понеделник, 30 май 2011 г.

Финландски плосък картофен хляб - Rieska

Такива финландски картофени питки видях приготвени от Живко Иванов, един от моите фаворити /заедно с Владо/ в кулинарното TV шоу "Lord of The Chefs". Бях сигурна, че ще ни допаднат, потърсих рецепта и повече информация за тези плоски хлебчета. Наричат се "Rieska" – традиционен картофен безквасен хляб, направен най-често от ръжено/овесено брашно и варени картофи, както и пшеничено за развитие на глутена. Различните провинции имат свои варианти, които смятат за оригинал и така се срещат добавки на мляко, масло, яйца, дори и набухватели. Бързи и лесни за приготвяне, сервират се топли, намазани с масло- мекички и вкусни.
Гарнирах със сурово маринована херинга т. нар. ‘морско сребро’ на Балтийско море, още една характерна за скандинавска кухня и много полезна риба. И както по традиция консумират много млечни храни и продукти, добавих цедено кисело мляко с нарязана краставица. Няколко стръка пресни подправки, за допълване на вкуса и ароматна свежест.


Финландски плосък картофен хляб - Rieska
Адаптирано с изменения от Rieska – Finnish Potato Flat Bread



Продукти за 4 питки:
1 ½ ч. чаша охладено картофено пюре-пасирани сварени картофи
¾ - 1 ч. чаша брашно / лимец* и пшеничено/
1 яйце
1 с.л. масло
1 ч.л. сол

*Използвах брашно- готова смес за хляб с мая от лимец/динкел предназначено за машина.
Смесват се картофите с маслото и ¼ ч.чаша брашно от динкел и солата. Сместа се оставя се за няколко часа в хладилник.
Загрява се фурната на 220C.
Добавя се яйцето и още брашно - лимец и пшеничено до получаване на хомогенна смес. Разделя се тестото на 4 порции.
В тава за печене , облицована с хартия за печене се пръсва с брашно. Поотделно се поставя всяка част от тестото и оформя на диск.
Набождат се с вилица и пекат около 15 мин.


Сервират се топли с масло, риба или млечни продукти.



Опитайте...

петък, 27 май 2011 г.

Сладоледено мляко с ягоди и шоколадoв чипс



Студено, кремообразно и розово;
Изпъстрено с червени ягоди и шоколадови капки;
Вкус на лято и време за сладолед.



Замразеното кисело мляко е популярна и здравословна алтернатива за сладолед. Тя е с по-ниско съдържание на мазнини и калории, а със също добър вкус, като сладоледа. Ние обичаме сладолед и неговите разновидности. Харесваме един вариант на домашно замразено кисело мляко, но този път избрах натурално ягодово, с желатин от Homemade Frozen Yogurt,

Сладоледено мляко с ягоди и шоколадов чипс


Продукти:
3 ч.чаши ягоди
1 ч.чаша кисело мляко
½ ч.чаша сметана
1 с.л. желатин /7 гр./
2 с.л. лимонов сок
1 ч.чаша захар

½ ч.чаша шоколадови капки /чипс

Първо се подготвя купата, която се поставя във фризер да се охлади.
Поръсват се ягодите със захарта и оставят за 15 минути да пуснат сок . Сокът се отцежда и към него прибавя желатинът. Разбърква се на водна баня до разтопяване на желатина, като сместа не завира!
Ягодите се миксират и заливат с горещия желатин. Сместа се прецежда. След леко охлаждане се добавят киселото мляко, лимонов сок, сол и сметаната. Разбива се отново и охлажда напълно. Поставя се във фризер за около 2 часа.
След 2 часа се изважда купата от фризера и отново разбива при средна скорост за постигането на гладка консистенция. Поръсват се шоколадовите капки. Отново се поставя купата във фризера и се замразява в хладилник в продължение на 6 часа.


Аранжира се с още ягоди и шоколадов чипс/капки.



Опитайте...


Надявам се поне публикацията да е успешна, въпреки проблемите с Блогер и невъзможността да пиша коментари в други блогове.

сряда, 25 май 2011 г.

Макови драскотини

В дните на майските празници на културата искам да споделя отново за едно любимо мое място - блогът на Марта и нейните магични Драскотини. Приказни следи... умели, красиви и вдъхновяващи, които докосват сърцето. Вълшебно.
е последната публикация, но там има още много.
Насладете се и вие!

Благодаря!

И още макове, макове ...

вторник, 24 май 2011 г.

Честит празник

24 май, Денят на просвещението


ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!




`Химъ на Св.св. Кирилъ и Методи`
/ Ст. Михайловски, 1892/

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
/от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
/духовно покори страните,
които завладя със меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
/в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дълга си всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
/за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...
тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отомански властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
/о, мъдреци! През десет века
все жив остана ваший глас!

О вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина.

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
/апостоли високославни,
звезди върху славянский мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее
във всенародната любов,
/речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков!



Да е честит и да пребъде!


неделя, 22 май 2011 г.

Шоколадови кексчета с лешници и нутела

Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в спокойна неделна сутрин с голяма чаша кафе?



Обичам кексчета и съм винаги готова за експериментиране на нова рецепта. Кексът е особено печиво - повечето варианти са със семпла визия, но примамват с ухание, докато се пекат и очароват с нежен вкус после. Преди години бе много популярно за всички видове кексове наименованието мъфини, /което идва от френската дума "moufflet"и означава мек хляб, или от "muffe" немската дума, която е име на тип торта/. Аз вече предпочитам да ги наричам с по-обикновеното име, кексчета. Макар че има огромно разнообразие, сезонни фаворити, истинска слабост са ни шоколадовите… А с добавка на ядки, този път лешници и крем нутела се получи това:


Шоколадови кексчета с лешници и нутела
/изменена версия на Muffins légers au nutella/

Продукти за 12 кексчета:
2 яйца
1/2 ч.ч прясно мляко
100 гр. захар / ½ ч.чаша/
100 гр. брашно /~1 ч.чаша/
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
6 супени лъжици крем Nutella / с връх/
50 гр. шоколад
60 гр. масло

още 12 лешника за гарниране
шоколадов крем за шрицоване

1 ч.чаша = 240 мл.

Технологията за мъфини е известна - първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, сол и бакпулвер, захар. Разбиват се 2-те яйца, към тях се добавят „мокрите“ - разтопеното масло и шоколад, крем нутела,мляко. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват до хомогенизиране / не се бърка много/ .
Пълнят се хартиените кошнички в гнездата - дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма и отгоре се поставя лешникова ядка.
Пекат се в предварително загрята 175С за 22-24 мин.


След изстиване /първо 5 мин. във формата/ се гарнират с още шоколадов крем.


Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в неделя сутрин с голяма чаша кафе? В къщи отговориха -
три кексчета:)



Опитайте...

събота, 21 май 2011 г.

21 май 2011


21 май 2011 -
дали този ден ще бъде краят на света или ще празнуваме поредния празник



Американски проповедник твърди, че краят на света ще настъпи на 21 май т.г., в 5 часа сутринта българско време. 89-годишният Харол Кемпинг /Harold Camping/ от Окланд, Калифорния, смята, че в посочения ден човечеството ще стане свидетел на Второто пришествие и в съответствие с библейското пророчество веднага след това ще започне Страшния съд. След 70 години изучаване на Библията бил успял да разшифрова датата чрез математическа система, която позволявала интерпретация на закодирани послания и смята, че всичко е свързано с числата 5, 10 и 17 и начинът, по който те се свързват в различни дати. Но Кемпинг обаче не за пръв път предсказва края на човечеството...

Е вече мина 5 часа и остава с радост да отбележим големия християнски празник - денят на


Днес църквата почита цар Константин и майка му – царица Елена.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.
Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден в Странджа се играят нестинарски игри. Танц върху жарава, наречен нестинарство, е главното “събитие” на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май. При залез слънце жени и мъже отиват сред селото, където са изгорени дъбови дърва, жарта се разстила и когато светият тъпан задумка, нестинарите влизат и играят боси в огъня с иконите на Св. Константин и Св. Елена в ръце. След играта, начело с главния нестинар, носещ иконите, отиват в дома му или в пригоденото за тази цел параклисче, молят се и после се угощават.

В народния календар е строго забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".. Моми и ергени връзват люлки и се люлеят. Пролетните люлки за здраве, любов и веселие. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.

Именници: Константин, Костадин, Костадинa, Динko, Елена, Еленko, Елен, Ели, Елица, Койчо.
Имам приятелки, които празнуват днес:)


Честит празник, здраве, късмет и много щастие!

четвъртък, 19 май 2011 г.

Още тиквички ...

Колкото повече, толкова повече ... и тиквички. Продължавам пролетната тема, този път с идея за задушени тиквички с/в? полента/качамак и сирена, в комбинация на меки яйца, поляти с млечен сос и ... още свежи тиквички в хрупкава салата. Основата е от Cheesy Zucchini Polenta. Нашата версия е качамакът - диетичен, полезен и вкусен, който не се само приготвя бързо, лесно, а предполага и различни варианти. Допълнението от яйцата - са забулени или спорно преведения /за някои/ термин - поширани /Poaching/. Така, че многословейки с тези популярни наименования, реших да предложа и името в два варианта:

Полента с цукини и поширани яйца
или качамак с тиквички и забулени яйца



И "Какво трябва да... трябва?" (Пух)


Продукти за 6-8 порции:
1 ч.чаша полента /царевичен грис, инстантен качамак
3 ч.чаши зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша микс от настъргани сирена по избор/кашкавал
½ до 1 ч. чаша кашкавалена извара
1 с.л. масло
сол и бял черен пипер на вкус
1 ч.л. мащерка и босилек
2 малки тиквички
1 с.л. зехтин

по 1-2 яйца за всяка порция.
Тиквичките се обелват и настъргват. Задушават се с 1 с.л. зехтин, до омекване и изпаряване на водата, овкусяват със сол, мащерка и бял черен пипер.
Кипват се млякото с бульона и маслото. Към кипящата смес се прибавя полентата и ври до сгъстяване. Отстранява се от котлона и добавят задушените тиквички, настърганите сирена или кашкавал и изварата. Хомогенизира се и балансира на вкус ако е необходимо с още сол, босилек и мащерка, бял черен пипер.
Плитки порционни съдове се намазват с мазнина и в тях се налива още топлата полената. Оставят се за стягане поне 2-3 часа.


Освобождават се от формичките и преместват в чиния за сервиране и гарнират със салата от сурови тиквички по рецепта на Марта Стюарт:
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
2 малки тиквички
едра морска сол и смлян черен пипер
½ малка глава червен лук, замених с пресен чесън
1 к.л. мед/по желание
копър/босилек
Лукът се нарязва много тънко/ситно.
Подготвя се дресинга, чрез смесване на продуктите. Оставя се да отлежи около 10 мин.
Тиквичките се нарязват тънко, с белачка за картофи и заливат с дресинга. Оставя се да престои няколко часа. Млечен сос и пресни домати допълват и обогатяват вкуса.
За млечния сос:
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша майонеза
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. пресен чесън
сол и пресни билки на вкус


Накрая се поставят пошираните яйца.
И без да влизам в подробности, използвам термин ”поширане”, като един от трите основни метода за топлинна обработка - поширане, варене и кипене. Касае се, не само за нискотемпературна обработка, а и за внимателно готвене на тих огън / не варене/, специално при продукти, които имащи специфична структура /риба, пиле, яйца, плодове/ биха могли да се раздробят или изсъхнат. Аз предпочитам технологията за забулване в стреч фолио, не много течни и овкусени с млечен сос, и нарязани свежи подправки на вкус.


Опитайте...

понеделник, 16 май 2011 г.

Песто от печени тиквички и пикантни бисквити

Любимите тиквички са сред фаворити ми за пролетно - летни ястия. С високите вкусови и полезни качества, многовариантните начини за приготвяне и способността им да се съчетават хармонично с други продукти, провокират изпробването на нови идеи. Това е поредната - песто от печени тиквички. Тиквичките имат фин и деликатен вкус и се оказаха много подходящи за тази цел. Често приготвям песто, различни дипове и хайвери. Не мога да определя най-точно наименованието на това предястие с тиквички - дип, пастет или песто, защото едрината и гъстотата може да се регулира, а и допълнително стяга след охлаждане. За разлика от подобни рецепти, /където тиквичките са или сурови или настъргани и пържени/ в случая по-различното е, че тиквичките са печени. Хубаво сирене, препечен хляб или крекери са едно чудесно допълнение. За любителите на майонеза може да се намали количеството на зехтина и да се прибави количество по желание към общата смес. Имах идея да го използвам като сос към спагети, но не остана, ще има и следващ път.
Комбинирах с пикантни солени бисквити и напълних тарталети от същото тесто.


Песто от печени тиквички
Продуктите са ориентировъчни, но по рецептата Roasted Zucchini Pesto са:
500 гр. тиквички
2 скилидки чесън /използвах 1 стрък пресен
2-3 с.л. нарязани орехи
1 с.л. пресен босилек, нарязан
1 с.л. магданоз, нарязан
30 гр. пармезан, настърган
5 супени лъжици зехтин
2 ч.л. сок от лимон
сол и черен пипер

1 с.л. ядки за поръсване, използвах натрошени бадеми

Фурната се загрява до 200C.
Тиквичките се нарязват /не ги белих/ на половина по дължина и омазняват с 1 с.л. зехтин. Намазва се алуминиево фолио или тава с малко зехтин и поставят тиквички с нарязаната страна надолу. Пекат се в продължение на 15-20 минути, до омекване.
Изпечените тиквички се поставят в миксер с чесъна, ядките магданоза и босилека. Пасира се сместа до желата едрина. Накрая се добавят настърган пармезан и зехтин. окусява се сместа с лимонов сок, сол и черен пипер.


Сервирах с бисквити, маслини, меко сирене и бяло вино.



Пикантни Ritz бисквитки

/модифицирана Salted Black Pepper Cracker рецепта/


Продукти за две дузини бисквитки или 6 тарти:
½ ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша динкел брашно/или бяло
½ ч.л. бакпулвер
½ к.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 к.л. сол
40 гр. масло
1 с.л.олио
¼ ч.ч. кисело мляко
1 к.л. сухи подправки
½ к.л. черен пипер

Топинг:
2-3 с.л. разтопено масло
1 к.л. морска сол
1 к.л. кориандър зърна
1 к.л. ким зърна
1 к.л черен пипер зърна меланж

Всички продукти се смесват в кухненски процесор и с няколко пулсации се оформя тесто.
Изважда се леко и леко доомесва до получаване на гладкост и еластичност. Разточва се на кора с дебелина около 3мм. и изрязват формички или оформят тарталети. Поставят се върху хартия за печене, леко се перфорират с дървено шишче и оставят 10 мин. да отпусне тестото.
Фурната се загрява на 200С.
Бисквитките се намазват тънко с разтопеното масло за топинга и поръсват със семена и сил по желание.
Пекат се около 12-15 мин., според големината или до златисто. Съхраняват се в затворен съд.
Ако ще се консумират веднага, могат отново леко да се намажат с разтопено масло.


Опитайте...

четвъртък, 12 май 2011 г.

I love strawberries

Избрах да започна с този вид слоган - I love strawberries.
Обичам
ягодите и независимо, че вече се намират целогодишно, ги свързвам с цвета и аромата на пролетта и началото на лятото - красивите топли сезони на годината.
Още древните римляни са приписвали на ягодите чудодейни лечебни свойства. Приемали са ги като символ на богинята Венера, заради цвета и сърцевидната им съвършена форма. Вероятно оттогава датира и поверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.



Ягодите са не само вкусни и ароматни, а и правят перфектен всеки десерт или сладкиш. Имам любими рецепти с ягоди, най-често за сладоледи, печива и мусове. В повечето случаи ги предпочитам пресни или минимална термична обработка. Спрях се на един лек вариант за класическия баварски крем - ягодов бавароаз, но без яйчени жълтъци.


Ягодов бавароаз /strawberry-bavarois/
/рецептата, с изменения е по Cheat's strawberry bavarois/

Продукти за 3-4 порции:
75 гр. ягодово желе кисел"Castello" /1 опаковка/
1 ч.л. ягодов ликьор
1 ч.чаша мляко
½ ч. чаша растителна сметана /30 % масленост/
¼ ч.чаша ягодово пюре, прясно пасирано и прецедено
¼ ч.чаша захар или на вкус
50 гр. бял шоколад

1 ч.чаша = 240 мл.

За гарниране разбита сметана, пресни листа от мента и желе, бадемови ядки

Прясното мляко, захарта, сметаната и белият шоколад се загряват до кипване. В сместа се излива опаковката желиращ прах. Разбърква се добре, до хомогенизиране /без да завира/ и маха от котлона.
Овкусява се с ягодовия ликьор и ягодовото пюре, леко се обединяват.
Налива се в чашки /може и формички/ и оставя да се желира - мин. 4 часа, най-добре за нощ.

Сервирах охладен, с още сметана, пресни листа от мента и желе, поръсих с бадемови ядки.


Гарнирах и с маслени бисквитки с фондан тип "ягодка".


Опитайте...

сряда, 11 май 2011 г.

Солунските братя

Няколко дни след деня на обединена Европа, почитаме славянските първоучители, обявени за нейни съпокровители. Днес, 11 май - православната църква тържествено чества паметта на Солунските братя
Светите братя Кирил и Методий
и тяхното равноапостолско и просветителско дело.
Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.


Всеки знае, Св. св. Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, като създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. С началото, през 862 /863г. се създава най-старата българска азбука - глаголицата. Тя предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.

Названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума“ (такова е и названието на буквата Г). Тъй като глаголати означава говоря, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“. Названието ѝ е възникнало късно в Хърватско, като има основания да се предполага, че старото название на глаголицата е било кирилица, по името на нейния създател Константин-Кирил Философ. С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги, с които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през 9 век.

Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. До средата на XIX век паметта им била отбелязвана поотделно – Св. Кирил на 14 февруари и Св. Методий на 6 април.





Писала съм за паралела между двата празника - 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на Славянската писменост, българската просвета и култура .

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).


Честит празник!

събота, 7 май 2011 г.

Зеленчуците и пайовете - водещи кулинарни тенденции за 2011

Това е моето предложение за пролетен зеленчуков пай - свежа комбинация от тиквички и гъби, спанак, лук и червена чушка за разкош. Можех да започна направо с рецептата, но ми бе интересно да науча нещо повече... На основание маркетингови проучвания и очаквания се правят ежегодни прогнози за водещите кулинарни тенденции - храни, технологии и клиентски препочитания. За настоящата 2011 зеленчуците и пайовете са определени сред фаворитите. Консултантът Андрю Фрийман от Andrew Freeman & Ко фаворизира пайовете в позиция N1. Счита се, сега пайят е по-модерен, за сметка на бекона напр. :). Ето и една онагледяващата диаграма:


Забавно или сериозно, на мен ми допадна и макар да имах други планове обединих двете тенденции в едно - зеленчуков пай. Много харесах запеканката на Дани с тиквички, напомни ми пролетната Torta pasqualina, тези дни Нанита също предложи подобно зеленчуково изкушение. Така вече идеята се оформи като съчетание на пролетни зеленчуци, микс от сирена и яйчена заливка. Имам колекция рецепти за пайове със спанак, със спанак и гъби, с тиквички, с картофи … И за да бъде още по- пролетно и леко, се спрях вместо на подложка от маслено тесто – фини тестени кори за баница и открито оформление на пая.


Пролетен зеленчуков пай
/адаптирана с изменения от Filo, spinach and egg tart/


Продукти:
1 ч. чаша гъби, нарязани
1 ½ ч. чаши пресен спанак, нарязан
½ ч.чаша тиквичка, едро настъргана
2 червени чушки, печени/мариновани и нарязани на кубчета
2 стръка пресен лук, ситно нарязани
1 ч. л. сушени смесени подправки /или ½ кубче зеленчуков бульон
6 листа фини точени тестени кори
2 яйца
125 гр . сирене тип "крема"
50 гр. сирене тип " гауда"
1/3 чаша прясно мляко
4 с.л. настърган кашкавал
50 мл. олио

Фурната се загрява на 180 ° C.
Задушават се лука и гъбите за няколко минути, добавят се настърганите тиквички. Готвенето продължава до изпаряване на водата и омекване на зеленчуците. Добавят се чушките и накрая нарязания спанак. Леко се смесват, овкусяват се и махат от котлона.
Леко се намазнява тава и покрива с тестените точени кори, като страните трябва да се припокриват над ръба на съда. Вяка двойка кори се омазнява леко допълнително. Аз ги рязах на ленти, които разположих диаметрално със застъпване.
Върху корите се поставят задушените зеленчуци и поръсват с натрошеното сирене "крема".


Разбиват се яйцата с млякото и залива паят. Отгоре се поръсва с нарязаното на малки кубчета сирене тип "гауда" и настъргания кашкавал. Висящите тестените кори се прегъват навътре и леко намачкват към стените на тавата.


Пече се в продължение на 25 минути, до леко златисто.


Леко се охлажда, нарязва и сервира.


Този пролетен зеленчуков пай го хапнахме за вечеря с чаша бяло вино, което му приляга много добре.


Опитайте...





четвъртък, 5 май 2011 г.

Светъл ден Гергьовден

Денят 6 май е посветен на Свети Георги Победоносец,
един от най-почитаните светци и заедно с Великден считан за най-големия пролетен празник.



Светъл Божи ден Гергьовден!


А в деня 5 май православната църква почита паметта на
ревностна служителка на християнската проповед и велика мъченица на вярата в Господ Иисус Христос.

/снимките са взаимставни от интернет галерии/

Светли и честити празници на всички празнуващи!