Идеята за тези картофени банички е следната: след като тези дни бяха подвластни на кукери и карнавални шествия, исках да приготвя нещо бързо за вечеря, но и да бъде в духа на националната ни кухня. Едно традиционно българско тестено ястие е баницата, но нямах време за разточа сама корите и аз избрах малки банички - със солен пълнеж от варени картофи и сирене. Е, тук в наименованието се явява малка неточност, защото в сместа има масло и яйца, което би причислило този тип печиво към бюрека /Börek/, но пък корите са постни, и крайна сметка не това има съществено значение. Бързата ми справка с Интернет обаче показа, че подобни или /основни?/ корени на така приготвените банички имат и турски произход - Patatesli Börek. Тази прилика между турската и българската кухня е нормална, основавайки се на времената, когато и двата народа са живеели в Средна Азия, а сходството на двете кухни се задълбочава през дългогодишното Османско робство. Рецептите са се формирали в продължение на векове, с традиции в овкусяването, изграждани методи и техники за приготвяне. Така направих импровизация между техните Patatesli peynirli börek и нашите рецепти и технологии за банички, като се получиха хрупкави триъгълни
Картофени банички /бюреци/
тънки кори за баница 8 бр.
2-3 броя картофи
1 стрък пресен лук /само зелената част/
100 гр. дребно сирене или извара /аз използвах Pic Frisch Cottage Cheese /
30 гр. масло
3 с.л. олио
1 яйце
¼ ч.чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Картофите се сваряват необелени и още топли се почистват /обелват/, и намачкват като за пюре. Към тях се добавят маслото, наситнения лук и сиренето. В млякото се разбива яйцето. В разбърканата картофена смес на части се налива от яйчено- млечната, докато сместа се уплътни, но не разводни много / като гъсто пюре/. Овкусява се с подправките за пълнежа.
Корите за баница се разделят на по 2 кори, които се срязват на 3 или 4 ленти, според големината на листа или желаната едрина на баничките. Аз избрах по 3 ленти. Всяка двойка кори се намазнява с олио. В единия край на всяка лента се разпределя по 1с.л. от плънката и завива на триъгълници по цялата дължина. Другият край на корите се прилепва с малко вода.
Фурната се загрява на 180-200С.
Картофените банички се подреждат в тава с намазнена хартия за печене със загънатата страна надолу. Отгоре се намазват с олио и поръсват със сусам. Пекат в предварително нагрятата фурна за около 15 минути или до златисто.
Сервирах с мляко.
Хубави са топли и студени, картофите не се натрапват, а сливат в общия вкус.
Разрязах ги топли, но след изстиване вътрешността се уплътнява.
Опитайте…