Избрах да започна с този вид слоган - I love strawberries.
Обичам ягодите и независимо, че вече се намират целогодишно, ги свързвам с цвета и аромата на пролетта и началото на лятото - красивите топли сезони на годината.
Още древните римляни са приписвали на ягодите чудодейни лечебни свойства. Приемали са ги като символ на богинята Венера, заради цвета и сърцевидната им съвършена форма. Вероятно оттогава датира и поверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.
Обичам ягодите и независимо, че вече се намират целогодишно, ги свързвам с цвета и аромата на пролетта и началото на лятото - красивите топли сезони на годината.
Още древните римляни са приписвали на ягодите чудодейни лечебни свойства. Приемали са ги като символ на богинята Венера, заради цвета и сърцевидната им съвършена форма. Вероятно оттогава датира и поверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.
Ягодите са не само вкусни и ароматни, а и правят перфектен всеки десерт или сладкиш. Имам любими рецепти с ягоди, най-често за сладоледи, печива и мусове. В повечето случаи ги предпочитам пресни или минимална термична обработка. Спрях се на един лек вариант за класическия баварски крем - ягодов бавароаз, но без яйчени жълтъци.
Ягодов бавароаз /strawberry-bavarois/
Продукти за 3-4 порции:75 гр. ягодово желе кисел"Castello" /1 опаковка/
1 ч.л. ягодов ликьор
1 ч.чаша мляко
½ ч. чаша растителна сметана /30 % масленост/
¼ ч.чаша ягодово пюре, прясно пасирано и прецедено
¼ ч.чаша захар или на вкус
50 гр. бял шоколад
1 ч.чаша = 240 мл.
За гарниране разбита сметана, пресни листа от мента и желе, бадемови ядки
Прясното мляко, захарта, сметаната и белият шоколад се загряват до кипване. В сместа се излива опаковката желиращ прах. Разбърква се добре, до хомогенизиране /без да завира/ и маха от котлона.
Овкусява се с ягодовия ликьор и ягодовото пюре, леко се обединяват.
Налива се в чашки /може и формички/ и оставя да се желира - мин. 4 часа, най-добре за нощ.
Сервирах охладен, с още сметана, пресни листа от мента и желе, поръсих с бадемови ядки.
Овкусява се с ягодовия ликьор и ягодовото пюре, леко се обединяват.
Налива се в чашки /може и формички/ и оставя да се желира - мин. 4 часа, най-добре за нощ.
Сервирах охладен, с още сметана, пресни листа от мента и желе, поръсих с бадемови ядки.
Гарнирах и с маслени бисквитки с фондан тип "ягодка".
Опитайте...
Оооо, очарована съм от бисквитките и от всичко останало, Ди!
ОтговорИзтриванеОбичам ги тези ягодови изкушения, съчетание на великолепие, лукс и романтизъм :)
Хубав ден ти желая, сърдечни прегръдки от мен!
Благодаря за идеята:)Изкусително!
ОтговорИзтриванеВеликолепно!
ОтговорИзтриванеКликвам върху "публикуване на коментар" и.....
ОтговорИзтриванеКакво да напиша?
Безмълвна съм.
Толкова красота....
Диди,
ОтговорИзтриванеНе мога да кажа нищо друго освен - невероятен крем и страхотни снимки!
Красота!
А за вкуса, направо се размечтах
Сърдечен поздрав и пожелание за великолепен ден!
Много цветни и пролетни снимки Дианка. Толкова много свежест и настроение носят. Чашата е уникална. Поздрави и прегръдки, благодаря за невероятното предолжение.
ОтговорИзтриванеКрасота!!! Обожавам ягоди, но това тук е храна за въображението също :)! Прекрасна рецепта и божествени снимки!!!
ОтговорИзтриванеПриказна свежест. Елегантно и много изкусително!
ОтговорИзтриванеДианка, страхотан публикация! Красива, нежна и неустоимо вкусна!
ОтговорИзтриванеХубав край на седмицата от мен!
Много се радвам, че "I love strawberries", важи за всички вас.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че и тази идея за ягодов крем ви допада.
Ива,
и за мен ягодите са не само вкусни, но и романтични.
Благодаря ти,хубав и усмихнат ден.
Мъх,
благодаря за посещението и коментара. Поздрави.
Благодаря, Мария!
Поздрави и усмивки.
Краси,
благодаря и аз така се усещам пред твоите кулинарни идеи и тортени изкушения. Поздрави и хубав ден!
Лети,
много ме радва твоят коментар, особено за снимите - нали снимам със старата "сапунерка'. Хубави пролетни дни и настроение.
Дани,
ягодите са перфектният елемент във всеки десерт. Благодаря,
поздрави и слънчево настроение.
Мина,
много благодаря за тази оценка - въображението е отличителен елемент и в твоята кухня. Поздрави!
Благодаря, Йоли,
мисля, че ягодите са сред твоите любими плодове.Поздрави и усмивки.
Зори,
много благодаря за този коментар.
Слънчеви и хубави дни и за теб.
О, и аз обичам ягоди, но след този твой пост, Диани, ягодите придобиха ново значение! :–) Всичко изглежда толкова вдъхновяващо и перфектно! Невероятно изискана презенатция!
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Диани!
Поздрави, Милена :-)
Чудесна розова импресия! Прегръдки, Дианка и хубава седмица :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ягодов десерт, Диана.
ОтговорИзтриванеДекорираните бисквитени ягодки са страшно чарови. Не мога да престана да ги гледам, вече няколко минути, като хипнотизирана и направо ме засърбяват пръстите да си направя малко сладкииииииииииии.
Усмихната и слънчева седмица!!!
Миленка,
ОтговорИзтриванеМария,
Мони,
и ...
След тоталния срив на Bloger с коментарите на 12-13 май, благодаря на всички, които харесахте тази ягодова идея. Дано сте успяли да прочетете моите лично адресирани отговори, сърдечна благодарност и пожелания за усмивки и пролетно настроение, Диана
I love strawberries too, and everything you've made looks so delicious. :)
ОтговорИзтриванеДианка,възхитителна композиция!Много идейно оформен крем,никога не би ми хрумнало да го желирам по този начин,поздравления!
ОтговорИзтриванеТолкова приказно и съблазнително!
ОтговорИзтриванеФеерия в любимото розово...много свежо, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса, поздравления :-) А презентацията е направо невероятна... стилна и свежа :-)
ОтговорИзтриване