понеделник, 25 юни 2012 г.

Бързи питки с грис и пастет с авокадо


Астрономическото лято вече е факт, а в народните схващания Еньовден бележи средата на лятото. Топло или прохладно, има изобилие от лесни за приготвяне сезонни продукти. В кулинарен аспект освен традиционните салати, преобладават вкусовите предпочитания за леки ястия, по-фини тестени храни. Постните рецепти са една добра възможност за разнообразяване на делничното меню. Обединих  две рецепти с общ елемент – наличието на грис. Грисът е една полезна храна, заради богатия състав от витамини и минерали, високото съдържание на белтъчини и лесното усвояване от храносмилателната система. Използван повече като десерт,  подходящ е за солени варианти, дори и при различни диети за отслабване. Уточнението при технологиите за приготвяне е: самият грис не трябва да се вари повече от две минути, тъй като това влошава не само вкусовите му качества, а се губят и много от ценните вещества в него.

Избрах бързи, но и по-тънки питки, направени с грис и лек пастет от грис и авокадо. Не ги сервирах заедно, а заложих на семпли и ароматни летни допълнения – свежи подправки, домати и маслини,  чипс от тиквички.



Бързи питки с грис
/по идея, с изменения  от Marrakech Tagine bread/

Продукти:
1 ¼  ч. чаши вода (хладка)
¼  ч.чаша олио
2 ч. чаши брашно
1 ч. чаша грис
2 ч.л. инстантна мая
1 ч. л. захар
1 ½  ч.л. сол

1 ч.чаша = 240 мл.
Топинг:
3 скилидки чесън, пресовани
1/3 чаша зехтин
3 супени лъжици пресен, нарязан магданоз
сол на вкус
още пресен магданоз за гарниране

Всички продукти се замесват, разбиват с миксер за тесто до поемане, изглаждане и оформяне на тесто. /Тестото може да  се замеси и на ръка./ Оставя да втасва, около 15 -20 мин., според топлината на помещението. Късат се и оформят 6-8 топчета, след което се разточват на тънки питки. Оставят се да втасват за около 15 мин. и пекат. По желание се намазват с мазнина или чеснов топинг.
Фурната е загрята предварително на 220С и печенето е 15 мин. до лек златист цвят.

. Могат да се сервират с още ароматен топинг и маслини.



Харесваме вкуса и съчетанията с авокадо
а тази рецепта е за свеж пастет/дип  на основа грис и копър:


Пастет с грис и авокадо

Продукти:
¼ ч.чаша грис
1 авокадо
2-3 с.л. зехтин или на вкус
1 ч.чаша вода
½  лимон на сок
1 ск. чесън
 ¼ ч. чаша нарязан копър
сол и черен пипер

1 ч.чаша = 240 мл.
Грисът се поставя в топла вода като се бърка, за да не се образуват бучици. Поставя се на котлона, посолява на вкус и се вари до сгъстяване /не повече от 2 минути/, след което се охлажда.
В кухненски пасатор се поставят почистеното и нарязано авокадо, сварената каша от грис, лимонов сок и зехтин, копър и чесън. Разбиването продължава непрекъснато, докато се образува гладка хомогенна маса, довкусява се с черен пипер, още лимон или зехтин – на вкус.


Хайверът се охлажда и поднася  с маслини, хляб и още зелении.


Чудесно допълнение към чипс от тиквички или така популярните тиквички по гръцки:)



Опитайте....

22 коментара:

Lety каза...

Диди, великолепна си!
Питките изглеждат така дъхави и пръхкави, а този авокадов дип е прекрасен като идея, вкус и вид.
Чудесни снимки!
Прегръдка и пожелание за шарени летни дни!

Tania каза...

Много подходящи рецепти!Отлични и слънчеви снимки!

Живка каза...

Прекрасни рецепти ни предлагаш ,Дианче.
Хубав ден!

traiana каза...

Големи вкусотии, Дианка! Щом са бързи, веднага ги записвам!Хубава седмица!

Moni.M_T каза...

Диана, отново си поднесла вкусотии!
Впечатляващи много апетитни и ароматни предложения. Наистина са идеални за сезона и постите.
Приятна и прохладна вечер!!!

Ева Тонева каза...

Прекрасни летни предложения си приготвила и представила, Диана - красиви, лесни за приготвяне и несъмнено вкусни! Прекрасно лято ти желая! :)

zi4e каза...

Красота са питките ти Дани много много ми харесаха!
Пастета и той примамлив страхотно предложение!
Поздрави!

Dani каза...

Дианка, както винаги чудесни предложения!
А в този чипс от тиквички съм влюбена :)
Прегръдка, с пожелания за едно спокойно, синьо лято!

Irma каза...

Еех, Дианака така ми беше домъчняло за теб! :)
Радвам се отново да си тук!
Обичам грис и особено се наслаждавам на хлебните ти творения.
Питките са супер - изглеждат като копринени!

Усмивки и слънчево настроение ти желая! :)

Bety каза...

Диани,много ми допаднаха тези питки,много лятно и свежо е при теб!

fedora каза...

Великолепни, наистина са великолепни питките, Ди! Искам да ги опитам, а и този чесном топинг още по-приятен вкус им придава.
Чудесни снимки, чак да му замирише на вкусно на човек :)

Хубаво лято :)

Еoc каза...

И питките и дипа са ракошни :)
Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

Petya Hristova каза...

Лелее, страшно вкесно изглежда абсолютно всичко! Пропуснала съм как се прави този чипс от тиквички, но ще потърся! Хубави и спокойна вечер!

Iliana каза...

Прекрасно. Много ми харесва това предложение, Дианка. Особено с чипса от тиквички :)
Усмихнат ден от мен!

DSdiva каза...

Менюто ми допада изцяло!!! Както и ще имам предвид следващия път, когато правя питки, да пробвам с гриса :)
Сърдечни поздрави, Ди!

пепеляшка каза...

Диани, така обичам всичко с грис и съм сигурна, че тези питки ще ми допаднат! Дано някой ден дойде ред и до тях!А и авокадо обичам....
Хубаво лято!
Мария

Мъх каза...

Дианка,
много ми харесват тези питки, дипът още повече.
Адски подходящи за жегите навън!
Хубава вечер ти желая!

Анонимен каза...

Може ли на ръка да се меси тестото??Яна

Роси каза...

Както винаги много вкусно ухае тук,Дианка,а и за окото има с какво да се напълни!Всичко много ми харесва,особено питките!
С пожелание за прекрасно лято!

pep-4o каза...

Много са хубави и питките, и гризините, Диди! А в допълнение с хрупкавите тиквички - наслада за небцето :) дори непостещ човек като мен си пожелава да има пред себе си такава внушителна камара с питки :)
Поздрави и хубав край на седмицата!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета, от сърце!
Летни, леки и лесни -
ще се радвам да ви допаднат.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

почивки лято 2013 Гърция каза...

изглеждат много интересени и вкусни досега никъде не съм видяла такива питки, задължително ще ги проготвя и ще ги пробвам, продължавайте да споделяте интересни неща