Колкото повече, толкова повече ... и тиквички. Продължавам пролетната тема, този път с идея за задушени тиквички с/в? полента/качамак и сирена, в комбинация на меки яйца, поляти с млечен сос и ... още свежи тиквички в хрупкава салата. Основата е от Cheesy Zucchini Polenta. Нашата версия е качамакът - диетичен, полезен и вкусен, който не се само приготвя бързо, лесно, а предполага и различни варианти. Допълнението от яйцата - са забулени или спорно преведения /за някои/ термин - поширани /Poaching/. Така, че многословейки с тези популярни наименования, реших да предложа и името в два варианта:
Продукти за 6-8 порции:
1 ч.чаша полента /царевичен грис, инстантен качамак
3 ч.чаши зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша микс от настъргани сирена по избор/кашкавал
½ до 1 ч. чаша кашкавалена извара
1 с.л. масло
сол и бял черен пипер на вкус
1 ч.л. мащерка и босилек
2 малки тиквички
1 с.л. зехтин
по 1-2 яйца за всяка порция.
Тиквичките се обелват и настъргват. Задушават се с 1 с.л. зехтин, до омекване и изпаряване на водата, овкусяват със сол, мащерка и бял черен пипер.
Кипват се млякото с бульона и маслото. Към кипящата смес се прибавя полентата и ври до сгъстяване. Отстранява се от котлона и добавят задушените тиквички, настърганите сирена или кашкавал и изварата. Хомогенизира се и балансира на вкус ако е необходимо с още сол, босилек и мащерка, бял черен пипер.
Плитки порционни съдове се намазват с мазнина и в тях се налива още топлата полената. Оставят се за стягане поне 2-3 часа.
Освобождават се от формичките и преместват в чиния за сервиране и гарнират със салата от сурови тиквички по рецепта на Марта Стюарт:
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
2 малки тиквички
едра морска сол и смлян черен пипер
½ малка глава червен лук, замених с пресен чесън
1 к.л. мед/по желание
копър/босилек
Лукът се нарязва много тънко/ситно.
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша майонеза
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. пресен чесън
сол и пресни билки на вкус
Накрая се поставят пошираните яйца.
И без да влизам в подробности, използвам термин ”поширане”, като един от трите основни метода за топлинна обработка - поширане, варене и кипене. Касае се, не само за нискотемпературна обработка, а и за внимателно готвене на тих огън / не варене/, специално при продукти, които имащи специфична структура /риба, пиле, яйца, плодове/ биха могли да се раздробят или изсъхнат. Аз предпочитам технологията за забулване в стреч фолио, не много течни и овкусени с млечен сос, и нарязани свежи подправки на вкус.
Кипват се млякото с бульона и маслото. Към кипящата смес се прибавя полентата и ври до сгъстяване. Отстранява се от котлона и добавят задушените тиквички, настърганите сирена или кашкавал и изварата. Хомогенизира се и балансира на вкус ако е необходимо с още сол, босилек и мащерка, бял черен пипер.
Плитки порционни съдове се намазват с мазнина и в тях се налива още топлата полената. Оставят се за стягане поне 2-3 часа.
Освобождават се от формичките и преместват в чиния за сервиране и гарнират със салата от сурови тиквички по рецепта на Марта Стюарт:
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
2 малки тиквички
едра морска сол и смлян черен пипер
½ малка глава червен лук, замених с пресен чесън
1 к.л. мед/по желание
копър/босилек
Лукът се нарязва много тънко/ситно.
Подготвя се дресинга, чрез смесване на продуктите. Оставя се да отлежи около 10 мин.
Тиквичките се нарязват тънко, с белачка за картофи и заливат с дресинга. Оставя се да престои няколко часа. Млечен сос и пресни домати допълват и обогатяват вкуса.
За млечния сос:Тиквичките се нарязват тънко, с белачка за картофи и заливат с дресинга. Оставя се да престои няколко часа. Млечен сос и пресни домати допълват и обогатяват вкуса.
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша майонеза
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. пресен чесън
сол и пресни билки на вкус
Накрая се поставят пошираните яйца.
И без да влизам в подробности, използвам термин ”поширане”, като един от трите основни метода за топлинна обработка - поширане, варене и кипене. Касае се, не само за нискотемпературна обработка, а и за внимателно готвене на тих огън / не варене/, специално при продукти, които имащи специфична структура /риба, пиле, яйца, плодове/ биха могли да се раздробят или изсъхнат. Аз предпочитам технологията за забулване в стреч фолио, не много течни и овкусени с млечен сос, и нарязани свежи подправки на вкус.
Опитайте...
EXQUISITO PLATO ME ENCANTA LA POLENTA SE VE MUY LINDO,CAROIÑOS Y ABRAZOS.
ОтговорИзтриванеТова ,толкова вкусно изглежда,а какви снимки само!
ОтговорИзтриванеДианка, отново тиквички с отново приготвени и поднесени чудесно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчеви празници!
Ако предишното предложение с тиквички ме впечатли, то това просто ме възхити! Ароматно, цветно и толкова апетитно изглежда всичко! Разкошни снимки, Диани! Вече очаквам с нетърпение да видя дали ще последва ново предложение с тиквички :-)
ОтговорИзтриванеВесел и слунчев уикенд!
Поздрави, Милена
Както и да го наречеш ястието, все няма да откажа. А и има ли сили човек при такава гледка?!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда всичко, Ди!
Много усмивки :)
Напазарувала съм продуктите и менюто за днес ще е по тази рецепта.
ОтговорИзтриванеThanks, Rosita!
ОтговорИзтриванеI love polenta and liked the addition of zucchini in it.
Hugs and many smiles, Diana
Нели,
благодаря за доверието! Много ще се радвам да допадне и на вас. Ще очаквам твоите отзиви.
Поздрави и хубави празници, Диана
Дани,
благодаря, прегръдка и от мен!
Чудесни празници ти желая, Диана
Благодаря, Миленка!
Обичам тиквички и имам много идеи за тях - не ми достига време,или организация?, условията за снимки също ме спират.
Сърдечен поздрав и усмихнат уикенд, Диана
Ина,
за отбора любители на тиквички, импровизациите са много.
Благодаря,
поздрави и хубави пазнични дни, Диана
Изглеждат много пролетно:) Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, невероятно ястие!
ОтговорИзтриванеХубави празници!
Възхитена съм от това предложение и красотата, с която е поднесено! Невероятно е! Великолепни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Поздрави и весели и светли празници!
Невероятна си, Диана! Чудесна рецепта, приготвена и поднесена по изящен начин! Поздрави с пожелания за хубави почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеЯстието ни допадна,благодаря!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря,
ОтговорИзтриванеМъх,
Traiana,
Moni,
Ева,
Нели,
Радвам се, че ви допада тази комбинация. Класика е качамак със сирене, яйцата им пасват също, а млечният сос ги обединява всички.
Хубави празнични дни, Диана
Изкушаващо предложение. Красиво и елегантно поднесено. В твоя стил, Дианка :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеХубави и усмихнати празнични дни, Диана
Правих пестото, стори ми се по-лесно,а беше и вкусно!
ОтговорИзтриване(това ми изглежда вече кулинарен връх, поне плато;))
Wonderful photos and plating Diana. Everything looks so delicious. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието, Марта!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е допаднал вкуса и това не е сложно.
Поздрави и много усмвивки, Диана
Thanks for the comments, Andrea!
Greetings and lots of smiles, Diana