За Петровден
и "петровското" пиле -
Средиземноморска пилешка салата
Продукти:
200 гр. пилешки гърди
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
10 малки картофа
2 домата
2-4 стръка магданоз/босилек
Салатен сос:
1 скилидка чесън
1 с.л. каперси
1-2 филенца аншоа
2 с.л. майонеза
2 с.л. горчица
4-5 с.л. кисело мляко
1ч.л. оцет
1 щ. черен пипер
Пилешките гърди се нарязват на парчета, мариноват се в лимонов сок и сол за 15 мин. Запържват се в сгорещен зехтин и се охлаждат.
Картофите се сваряват с малко вода в МВ за 10 мин. на пълна мощност. Отцеждат и се охлаждат.
Салатният сос се приготвя чрез смесване на изброените продукти с нарязани на ситно филенца и каперси.
Салатата се обединява с пилешките парченца, картофите и нарязаните домати. Залива се със соса, поръсва се с нарязан магданоз и отлежава няколко часа в хладилник.
Аз увеличавам количеството на майонезата за сметка на киселото мляко и не винаги я правя с аншоа.Филенцата ги пека и на грил. Вкусово се допълва и с рукула.
Някои я предпочитат в купа.
Рецептата е на Иван Звездев от книгата “Избрани салати”, ясно е - че е много вкусна.
вторник, 30 юни 2009 г.
понеделник, 29 юни 2009 г.
Петровден
На 29 юни се празнуват
Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) -
стълбове на православната вяра.
Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици.Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.
Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) -
стълбове на православната вяра.
Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици.Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.
Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
петък, 26 юни 2009 г.
Крамбъл с кайсии и череши
Крамбъл е обикновен британски плодов и печен десерт с маслена заливка. Американският му аналог, счита се с по-фина структура се нарича crisp. Съчетанието на запечени брашно, ядки и масло я прави крехка и ронлива оттам и името crumble /crisp.
Интересен факт е, категоризирането му за сравнително «млад» десерт, за чийто първи рецепти се споменава в рецептурници през 1924г., а в Англия – през Втората св.война.
Независимо от име и произход, определено е ароматен, вкусен и бърз, подходящ за всеки сезон. Обичам да го приготвям: класически с ябълки, с шоколад, с ананас и още... този е летен, постен -
Крамбъл с кайсии и череши
Пълнеж за 6 порции:
3 с.л. брашно
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия
300 грама кайсии, /около 2 ч.чаши/почистени от костилките и нарязани на парчета
250 грама череши, без костилки (около чаша и половина)
Сок от 1 / 2 лимон/портокал
Крамбъл заливка:
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия / на вкус/
1 / 3 ч.чаша брашно
1 / 3 ч.чаша овесени ядки
1-2 с.л. едро начупени ядки/бадеми, орехи…/
4 с.л масло /маргарин
За заливката може да се обединят още бисквити, корнфлейкс, шоколад.
Фурната се загрява на 190C.
В голяма купа, се смесват брашно и захар, разбърква се и добавят кайсии, череши и лимонов сок.
Намазняват се порционни съдчета за печене и напълват с плодовата смес.
Крамбъл:
Комбинират се захар, брашно и овесени ядки. Разбъркват се , докато станат на трохи. Поръсват се над плодовете и “запечатват” към съда.
Пекат се за 25-30 минути, докато горната част леко покафенее и плодовите сокове изкипят.
Ако ще се използва общ съд, времето на печене се увеличава на около 40 мин.
Сервират се топли или студени.
Сметана или сладолед допълват вкуса.
Могат да се изпекат и в керамични чаши.
Тази рецепта,с изменения и благодарност е от wicked noodle.
Интересен факт е, категоризирането му за сравнително «млад» десерт, за чийто първи рецепти се споменава в рецептурници през 1924г., а в Англия – през Втората св.война.
Независимо от име и произход, определено е ароматен, вкусен и бърз, подходящ за всеки сезон. Обичам да го приготвям: класически с ябълки, с шоколад, с ананас и още... този е летен, постен -
Крамбъл с кайсии и череши
3 с.л. брашно
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия
300 грама кайсии, /около 2 ч.чаши/почистени от костилките и нарязани на парчета
250 грама череши, без костилки (около чаша и половина)
Сок от 1 / 2 лимон/портокал
Крамбъл заливка:
1 / 2 ч.чаша захар с ванилия / на вкус/
1 / 3 ч.чаша брашно
1 / 3 ч.чаша овесени ядки
1-2 с.л. едро начупени ядки/бадеми, орехи…/
4 с.л масло /маргарин
За заливката може да се обединят още бисквити, корнфлейкс, шоколад.
Фурната се загрява на 190C.
В голяма купа, се смесват брашно и захар, разбърква се и добавят кайсии, череши и лимонов сок.
Намазняват се порционни съдчета за печене и напълват с плодовата смес.
Крамбъл:
Комбинират се захар, брашно и овесени ядки. Разбъркват се , докато станат на трохи. Поръсват се над плодовете и “запечатват” към съда.
Пекат се за 25-30 минути, докато горната част леко покафенее и плодовите сокове изкипят.
Ако ще се използва общ съд, времето на печене се увеличава на около 40 мин.
Сервират се топли или студени.
Сметана или сладолед допълват вкуса.
Могат да се изпекат и в керамични чаши.
Тази рецепта,с изменения и благодарност е от wicked noodle.
Етикети:
десерти,
кайсии,
плодове,
постни сладкиши,
череши
четвъртък, 25 юни 2009 г.
Панцанела /Panzanella
Това е класическа италианска хлебна салата от Тоскана. Основа за нея е ръчния хляб, но не прясно изпечен и сезонни зеленчуци, а още зехтин и босилек. Има очарованието и вкуса на обикновените естествени продукти и аромати. Станала е класика за лека лятна вечеря, като има толкова много варианти и допълнения, това е един от тях:
Панцанела / Panzanella
Продукти:
1 – 2 резена ръчен хляб
4 с.л. ароматен зехтин
1 с.л. микс подправки /риган, босилек, мащерка или др./
2 големи домата,
1 краставица
1 зелена чушка
½ глава червен лук
шепа маслини
½ чаша босилек
морска сол, черен пипер на вкус
Дресинг:
1-2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. оцет Balsamic
1 / 2 чаша чист зехтин
1 скилидка чесън, ситно претрита
1 чаена лъжица едрозърнеста горчица /може и без нея/
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 4 чаена лъжица черен пипер
1 щ. захар
Основно се използват няколко начина за приготвяне на хляба. Важно е, да бъде ръчен "селски" и да не е прясно изпечен. Аз използвах плоски питки. Хлябът може да се напои с семенната част на доматите, овкусена със зехтин и подправки. Или - Хлябът се нарязва на парчета и разбърква с 3 с.л. зехтин, подправките, сол и черен пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин и към нея се прибавя овкусения хляб. Леко се запържва и оставя на страна, да се отцеди от мазнината. Или - Хлябът може да се запече на грил, вместо да се пържи.
Подготвя се дресинга от изброените продукти.
Нарязват се зеленчуците, като доматите се обелват и издълбават от семенната им част.
Салата се обединява 10-15 минути преди сервиране, за да не се напои прекалено много хлябът.Аз предпочитам да го сервирам отделно.
Допълненията към Панцанела са въпрос на въображение, т.е почти всичко. Хубаво сирене е едно от най-сполучливите.
Основната идея за доближаване до оригинална рецепта е от Donna Diegel.
Панцанела / Panzanella
Продукти:
1 – 2 резена ръчен хляб
4 с.л. ароматен зехтин
1 с.л. микс подправки /риган, босилек, мащерка или др./
2 големи домата,
1 краставица
1 зелена чушка
½ глава червен лук
шепа маслини
½ чаша босилек
морска сол, черен пипер на вкус
Дресинг:
1-2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. оцет Balsamic
1 / 2 чаша чист зехтин
1 скилидка чесън, ситно претрита
1 чаена лъжица едрозърнеста горчица /може и без нея/
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 4 чаена лъжица черен пипер
1 щ. захар
Основно се използват няколко начина за приготвяне на хляба. Важно е, да бъде ръчен "селски" и да не е прясно изпечен. Аз използвах плоски питки. Хлябът може да се напои с семенната част на доматите, овкусена със зехтин и подправки. Или - Хлябът се нарязва на парчета и разбърква с 3 с.л. зехтин, подправките, сол и черен пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин и към нея се прибавя овкусения хляб. Леко се запържва и оставя на страна, да се отцеди от мазнината. Или - Хлябът може да се запече на грил, вместо да се пържи.
Подготвя се дресинга от изброените продукти.
Нарязват се зеленчуците, като доматите се обелват и издълбават от семенната им част.
Салата се обединява 10-15 минути преди сервиране, за да не се напои прекалено много хлябът.Аз предпочитам да го сервирам отделно.
Допълненията към Панцанела са въпрос на въображение, т.е почти всичко. Хубаво сирене е едно от най-сполучливите.
Основната идея за доближаване до оригинална рецепта е от Donna Diegel.
Плоски питки /по гръцки/
Идеята за този хляб дойде от желанието ми да има повече препечена кора и по-малко мека средна част в хляба. Правя често типова Чабата, но все не съм доволна от големината на получените дупки в нея /ще продължа с опитите ...!/. Исках нещо различно. В същото време да е с по-диетичен тип брашно и постни.
Правила съм и друг път подобен вид арабски хляб, но потърсих още. Намерих това и не съжалявам:
Плоски питки /по гръцки/
Продукти за 5 питки:
1 с.л. суха мая др. Йоткер
1 ч.чаша топла вода
1.ч.чаша бяло брашно
1.ч.чаша типово брашно
1.ч.чаша ръжено брашно
1 ч.л. сол
1 к.л. захар
¼ ч.ч. олио
Смесват се брашно, олио, сол и мая в голяма купа. Добавя се водата и разбива с миксер/блендер за около 8-10 мин. до еластичност и гладкост на тестото.
Прехвърля се кърпа или полиетиленов плик, поставя се в съд с топла вода - да втасва. След час -1,5 до два, тестото изплува и вече е удвоило обема си.
Изважда се и поставя върху плот за работа. Почива още 10 мин., реже се на части. Разточват се дискове с дебелина около 5-7 мм. С обратния край на лъжица/вилица се оформят вдлъбантини.
Отново втасват около 30-40 мин.
Пекат се в предварително загрята силна фурна 220-250С. върху хартия за печене. Могат да се обърнат по време на печене и от двете страни, за зачервяване.
Охлаждат се леко върху решетка и сервират топли.
Харесаха ни и студени, които използвах като подложка за лятна тосканска салата Panzanella /получи се хубав тип фюжън и ще напиша рецептата/.
Оригиналната рецепта е само с бяло брашно и двойно количество продукти.
Правила съм и друг път подобен вид арабски хляб, но потърсих още. Намерих това и не съжалявам:
Плоски питки /по гръцки/
Продукти за 5 питки:
1 с.л. суха мая др. Йоткер
1 ч.чаша топла вода
1.ч.чаша бяло брашно
1.ч.чаша типово брашно
1.ч.чаша ръжено брашно
1 ч.л. сол
1 к.л. захар
¼ ч.ч. олио
Смесват се брашно, олио, сол и мая в голяма купа. Добавя се водата и разбива с миксер/блендер за около 8-10 мин. до еластичност и гладкост на тестото.
Прехвърля се кърпа или полиетиленов плик, поставя се в съд с топла вода - да втасва. След час -1,5 до два, тестото изплува и вече е удвоило обема си.
Изважда се и поставя върху плот за работа. Почива още 10 мин., реже се на части. Разточват се дискове с дебелина около 5-7 мм. С обратния край на лъжица/вилица се оформят вдлъбантини.
Отново втасват около 30-40 мин.
Пекат се в предварително загрята силна фурна 220-250С. върху хартия за печене. Могат да се обърнат по време на печене и от двете страни, за зачервяване.
Охлаждат се леко върху решетка и сервират топли.
Харесаха ни и студени, които използвах като подложка за лятна тосканска салата Panzanella /получи се хубав тип фюжън и ще напиша рецептата/.
Оригиналната рецепта е само с бяло брашно и двойно количество продукти.
сряда, 24 юни 2009 г.
Еньовден - 24 юни
Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни по нов стил, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.
Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко , Янчо.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се Св. Еньо, който "облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима", "Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.
Посветен на слънцето, на борбата между доброто и злото, на надеждата за здраве и добруване. Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева на я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето.Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари /не мога да пропусна Лечителят - Петър Димков/ могат да намерят и използват.
В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка.
Някъде бях чела и ми хареса -
Еньовден -
празник на умиращото и раждащото се слънце !
Еньовден,
средата на годината -
половината е минала, другата половина предстои.
На този ден да спрем надпреварата с времето,
да откъснем стръкче росна билка,
да се усмихнем на слънцето и
заредени с енергия да извървим пътя до края на годината.
понеделник, 22 юни 2009 г.
Kайсиеви тарти с шоколадов сос
Лято е!
Макар и днес мрачно, и дъждовно, естествените очаквания за лятото са:
Много слънце и хубави емоции.
Много плодове... Едни от първите са нежните и елегантни кайсии. С този слънчев цвят, попадащ някъде между оранжевото и розовото с оттенък на златисто светлокафяво - някак развеселяват, а и неустоимо примамват с приятен аромат и вълшебен вкус.
Считани сa за едни от най-здравословните храни.
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет:Купувайте твърди кайсии -когато омекнат, те губят част от хранителните си вещества.
Идея за постни /vegan/
Kайсиеви тарти с шоколадов сос
За 4 бр. тарти:
1 и ¼ ч.чаша брашно
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
5 с.л. маргарин
3-5 с.л. студена вода
1 ч.л. ябълков оцет
В блендер се смесват сухите съставки, добавя се маргарина, водата /при мен 3 с.л./ и оцета. На етапи се омесва масленото тесто. Ако е ръчно – първо сухите съставки с мазнината на трохи, след което вода и оцет за тесто.
Поставя се в плик и оставя в хладилник/фризер за стягане около 15 мин.
Разточва се тестото на лист и изрязват дискове, с които се запълват формички за тарталети, дъното на които е застлано с хартия за печене.
Върху тестото се поставя лист и зърна боб.
Пекат се в загрята фурна на 175С за около 10 мин., след което се отстранява боба и пергамента и допичат още 10-15 мин. до златисто.
Изваждат се и оставят да се охладят.
Пълнеж:
1 ч.чаша пюре от кайсии
пудра захар , на вкус
2 ч.л. нишесте
лимонов сок и канела на вкус
Кайсиите се разполовяват и пасират, подслаждат се на вкус и ароматизират.
Пюрето се поставя на котлона и заедно с нишестето се разбърква добре и сгъстява на крем /да започнат да се образуват мехурчета/. Аз добавих 1 с.л. маргарин/масло.
Охлажда се, но не напълно.
С него се пълнят студените тарти. Оставят се да желират и гарнират по желание.
Глазирани кайсии /или от конфитюр - вече сварих първия за тази година/ чудесно допълват вкуса.
Допълнително могат да се полеят с шоколадов сос.
Шоколадов сос:
½ ч.чаша вода
1/3 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша какао
1 щ. сол
1 ванилия
½ ч.л. канела
Тази рецепта е постна /vegan/, но много свежа и вкусна.
Същите тарти, които са пръхки и крехки, могат да се напълнят с шоколадов крем.
Идеята, с благодарност е от GreenChefs, а за конфитюра Tasty Apricot Jam Recipe.
Вариант на идеята е обща тарта, други вкусове, както и добавка на глазирани плодове в крема.
Макар и днес мрачно, и дъждовно, естествените очаквания за лятото са:
Много слънце и хубави емоции.
Много плодове... Едни от първите са нежните и елегантни кайсии. С този слънчев цвят, попадащ някъде между оранжевото и розовото с оттенък на златисто светлокафяво - някак развеселяват, а и неустоимо примамват с приятен аромат и вълшебен вкус.
Считани сa за едни от най-здравословните храни.
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет:Купувайте твърди кайсии -когато омекнат, те губят част от хранителните си вещества.
Идея за постни /vegan/
Kайсиеви тарти с шоколадов сос
За 4 бр. тарти:
1 и ¼ ч.чаша брашно
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
5 с.л. маргарин
3-5 с.л. студена вода
1 ч.л. ябълков оцет
В блендер се смесват сухите съставки, добавя се маргарина, водата /при мен 3 с.л./ и оцета. На етапи се омесва масленото тесто. Ако е ръчно – първо сухите съставки с мазнината на трохи, след което вода и оцет за тесто.
Поставя се в плик и оставя в хладилник/фризер за стягане около 15 мин.
Разточва се тестото на лист и изрязват дискове, с които се запълват формички за тарталети, дъното на които е застлано с хартия за печене.
Върху тестото се поставя лист и зърна боб.
Пекат се в загрята фурна на 175С за около 10 мин., след което се отстранява боба и пергамента и допичат още 10-15 мин. до златисто.
Изваждат се и оставят да се охладят.
Пълнеж:
1 ч.чаша пюре от кайсии
пудра захар , на вкус
2 ч.л. нишесте
лимонов сок и канела на вкус
Кайсиите се разполовяват и пасират, подслаждат се на вкус и ароматизират.
Пюрето се поставя на котлона и заедно с нишестето се разбърква добре и сгъстява на крем /да започнат да се образуват мехурчета/. Аз добавих 1 с.л. маргарин/масло.
Охлажда се, но не напълно.
С него се пълнят студените тарти. Оставят се да желират и гарнират по желание.
Глазирани кайсии /или от конфитюр - вече сварих първия за тази година/ чудесно допълват вкуса.
Допълнително могат да се полеят с шоколадов сос.
Шоколадов сос:
½ ч.чаша вода
1/3 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша какао
1 щ. сол
1 ванилия
½ ч.л. канела
Тази рецепта е постна /vegan/, но много свежа и вкусна.
Същите тарти, които са пръхки и крехки, могат да се напълнят с шоколадов крем.
Идеята, с благодарност е от GreenChefs, а за конфитюра Tasty Apricot Jam Recipe.
Вариант на идеята е обща тарта, други вкусове, както и добавка на глазирани плодове в крема.
Етикети:
десерти,
идеи за постни ястия,
кайсии,
постни,
постни сладки,
постни сладкиши,
тарталети,
шоколад
неделя, 21 юни 2009 г.
Рибна салата с боб
Има много рецепти за салати с риба тон,
по-различното в тази е вкусът на дресинга от комбинацията между риган, кимион и чесън.
Харесваме я, през лятото още повече - като предястие или лека вечеря.
Рибна салата с боб
Продукти:
150 гр. риба тон в собствен сос
150 гр. червен боб /използвах от консерва/
Още : краставица, ситно нарязано и леко пресовано зеле, домати „чери” и пресен лук.
Дресинг:
3 с.л. ароматен зехтин
Сок от половин узрял лимон
1 ч.л. риган
1-2 щ. кимион
1 – 2 скилидки чесън /пресовани/
1 щ. захар
1 с.л. табаско /по желание
Замених този път зелето с рукула, и я оформих в издълбани краставички като канапета.
Може да се добави и още риба - ролца от херинга допълват и обогатяват вкус.
по-различното в тази е вкусът на дресинга от комбинацията между риган, кимион и чесън.
Харесваме я, през лятото още повече - като предястие или лека вечеря.
Рибна салата с боб
Продукти:
150 гр. риба тон в собствен сос
150 гр. червен боб /използвах от консерва/
Още : краставица, ситно нарязано и леко пресовано зеле, домати „чери” и пресен лук.
Дресинг:
3 с.л. ароматен зехтин
Сок от половин узрял лимон
1 ч.л. риган
1-2 щ. кимион
1 – 2 скилидки чесън /пресовани/
1 щ. захар
1 с.л. табаско /по желание
Замених този път зелето с рукула, и я оформих в издълбани краставички като канапета.
Може да се добави и още риба - ролца от херинга допълват и обогатяват вкус.
петък, 19 юни 2009 г.
Постни мъфини с ядки
Винаги, по време на пости ми се дояжда сладко. Вариантите са много, но обичам да експериментирам с мъфини.
Тези, освен че са постни, са с овесени ядки и трици, типово и пълнозърнесто брашно, мед и кафява захар - плах опит за по-здравословен вариант.
Компенсирах с аромати на портокал и канела, добавих ядки и стафиди.
Постни мъфини с ядки
Продукти за около 12 мъфини:
½ ч.чаша овесени ядки
½ ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша пълнозърнесто/ръжено или бяло
1 с.л. овесени трици
1 ч.л.канела
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. портокалови кори
1 с.л. стафиди
½ ч.чаша едро смлени орехи /или микс от орехи, фъстъци, бадеми …/
1 щ. сол
3 с.л. кафява захар
3 с.л. мед
½ ч.чаша олио
150 мл. портокалов сок
Фурната се загрява на 175С.
Смесват се сухите съставки и към тях се добавят олио, мед и портокаловия сок.
Пълнят се 2/3 от обема на формичките за мъфини.
Пекат се около 20 мин. /до суха клечка/.
Изваждат се от фурната, леко охлаждат във формата още 10 мин.
След пълното им изстиване се намазват с портокалова намазка:
Намазка:
1,5 с.л. портокалов сок
8-10 с.л. пудра захар
капки хранителна боя
Оригиналната рецепта, е още по-здравословна, но аз я промених така, че и да ни хареса.
Още постни сладкиши.
Тези, освен че са постни, са с овесени ядки и трици, типово и пълнозърнесто брашно, мед и кафява захар - плах опит за по-здравословен вариант.
Компенсирах с аромати на портокал и канела, добавих ядки и стафиди.
Постни мъфини с ядки
Продукти за около 12 мъфини:
½ ч.чаша овесени ядки
½ ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша пълнозърнесто/ръжено или бяло
1 с.л. овесени трици
1 ч.л.канела
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. портокалови кори
1 с.л. стафиди
½ ч.чаша едро смлени орехи /или микс от орехи, фъстъци, бадеми …/
1 щ. сол
3 с.л. кафява захар
3 с.л. мед
½ ч.чаша олио
150 мл. портокалов сок
Фурната се загрява на 175С.
Смесват се сухите съставки и към тях се добавят олио, мед и портокаловия сок.
Пълнят се 2/3 от обема на формичките за мъфини.
Пекат се около 20 мин. /до суха клечка/.
Изваждат се от фурната, леко охлаждат във формата още 10 мин.
След пълното им изстиване се намазват с портокалова намазка:
Намазка:
1,5 с.л. портокалов сок
8-10 с.л. пудра захар
капки хранителна боя
Оригиналната рецепта, е още по-здравословна, но аз я промених така, че и да ни хареса.
Още постни сладкиши.
четвъртък, 18 юни 2009 г.
Ароматни пресни картофи
Трудно се вдъхновявам за готвене тези дни. Иска ми се нещо бързо, леко, а и постно. Обичам пресни картофи и харесвам тази комбинация от свежи подправки, чесън и лимон.
Ароматни пресни картофи
500 гр. пресни картофи
100 -150 гр. мазнина /масло, зехтин, олио или микс/, в зависимост от сорта картофи
2 с.л. смес от нарязани пресни /или 1 с.л. сухи/ подправки-
розмарин, магданоз, риган, босилек, мащерка
1 ч.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. морска сол
1 щ. захар
сол, лимонова кора и черен пипер на вкус
Картофите се сваряват леко за около 5 мин. в МВ или на котлон /10 мин./.
Приготвя се смес от посочените продукти и объркват картофите.
Поставят се в плик за печене и пекат за още 20 мин. до зачервяване в предварително загрята умерена фурна.
Може да се приготвят и по-едри картофи, но нарязани.
Рецептата е комбинирана , с изменения и още овкусяващи добавки.
Ароматни пресни картофи
500 гр. пресни картофи
100 -150 гр. мазнина /масло, зехтин, олио или микс/, в зависимост от сорта картофи
2 с.л. смес от нарязани пресни /или 1 с.л. сухи/ подправки-
розмарин, магданоз, риган, босилек, мащерка
1 ч.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. морска сол
1 щ. захар
сол, лимонова кора и черен пипер на вкус
Картофите се сваряват леко за около 5 мин. в МВ или на котлон /10 мин./.
Приготвя се смес от посочените продукти и объркват картофите.
Поставят се в плик за печене и пекат за още 20 мин. до зачервяване в предварително загрята умерена фурна.
Може да се приготвят и по-едри картофи, но нарязани.
Рецептата е комбинирана , с изменения и още овкусяващи добавки.
сряда, 17 юни 2009 г.
Summer Smile Award
Има нещо много хубаво в това, да започнеш деня с усмивка -
добро начало - с приятни очаквания и настроение.
Така започна и моят ден днес -
неотминалите емоции от една чудесна среща вчера,
рожденият ден на моя приятелка - Илианка,
слънчевото утро и
получените виртуални усмивки от Милена и Краси.
Summer Smile Award
Благодаря ви! От сърце!
За мен усмивката е нещо изключително ценно, позитивно и силно!
Иска ми се да я подаря на всяка една от вас:
Илианка, честит рожден ден! Бъди усмихната и щастлива!
Дими
Мими
Краси
Зори
Вики
Йоли
Милена
Кеми
Дария
Габи
Vera
VŽcool
Phoenix
Laura
Моля ви да я приемете, не само като специална награда, а и с послание -
УСМИХНИ СЕ!
И към нея ви добавям още една награда "Super Chef! , подарена ми от Дария - Благодаря, Дария - драго ми е!
Зная, че повечето вече я притежават, но не в този цвят, а това е и мое признание.
Сега: хубав, слънчев и усмихнат ден!
Диана
добро начало - с приятни очаквания и настроение.
Така започна и моят ден днес -
неотминалите емоции от една чудесна среща вчера,
рожденият ден на моя приятелка - Илианка,
слънчевото утро и
получените виртуални усмивки от Милена и Краси.
Summer Smile Award
Благодаря ви! От сърце!
За мен усмивката е нещо изключително ценно, позитивно и силно!
Иска ми се да я подаря на всяка една от вас:
Илианка, честит рожден ден! Бъди усмихната и щастлива!
Дими
Мими
Краси
Зори
Вики
Йоли
Милена
Кеми
Дария
Габи
Vera
VŽcool
Phoenix
Laura
Моля ви да я приемете, не само като специална награда, а и с послание -
УСМИХНИ СЕ!
И към нея ви добавям още една награда "Super Chef! , подарена ми от Дария - Благодаря, Дария - драго ми е!
Зная, че повечето вече я притежават, но не в този цвят, а това е и мое признание.
Сега: хубав, слънчев и усмихнат ден!
Диана
понеделник, 15 юни 2009 г.
Петрови /апостолови/ пости
Вчера Православната църква отбеляза Неделя след Петдесетница (Петрови заговезни).
Денят е известен също като Празник на всички светии. На този ден свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.
А от днес започва Петров пост -
преди празника на св. апостоли Петър и Павел.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.
Петровият пост започва след вечерното богослужение в деня на Първата неделя след Петдесетница - на Всички светии (Виж датата в текущата година).
Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.
...
Денят е известен също като Празник на всички светии. На този ден свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.
А от днес започва Петров пост -
преди празника на св. апостоли Петър и Павел.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.
Петровият пост започва след вечерното богослужение в деня на Първата неделя след Петдесетница - на Всички светии (Виж датата в текущата година).
Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.
...
неделя, 14 юни 2009 г.
Ягодово сладоледено мляко
Има много рецепти за сладоледено мляко. Най-често са комбинация от кисело мляко, сметана и захар/мед в различни пропорции. При неяснотата на маслено, а и млечно съдържание на повечето кисели млека /много се изписа по тази тема/, ми бе трудно да избера конкретна рецепта. Виждала съм и плодови, намерих и такива, с шоколад.
Комбинирах тази: ягодова, подсладена с мед, а добавих и шоколад. Допълнителното сгъстяване със суха сметана го прави не толкова плътен, но стегнат. Харесахме го.
Ягодово сладоледено мляко
1ч.чаша пълномаслено кисело мляко
½ ч.чаша сметана
50 гр. бял шоколад /може и повече/
1 ч.чаша нарязани ягоди
80 гр. суха сматана или смес за сладолед /избрах с аромат на ягоди/
3 с.л. мед
няколко капки лимон, за намаляване на кристализацията
захар на вкус
Разтопява се шоколадът със меда и захарта. Аз стопих 30гр., а останалите рендосах в общата смес.
Разбиват се киселото мляко, сметаната заедно със сухата смес.
Добавя се шоколада, накрая ягодите и лимона.
Замразява се най – добре в машинка за сладолед /по този въпрос спор няма!/ - сладоледът има друга структура. Може и във фризер, с периодично разбиване, за да влезе повече въздух в сместа.
Може да се поднесе с бисквитки, плодове и сироп и още идеи..,
Една друга рецепта за сладоледено мляко със смокини, от Вики и изглежда неустоимо!
Комбинирах тази: ягодова, подсладена с мед, а добавих и шоколад. Допълнителното сгъстяване със суха сметана го прави не толкова плътен, но стегнат. Харесахме го.
Ягодово сладоледено мляко
1ч.чаша пълномаслено кисело мляко
½ ч.чаша сметана
50 гр. бял шоколад /може и повече/
1 ч.чаша нарязани ягоди
80 гр. суха сматана или смес за сладолед /избрах с аромат на ягоди/
3 с.л. мед
няколко капки лимон, за намаляване на кристализацията
захар на вкус
Разтопява се шоколадът със меда и захарта. Аз стопих 30гр., а останалите рендосах в общата смес.
Разбиват се киселото мляко, сметаната заедно със сухата смес.
Добавя се шоколада, накрая ягодите и лимона.
Замразява се най – добре в машинка за сладолед /по този въпрос спор няма!/ - сладоледът има друга структура. Може и във фризер, с периодично разбиване, за да влезе повече въздух в сместа.
Може да се поднесе с бисквитки, плодове и сироп и още идеи..,
Една друга рецепта за сладоледено мляко със смокини, от Вики и изглежда неустоимо!
Абонамент за:
Публикации (Atom)