Такива финландски картофени питки видях приготвени от Живко Иванов, един от моите фаворити /заедно с Владо/ в кулинарното TV шоу "Lord of The Chefs". Бях сигурна, че ще ни допаднат, потърсих рецепта и повече информация за тези плоски хлебчета. Наричат се "Rieska" – традиционен картофен безквасен хляб, направен най-често от ръжено/овесено брашно и варени картофи, както и пшеничено за развитие на глутена. Различните провинции имат свои варианти, които смятат за оригинал и така се срещат добавки на мляко, масло, яйца, дори и набухватели. Бързи и лесни за приготвяне, сервират се топли, намазани с масло- мекички и вкусни.
Гарнирах със сурово маринована херинга т. нар. ‘морско сребро’ на Балтийско море, още една характерна за скандинавска кухня и много полезна риба. И както по традиция консумират много млечни храни и продукти, добавих цедено кисело мляко с нарязана краставица. Няколко стръка пресни подправки, за допълване на вкуса и ароматна свежест.
Финландски плосък картофен хляб - Rieska
Продукти за 4 питки:Гарнирах със сурово маринована херинга т. нар. ‘морско сребро’ на Балтийско море, още една характерна за скандинавска кухня и много полезна риба. И както по традиция консумират много млечни храни и продукти, добавих цедено кисело мляко с нарязана краставица. Няколко стръка пресни подправки, за допълване на вкуса и ароматна свежест.
Финландски плосък картофен хляб - Rieska
Адаптирано с изменения от Rieska – Finnish Potato Flat Bread
1 ½ ч. чаша охладено картофено пюре-пасирани сварени картофи
¾ - 1 ч. чаша брашно / лимец* и пшеничено/
1 яйце
1 с.л. масло
1 ч.л. сол
*Използвах брашно- готова смес за хляб с мая от лимец/динкел предназначено за машина.
Смесват се картофите с маслото и ¼ ч.чаша брашно от динкел и солата. Сместа се оставя се за няколко часа в хладилник.
Загрява се фурната на 220C.
Добавя се яйцето и още брашно - лимец и пшеничено до получаване на хомогенна смес. Разделя се тестото на 4 порции.
В тава за печене , облицована с хартия за печене се пръсва с брашно. Поотделно се поставя всяка част от тестото и оформя на диск.
Набождат се с вилица и пекат около 15 мин.
Сервират се топли с масло, риба или млечни продукти.Смесват се картофите с маслото и ¼ ч.чаша брашно от динкел и солата. Сместа се оставя се за няколко часа в хладилник.
Загрява се фурната на 220C.
Добавя се яйцето и още брашно - лимец и пшеничено до получаване на хомогенна смес. Разделя се тестото на 4 порции.
В тава за печене , облицована с хартия за печене се пръсва с брашно. Поотделно се поставя всяка част от тестото и оформя на диск.
Набождат се с вилица и пекат около 15 мин.
Опитайте...