понеделник, 16 май 2011 г.

Песто от печени тиквички и пикантни бисквити

Любимите тиквички са сред фаворити ми за пролетно - летни ястия. С високите вкусови и полезни качества, многовариантните начини за приготвяне и способността им да се съчетават хармонично с други продукти, провокират изпробването на нови идеи. Това е поредната - песто от печени тиквички. Тиквичките имат фин и деликатен вкус и се оказаха много подходящи за тази цел. Често приготвям песто, различни дипове и хайвери. Не мога да определя най-точно наименованието на това предястие с тиквички - дип, пастет или песто, защото едрината и гъстотата може да се регулира, а и допълнително стяга след охлаждане. За разлика от подобни рецепти, /където тиквичките са или сурови или настъргани и пържени/ в случая по-различното е, че тиквичките са печени. Хубаво сирене, препечен хляб или крекери са едно чудесно допълнение. За любителите на майонеза може да се намали количеството на зехтина и да се прибави количество по желание към общата смес. Имах идея да го използвам като сос към спагети, но не остана, ще има и следващ път.
Комбинирах с пикантни солени бисквити и напълних тарталети от същото тесто.


Песто от печени тиквички
Продуктите са ориентировъчни, но по рецептата Roasted Zucchini Pesto са:
500 гр. тиквички
2 скилидки чесън /използвах 1 стрък пресен
2-3 с.л. нарязани орехи
1 с.л. пресен босилек, нарязан
1 с.л. магданоз, нарязан
30 гр. пармезан, настърган
5 супени лъжици зехтин
2 ч.л. сок от лимон
сол и черен пипер

1 с.л. ядки за поръсване, използвах натрошени бадеми

Фурната се загрява до 200C.
Тиквичките се нарязват /не ги белих/ на половина по дължина и омазняват с 1 с.л. зехтин. Намазва се алуминиево фолио или тава с малко зехтин и поставят тиквички с нарязаната страна надолу. Пекат се в продължение на 15-20 минути, до омекване.
Изпечените тиквички се поставят в миксер с чесъна, ядките магданоза и босилека. Пасира се сместа до желата едрина. Накрая се добавят настърган пармезан и зехтин. окусява се сместа с лимонов сок, сол и черен пипер.


Сервирах с бисквити, маслини, меко сирене и бяло вино.



Пикантни Ritz бисквитки

/модифицирана Salted Black Pepper Cracker рецепта/


Продукти за две дузини бисквитки или 6 тарти:
½ ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша динкел брашно/или бяло
½ ч.л. бакпулвер
½ к.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 к.л. сол
40 гр. масло
1 с.л.олио
¼ ч.ч. кисело мляко
1 к.л. сухи подправки
½ к.л. черен пипер

Топинг:
2-3 с.л. разтопено масло
1 к.л. морска сол
1 к.л. кориандър зърна
1 к.л. ким зърна
1 к.л черен пипер зърна меланж

Всички продукти се смесват в кухненски процесор и с няколко пулсации се оформя тесто.
Изважда се леко и леко доомесва до получаване на гладкост и еластичност. Разточва се на кора с дебелина около 3мм. и изрязват формички или оформят тарталети. Поставят се върху хартия за печене, леко се перфорират с дървено шишче и оставят 10 мин. да отпусне тестото.
Фурната се загрява на 200С.
Бисквитките се намазват тънко с разтопеното масло за топинга и поръсват със семена и сил по желание.
Пекат се около 12-15 мин., според големината или до златисто. Съхраняват се в затворен съд.
Ако ще се консумират веднага, могат отново леко да се намажат с разтопено масло.


Опитайте...

18 коментара:

  1. Дианка, обичам тиквички във
    всякаква форма :)
    А и с тези апетитни бисквитки
    усещам, че ще ми станат любими!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз, Дани,
    тиквичките са ми сред фаворите за сезона. Много се радвам, че ти допада тази идея.
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Diana, this looks absolutely fabulous. I love your photos, they are so beautiful. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, подлуди ме с този пост. Това е такава вкусна комбинация. Нямам тиквички, иначе вече щях да съм в кухнята :)
    Прегръдка и усмихната нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна комбинация от вкусове, форми и цветове си показала, Диана! Пестото изчаква на дневен ред, но мен ме впечатлиха много бисквитите. Благодаря ти за чудесните предложения!
    Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно предложение, вече се облизвам неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  7. Тиквички? И аз ги обожавам!
    Диди, страхотно песто! А придружено с тези толкова апетитни пикантни бисквитки става неустоимо!

    Сърдечни поздрави с пожелание за усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  8. И аз членувам в клуба "Тиквичка" :))
    Обичам ги всякак, но наистина неустоимо и оригинално предложение!

    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  9. ех, как ги измисли, бе Дианка!
    бисквиткити са прелестни и в двата варианта

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, неустоимо изглеждат тези бисквитки и тиквички!
    Непременно ще пробвам пестото. Още тези дни.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Харесва ми и днешното ти предложение, Диди. А в хладилника два дни 4 тиквички ме подканят да ги пържа...но аз упорито отлагам :)ето сега вкусен и лесен начин да ги оползотворя, малко повече време ще отнемат бисквитките или тарталетките, но пък така примамливо ми намигат с пиперчетата-очички...

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, и аз като Дани, тиквички ми дай :), а и соленки, така че си записвам рецептата ти и ще я опитам с удоволствие. Много ми харесаха снимките ти на пая по-долу, както и на бисквитката украсена като ягодка. Големи красоти при теб, както винаги! Поздравления и хубави празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, че интересни рецепти, Диди!
    Много ми хареса песотото от тиквички, защото е от печени и ароматизирано с чесън и босилек!Изглежда много ароматно!
    И бисквитките не отстъпват!
    Много нежни, ароматни и здравословни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглежда апетитно много вкусно!Не съм открила сезона на тиквичките,но тази рецепта ще е първата.Усмихнати и топли майски дни!

    ОтговорИзтриване
  15. И за нас сезонът на тиквичките не е започнал все още, но с такова замайващо предложение ще го открия предсрочно :-) Невероятно стилно, вкусно и оригинално, Диани!

    Хубав ден :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Много ви благодаря за коментарите и милите думи, още повече ще се радвам да ви допадне и вкусът.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване