж-Огюст Ескофие /
Auguste Escoffier/, популяризиращ там изкуството на френската кухня. Впечатляваща
е и идеята за сервиране
в компанията на
леден блок
лебеди. За световно известни негови творения в сладкарството се считат още
круши „Хубавата Елена”, "
Ягоди а ла Сара Бернар",
шоколадовият ганаш, палачинките
Crêpes Suzette, и още много други. Огюст Ескофие остава в историята на кулинарията с
името „
царят на готвачите” - наречен така от крал Вилхелм ІІ, който в разговор с
него отбелязва, че и двамата са крале, но единият е крал на германците, а
другият – на всички готвачи. На него дължим
сентенцията „Добрата кухня е
основата на човешкото щастие” и пак според него, добрият готвач трябва да
владее няколко професии – готвач, скулптор, архитект и художник; още любопитни
факти:
Шоколадови палачинки
с прасковена мелба
Продукти за 1 порция:
1 шоколадова палачинка /рецептата следва/
¼ ч.чаша крем* за пълнеж на палачинките
½ поширана праскова /рецептата следва/
1-2 с.л. малиново пюре /рецептата следва/
1 ч.л. филирани бадеми
няколко дъхави малини, шоколадов сос и свежи листенца мента за
финална декорация
* Има различни опции за пълнеж –
по-диетични с подсладена сметана,
рикота или по-плътни - с крем, шоколад или
маскарпоне; въпрос на избор, но за идеята на рецептата към пълнежа се добавят
малко малини и кубчета нарязани на ситно поширани праскови.
По-трудоемката част от десерта е приготвянето на
палачинките:
Шоколадови палачинки
Продукти за 8-9 палачинки ф28 см
2 яйца
50 гр. масло
50 гр. черен шоколад 50-60%
1 ч.чаша мляко
1 с.л. какао
5 с. л. захар
1-1 ½ ч.чаша брашно
½ ч.чаша газирана вода /на части/
½ ч.л. канела*
1 ванилия по желание
½ капсула аромат ром
* канелата засилва вкуса и аромата на шоколада и удачно
съчетава с праскови
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя „ганаша”: на
умерена температура се затопля млякото с маслото, захарта, какаото и шоколада
до стопяване, изглаждане и уплътняване на сместа. Оставя се да се охлади и
добавят с непрекъснато разбиване двете яйца, брашното и разрежда с добавяне на
части газирана вода. Количествата на брашното и газираната вода могат да
варират до получаване на смес с гъстота на сметана. Ароматизира се с канела,
ванилия и ромова есенция. На умерена температура в тиган с незалепващо покритие
и леко омазняване се изпържват палачинките от двете страни. Поставят се в чиния
с разделителна пекарска хартия между тях срещу залепвне.
Вече споменах за различните опции
пълнеж – по-диетични с подсладена сметана, рикота или по-плътни с крем /опитах
и с крем за торти на д-р Йоткер/, шоколад или маскарпоне; въпрос на избор, но за
идеята на рецептата към пълнежа се добавят малко малини и нарязани на ситно от
пошираните праскови.
За прасковите: Могат да се приготвят и малко
по-рано, като изчакат в хладилник сглобяването на десерта. В
оригинал на рецептата са приготвени семпло и много диетично - бланширани и бързо охладени, обелени и леко
подсладени, но в последствие се налагат и по калорични варианти. За спиране на процеса окисление и потъмняване могат се
поръсят с лимонов сок.
Вече споменах, че
вариантите са разнообразни – една също много популярна версия са пошираните в захарен
сироп праскови – моите праскови са ранен сорт, не много сладки и сочни, затова
избрах технология
за poached peaches.
Продукти
4 праскови, разполовени
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша вода*
1 с.л. сироп агаве/мед
1 шушулка ванилия или бутер ванилия д-р Йоткер
½ капсула ром аромат д-р Йоткер
няколко капки лимонов сок
1 ч.чаша =240 мл.
* част от водата може да се замени с плодово десертно вино
В дълбок тиган се кипват захарта,
водата със сиропа/меда и кокосовото масло, след което сместа се ароматизира с
ванилията и рома. Добавят се прасковените половинки с разрязаната страна надолу
и задушават с често обръщане и поливане до омекване, според степента на твърдост
и зрялост. Махат се от котлона, изчакват се до леко охлаждане, обелват и
оставят напълно да изстинат в хладилник. Може да се приготвят няколко часа
по-рано.
Последно се приготвя малиновото пюре:
Малиново пюре
1 ч.чаша малини и още цели за декориране
¼ ч.чаша пудра захар
няколко капки лимонов сок за повече свежест
Малините се блендират кратко за
повече обем и претриват през цедка, смесват се със захарта, лимоновия сок до
получаване на гъст сироп. Поставя се в хладилник за охлаждане около час.
Сглобяване и подреждане на десерта:
Охладените палачинки се пълнят с
крем по избор, като пак ще спомена - по-диетични с подсладена сметана, рикота
или по-плътни с крем /харесахме ги и с крем за торти на д-р Йоткер/, шоколад
или маскарпоне; но за идеята на рецептата към пълнежа се добавят малко малини и
няколко парченца нарязани на ситно поширани праскови. Загъват се, избрах
по-стабилната формата на пакетче, за да може отгоре да се разположат прасковите
и сладоледа. По желание, под плода може
да се подложи още малко крем. Следва праскова, топка ванилов сладолед, няколко
уханни малини, люспици от бадеми, струйка сироп и листенца свежа мента за
финал.
Опитайте…