Хипер-фондан торта на базата на маскарпоне, заместващо
маслото, с малко количество брашно и захар, която има ефирна структурата и
топи в устата... Само с 5 съставки, шоколадовият фондан с маскрапоне /gateau au chocolat et mascarpone de cyril lignac/ може да се отъждестви като модифициран шоколадов мус. С чаша еспресо или свеж
плод - определено попада сред моите
фаворити в категорията за лесна, бърза и ефектна шоколадова торта. Рецептата е
на известния френски шеф готвач Сирил Линяк /Cyril Lignac/ - млад и талантлив, с впечатляващ усет към детайла, много стил, елегантност и финес. Роден и израснал в региона
на Аверон южна Франция, Сирил Линяк се е радвал на удоволствието от голяма
маса, пълна с приятели и семейство, и логично споделя, че за него, с готвенето
винаги цели да прави хората щастливи. Е, с това шоколадово изкушение наистина е така...
Шоколадов фондан с маскрапоне по Сирил Линяк
Продукти:
200 гр. шоколад (60-70% какао)
250 гр. маскарпоне (на стайна температура)
4 яйца
75 гр. пудра захар
40 гр. брашно
За глазурата:
100гр шоколад
50 гр. масло
Фурната се загрява на 150 °С; тава за печене 20х20 см. се
покрива с алуминиево фолио .
На водна баня или в МВ се стопява 200гр. шоколад и разбърква
с 250гр. маскарпоне на стайна температура. Може да се използва кухненски
миксер, след което се добавят едно по едно след пълното им поемане с
непрекъснато разбиване 4–те яйца. Сместа се отпуска и става кремообразна,
следва 75гр. пудра захар и след леко разбъркване, последно е брашното 40гр.–
само до хомогенизиране.
Пече се около 25 минути, с проба за суха клечка, която трябва
да бъде съвсем леко влажна в центъра. Изважда се от фурна и охлажда най-малко за 2 часа, може и за
нощ, след което освобождава от формата фолиото и залива с шоколадовата глазура.
За нея се разтопява 100 гр. шоколад на водна баня или в МВ, а след това постепенно се добавя 50 гр. масло, смесва се и хомогенизира като крем. Покриването с глазурата е с консистенция на крем, ако е прекалено течно се изчаква да се охлади.
Следва леко охлаждане и в още меката повърхност се изрисуват вълнообразни линии с нож, вилица или друго. Поставя се в хладилник до окончателното стягане.
Преди сервиране може да се дооформи, като се изрежат
краищата, както и преди поднасяне да се остави извън хладилника за около 20-на минути, за по-мек и ефирен вкус.
Опитайте...