вторник, 19 февруари 2019 г.

Карпачо от пушена сьомга, портокал и резене


В дните на подранилата февруарска пролет  предложение за леко и свежо предястие или салата от фин слайс пушена сьомга с резени сладък  портокал и хрупкаво анасоново резене, обединени с кулинарна терминология за карпачо. Позната е дефиницията за  карпачо, като фино нарязани парчета сурово месо или риба, подправени със зехтин и оцет, с характерната особеност за влажност на неговите компоненти. Създадено през 1950 година от Джузепе Чиприани за диетата на знатна, благородна дама от Венеция, днес карпачо има своите многобройни почитатели, вариации и модерни решения, което сега използва различни видове храна, включително плодове. Обща пресечна точка се явява не само с традиционната им консумация  в суров вид, но в този случай се визира и начинът, по който те фино се нарязват на тънки ивици. Различните типове месо, приготвяни като карпачо, често се поднасят върху канапе от зелени растения: най-разпространена е руколата, заради силния си пиперен вкус, но за алтернатива често се ползва и фенел/резене. Ароматната билка, подправка и зеленчук, /братовчед на анасона и копъра/, освен много полезна е и широко застъпена в менюто на средиземноморската кухня. Рецептата за това Carpaccio di salmone, arancia e finocchio е вдъхновена от главен готвач chef  Natale Giunta.



Карпачо от пушена сьомга, резене и портокал
Продукти за 2 порции
100 г пушена сьомга
1 резене, средна глава
2 малки портокала     
½  лимон (само сок)
2 с. л. ябълков оцет
1-2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарниране - няколко плодчета, избрах дребни маслини


Начин на приготвяне: нарязва се резенето на тънки филийки, поставя се в купа и подправя  с малко зехтин и щипка сол. Портокалите се обелват и също нарязват на тънки резени, и в друга купа се овкусяват с малко зехтин, сол и черен пипер. Парчетата сьомга се мариноват  със сока от половин лимон и 2 супени лъжици оцет, щипка сол. С помощта на готварски пръстен, за основа се  прави слой резене, покрива се с резенчета портокал, и накрая със сьомга, продължава се както следва, до 2-3 слоя.


Декорира се със стрък  резене, малко зехтин или сос по желание и няколко плодчета,
или дребни маслинки.


Леко и свежо съчетание, перфектно както като предястие, така и като едно леко ястие.


Опитайте...

петък, 15 февруари 2019 г.

Шоколадов мус с йогурт и сос от клементини


Един лек десерт за домашен уют и слънчево настроение - бърз, лесен, с ярък и наситен шоколадов вкус, копринена гладкост и фин цитрусов аромат. За разлика от традиционните варианти на шоколадови мусове с яйца, тук  киселото мляко позволява да се открои вкуса на шоколада и да се освежи с нежното плодово ухание на клементините. В допълнение е щедро полят с ароматен сос и гарниран с малко запечени бадемови ядки за хрупкава нотка, ванилова сметана за обем, няколко бисквитки - това е...
И това е моето предложение, празничен нюанс за блога, с което искам да отбележа и 10-години на Опитайте…. Колебаех се, към коя колекция рецепти в блога да добавя нова: за бонбони, сладкиши и торти, или предястия /за постите скоро/, но избрах темата шоколад и шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини. Преди 10 години започнах списването на "Опитайте" в седмицата за вино и любов, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera. Открих нови и интересни блогове, много уютни "лични местенца", стойностни познанства и приятели... и  днес, няма да пропусна да изкажа на всички, които четат, коментират и споделят „Опитайте” … Благодаря
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...


Шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини

Продукти за 2 порции
100 гр. черен шоколад, мин. 50% какао
¼ ч.чаша течна сметана
½ ч.чаша гръцки йогурт, с висока масленост
1 ч.л. клементини  сос
1 ч.л . бренди
1 с.л. мед
Кипва се сметана и с нея се залива 100 гр. шоколад, фино нарязан, оставя за няколко минути, след което се разбърква до поемане и леко охлаждане. Към получения  шоколадов ганаш се добавят  гъстият гръцки йогурт, сос и мед, като се разбърква до хомогенизиране. Ароматизира се с бренди или друг желан аромат /ванилия, канела/. Може веднага да се порционира или да се изчака да стегне за около час /може и за нощ/ в хладилник.
 1 ч.чаша =240 мл.

Сос  с клементини
/по идея, с изменение от Authentic Clementine Jam/


6 бр. клементини, обелени и почистени
½ малък портокал
с.л. лимонов сок
с.л. бренди
ч.л. ванилия
½  ч.чаша захар
ч.л. нишесте
с.л. мед
кора от ½ портокал 
Клементините и ½ портокал, обелени и почистени, се пасират заедно с захарта  и лимоновия сок, и прецеждат. Поставят се в съд за готвене, поръсва се с рендосаната кора на ½ портокал и на средна температура, къкрят около 10-15 минути до уплътняване на соса. Нишестето се размива с малко сок и добавя към сместа, а след кипване се поставят и сегментите от плода. Оставя за още 1-2 минути, ароматизира се с ванилия, 1 с.л. бренди и 1 с.л. мед. Изваждат се резените плод, а сосът  и се прехвърля в съд за съхранение /до няколко дни в хладилник/ и поднасяне.  Полученият сос е вкусен е както топъл, така и студен.


За поднасяне :
½ ч.чаша разбита сметана
¼ ч.чаша запечени бадемови ядки
2 с.л. кандирани клементини /от соса/
2-3 с.л. сос клементини
портокалова кора
бисквитки, по желание


В чаша се поставя от шоколадовия мус, добавя се разбита сметана, 
гарнира се с бадеми и залива щедро със сос. 


Няколко бисквитки са едно добро допълнение към десерта.


Опитайте...