С приближаването на дългоочакваната пролет най-после синоптиците прогнозират по-трайно затопляне на времето. Освен слънце и приповдигано настроение, пролетта изиска и още витамини. Обмяната на веществата става по-интензивна, като ни е нужно да получаваме повече хранителни вещества и витамини. С помощта на тях да се борим със сезонната умора и в същото време да бъдем в унисон със свежестта и жизнеността на природата. Естествено е, че това се знае, но ги потърсих отново и избрах като въведение, с подобаващото им внимание да припомня къде са витамините …
Необходимостта от тях е била
открита още от древните египтяни, търсена и обоснована през годините /1880 г. от руския учен Н. И. Лунин/ и доказана
по-късно от още много лекари и изследователи. Днес са известни около 30 витамина, като някои
от тях нашият организъм не може сам да създава и затова трябва да му бъдат
доставяни чрез храната, съдържащи се предимно в растенията.
Витамин A - Бета каротен: има влияние върху растежа, доброто зрение,
предпазва кожата - броколи,
моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец,
магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.
Витамин B1, B2, B3, B6: отговарят за правилното функциониране на нервната и
мускулната система - патладжани, спанак, боб, маруля,
леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.
Витамин B9: подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява
усвояването на протеина - фасул, броколи, зеле,
спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща
Витамин C: подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране
на желязото - целина,
броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа,
магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.
Витамин D: подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява
устойчивостта на организма - гъби
Витамин E: предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта - фасул, маруля, спанак, боб, соя.
Витамин H: забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява
съсирването на кръвта - гъби, моркови, домати, спанак
Витамин K: подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата - броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.
Витамин P: подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично - глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи
Подбрах идеи за супа и салата,
основно в зелено – постни, пролетно свежи и зареждащи, някои от тях, подходящи
за консумиране с/или без мазнини. Не искам да гледам на тях като глезотии в храната по време на пости, а опит за по-пълноценно и разумно хранене не само за мен, но и за семейството ми.
Лимонова грахова супа и Ягодова салата с авокадо
Лимонова грахова супа
/постна - без или с мазнина/
Продукти:
½ кг. замразен грах (или пресен)
¼ глава целина, нарязана на кубчета
2 ч.чаши вода /зеленчуков бульон*
¼ ч.чаша магаданоз, нарязан
1 к.л. захар
1 к.л. лимонова кора
1 ч.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин, по желание
* в оригиналната
рецепта се използва и бяло вино, но за постния вариант го
изключих
Във врящия зеленчуков бульон или вода се поставят парчетата целина си след
нейното омекване и граха. Добавя се захарта и оставя да се свари. Накрая се
поръсва с пресния магданоз и маха от котлона. Пасира се до желаната едрина и
овкусвява се с подправките.
Сервира се с още резен лимон и запечени без мазнина и овкусени пълнозърнести
крутони.
Ако ще се използва мазнина се полива преди поднасяне, тогава може да се
гарнира и със соленки с маслинова паста /рецептата някога по-късно/.
Комбинацията на ягоди и спанак е вече утвърдена, като класика, правя я в различни варианти. Салатите с авокадо също вече трайно се настаниха на трапезата, а сега ги обединих в салата за по-специален празник в постния период.
Ягодова салата с авокадо и маков дресинг
½ -1 ч. чаша спанак
листа прясна салата
½ ч.чаша пресен магданоз
1 авокадо
1 чаша ягоди
1 стрък пресен лук
Дресинг:*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица дижонска, по желание
1 к.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мак
сол и черен пипер на вкус
* по-мазният вкус на авокадото, позволява салатата може да се приготви и без мазнина и горчица, а само с лимоново - маков дресинг.
Зеленчуците се накъсват на едро, авокадото
се нарязва на кубчета, а лука на ситно Оставят се няколко резена авокадо
за декорация и поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
В чинии за сервиране се поставя като основа микс от спанака,
зелената салата и лука с магданоза. Отгоре се поставят нарязани ягоди и
късчетата авокадо.
Преди сервиране се полива с предвидения дресинг, който е по аналогия със
спаначната салата.
Опитайте...