четвъртък, 19 май 2011 г.

Още тиквички ...

Колкото повече, толкова повече ... и тиквички. Продължавам пролетната тема, този път с идея за задушени тиквички с/в? полента/качамак и сирена, в комбинация на меки яйца, поляти с млечен сос и ... още свежи тиквички в хрупкава салата. Основата е от Cheesy Zucchini Polenta. Нашата версия е качамакът - диетичен, полезен и вкусен, който не се само приготвя бързо, лесно, а предполага и различни варианти. Допълнението от яйцата - са забулени или спорно преведения /за някои/ термин - поширани /Poaching/. Така, че многословейки с тези популярни наименования, реших да предложа и името в два варианта:

Полента с цукини и поширани яйца
или качамак с тиквички и забулени яйца



И "Какво трябва да... трябва?" (Пух)


Продукти за 6-8 порции:
1 ч.чаша полента /царевичен грис, инстантен качамак
3 ч.чаши зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша микс от настъргани сирена по избор/кашкавал
½ до 1 ч. чаша кашкавалена извара
1 с.л. масло
сол и бял черен пипер на вкус
1 ч.л. мащерка и босилек
2 малки тиквички
1 с.л. зехтин

по 1-2 яйца за всяка порция.
Тиквичките се обелват и настъргват. Задушават се с 1 с.л. зехтин, до омекване и изпаряване на водата, овкусяват със сол, мащерка и бял черен пипер.
Кипват се млякото с бульона и маслото. Към кипящата смес се прибавя полентата и ври до сгъстяване. Отстранява се от котлона и добавят задушените тиквички, настърганите сирена или кашкавал и изварата. Хомогенизира се и балансира на вкус ако е необходимо с още сол, босилек и мащерка, бял черен пипер.
Плитки порционни съдове се намазват с мазнина и в тях се налива още топлата полената. Оставят се за стягане поне 2-3 часа.


Освобождават се от формичките и преместват в чиния за сервиране и гарнират със салата от сурови тиквички по рецепта на Марта Стюарт:
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
2 малки тиквички
едра морска сол и смлян черен пипер
½ малка глава червен лук, замених с пресен чесън
1 к.л. мед/по желание
копър/босилек
Лукът се нарязва много тънко/ситно.
Подготвя се дресинга, чрез смесване на продуктите. Оставя се да отлежи около 10 мин.
Тиквичките се нарязват тънко, с белачка за картофи и заливат с дресинга. Оставя се да престои няколко часа. Млечен сос и пресни домати допълват и обогатяват вкуса.
За млечния сос:
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша майонеза
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. пресен чесън
сол и пресни билки на вкус


Накрая се поставят пошираните яйца.
И без да влизам в подробности, използвам термин ”поширане”, като един от трите основни метода за топлинна обработка - поширане, варене и кипене. Касае се, не само за нискотемпературна обработка, а и за внимателно готвене на тих огън / не варене/, специално при продукти, които имащи специфична структура /риба, пиле, яйца, плодове/ биха могли да се раздробят или изсъхнат. Аз предпочитам технологията за забулване в стреч фолио, не много течни и овкусени с млечен сос, и нарязани свежи подправки на вкус.


Опитайте...

18 коментара:

  1. EXQUISITO PLATO ME ENCANTA LA POLENTA SE VE MUY LINDO,CAROIÑOS Y ABRAZOS.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ,толкова вкусно изглежда,а какви снимки само!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, отново тиквички с отново приготвени и поднесени чудесно!
    Прегръдки и слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Ако предишното предложение с тиквички ме впечатли, то това просто ме възхити! Ароматно, цветно и толкова апетитно изглежда всичко! Разкошни снимки, Диани! Вече очаквам с нетърпение да видя дали ще последва ново предложение с тиквички :-)

    Весел и слунчев уикенд!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Както и да го наречеш ястието, все няма да откажа. А и има ли сили човек при такава гледка?!
    Чудесно изглежда всичко, Ди!

    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Напазарувала съм продуктите и менюто за днес ще е по тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  7. Thanks, Rosita!
    I love polenta and liked the addition of zucchini in it.
    Hugs and many smiles, Diana

    Нели,
    благодаря за доверието! Много ще се радвам да допадне и на вас. Ще очаквам твоите отзиви.
    Поздрави и хубави празници, Диана

    Дани,
    благодаря, прегръдка и от мен!
    Чудесни празници ти желая, Диана

    Благодаря, Миленка!
    Обичам тиквички и имам много идеи за тях - не ми достига време,или организация?, условията за снимки също ме спират.
    Сърдечен поздрав и усмихнат уикенд, Диана

    Ина,
    за отбора любители на тиквички, импровизациите са много.
    Благодаря,
    поздрави и хубави пазнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Изглеждат много пролетно:) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни снимки, невероятно ястие!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Възхитена съм от това предложение и красотата, с която е поднесено! Невероятно е! Великолепни снимки!
    Поздравления!
    Поздрави и весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна си, Диана! Чудесна рецепта, приготвена и поднесена по изящен начин! Поздрави с пожелания за хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ястието ни допадна,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря,
    Мъх,
    Traiana,
    Moni,
    Ева,
    Нели,
    Радвам се, че ви допада тази комбинация. Класика е качамак със сирене, яйцата им пасват също, а млечният сос ги обединява всички.
    Хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Изкушаващо предложение. Красиво и елегантно поднесено. В твоя стил, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Зори!
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Правих пестото, стори ми се по-лесно,а беше и вкусно!
    (това ми изглежда вече кулинарен връх, поне плато;))

    ОтговорИзтриване
  17. Wonderful photos and plating Diana. Everything looks so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много благодаря за доверието, Марта!
    Радвам се, че ти е допаднал вкуса и това не е сложно.
    Поздрави и много усмвивки, Диана

    Thanks for the comments, Andrea!
    Greetings and lots of smiles, Diana

    ОтговорИзтриване