вторник, 9 юли 2013 г.

Черешов сладолед



Все си мислех, че сезонът на черешите вече свърши, но тази година явно е обилна и богата, череши се намират още на пазара - от най-късно зреещите сортове, тип  "хрущялка" / голяма едрина на плода и уникален вкус/. Много едри, закръглено сърцевидни, червени, с по-тъмен нюанс, но като че вече са загубили характерната си хрупкавост. Вкусът им, обаче все още е страхотен – „месото” е червено, плътно, сочно, сладко-кисело, с тъмночервен сок… 
И в унисон с лятното, по-лежерно настроение и кулинарна активност, избрах нещо леко, свежо и бързо: Черешов сладолед, а бях повлияна и изкушена от финият черешов сладолед при Мина. Получи се чудесно допълнение към предложенията в любимите ни категории сладолед и череши.
За разлика от повече плодови рецепти, където се стремя плодът да е свеж, тук черешите претърпяват  минимална кулинарна обработка, като се пошират. Много накратко, но веднага ще поясня термина поширане, защото преди години имах задочен диалог с читател на тази тема.  Използвам термин ”поширане”, като един от трите основни метода за топлинна обработка - поширане, варене и кипене. Терминът идва от френски език Poaching,  днес с по-широк смисъл на понятието,  и е свързан със специфичния начин за приготвяне за деликатни продукти – сваряване, но не в кипяща, а в гореща вода. Най-общо казано, това е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура около 71—85° С без кипене, най-точно под точката на кипене. Този метод се използва за обработка на крехки храни, като по този начин тяхната текстура не се разкашква при термичната обработка, а се запазва стегната и същевременно крехка, като част от стремежът е да се съхрани и истинският вкус на храната, която се пошира. Освен традицията за яйца, риба и крехки зеленчуци, определено е много подходящ за термична обработка на плодове

Ето го и него - с мляко и сметана, без яйца, с плодов пълнеж и лека бадемова нотка....


Черешов сладолед /Сладолед от поширани череши
/по идея, с изменения от Cherry Ice Cream (no eggs! no machine!)/



Продукти за около 1 л
2 ч.чаши тъмни череши, почистени
1 ч. чаша кондензирано мляко**
1 ч. чаша течна сметана
1 ч. чаша мляко*
½  ч. чаша захар, или по-малко, на вкус
щипка сол
1 чаена лъжичка. лимонов сок
1 с.л. ликьор Amaretto
1 с.л. черешов сироп***

1-2 с.л. черешов сироп
* използвах черешов йогурт
** използвах Dutch Lady Кондензирано мляко
*** използвах от сладко
Amaretto – бадемовият вкус позволява и подпомага да се открои аромата на черешите

Няколко шоколадови бисквитки за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
По-голям, плосък съд за сладолед /може и тавичка/ се поставя в камерата на фризера, което ще подпомогне бързото охлаждане на сместа. Подготвят се и кубчета лед.
В тенджера се поставят почистените череши, добавят се сметаната, захарта, солта и кондензираното мляко. Точно преди точката на кипене, температурата се намалява, до степен сместа да къкри за около 15 минути. Сместа се излива в  блендер и пюрира, до желаната едрина на черешите. Може да се прецеди, по желание или да се оставят късчета плод. Леко се охлажда, като се поставя се над друг съд с кубчета лед. Добавя се плодовото мляко, ароматизира се с лимоновия сок, сиропа и ликьора.
Може да се използва машина за сладолед, или не… Тогава – сместа се извива в предварително охладената форма и замразява в продължение на 45 минути. Изважда се, разбърква или разбива, след което отново замразява. Повтаря се този етап няколко пъти, като накрая, при видимо стегната, но не напълно замръзнала смес е хубаво да се разбие с миксер, за да навлезе повече въздух, но може и само да се разбърква. Тогава се налива от черешовия сироп и леко разбърква. Съхранява се в камерата до момента за поднасяне.


 Сладоледът е мек, ароматен, с ниска степен на обледеняване, 
дори без използване на машина за сладолед.


С бисквитка, плод или още сироп, въпрос на избор.


Шоколадовите бисквитки могат да се натрошат и включат в общата смес при последното разбъркване, но сега ми допадна идеята да са гарнирани отделно.


 Вече си представям такъв сладолед и в прасковен вариант.

Опитайте....

26 коментара:

daniela64 каза...

Una favolsa combinazione, il gelato alle cilegie assime a quel biscotto, devo assolutamente provare. Buona giornata Daniela.

traiana каза...

Невероятен е! Особено с брауни бисквитките!

di_ani каза...

Thanks a lot, Daniela,
I am glad that you like this idea
for poached cherries ice cream - try it ...:)
Greetings and smiling summer Diana

С Драгомирова каза...

Убийствен вид има, Дианче! Тази година съм много скромна на тема домашен сладолед. Може би времето е виновно, но си го записвам за проба. Снимките много ме блазнят :) Поздрави и хубав ден!

Dani каза...

Обожавам череши и всичко с тях :)
Сладоледът е прекрасен и то точно
заради поширането.
Прегръдка, Дианка и усмихнато лято!

tillia каза...

Диана, невероятно вкусна комбинация! Просто усещам вкуса и аромата!
Както винаги - прекрасни снимки и поднесено с много вкус!
Прегръдки и хубава юлска седмица!

Гергана Лазарова каза...

Дианка, открадвам си порцийка, да знаеш... Не мога да устоя на подобно предожение, чудесно е - и вкусно, и ароматно, и сладоледено...
Поздрави! :)

Еoc каза...

Рецептата е страхотна, Дианка :)
Не мога да се наситя на черешите и много се радвам, че ги има още :)

Ани каза...

Дианка, отново страхотен сладолед и чудесни снимки!Поздрави

fedora каза...

Чудесен е, много приятен цвят се е получил, Ди! На сладоледите си ненадмината :)

Слънчева юлска сряда :)

Candy каза...

Представям си вкусът му, така добре си го представила! Неустоима прелест, Дианка! И поднасянето и снимките, може би се повтарям, но тук всичко винаги е изпипано до най-малкият детайл! Поздрави!

Александрина Карабашева каза...

Невероятно вкусно изглежда този сладолед! Обоважам вкуса на череши, може би ще се осмеля да се опитам да го приготвя. :)
Поздрави!

di_ani каза...

Много благодаря, момичета, радвам се, че черешите са и сред вашите любими плодове. Обичам ги много и тази година имах възможност да им се насладя богато, но вече наистина сезонът им приключва...
Идеята за този сладолед ме впечатли не само с по-различната технология, но и получения нежен цвят. Хареса ни и на вкус, а сладолед у дома се консумира целогодишно, независимо от времето.
Траяна,
Снежи,
Дани,
Тилия,
Гери,
Зори,
Ани,
Ина,
Кате,
Алекс,
Много сте мили, сърдечни поздрави, хубави и усмихнати летни дни, Диана

Мъх каза...

Май за тази година няма да се доредя, но си записвам за догодина. Като знам всички други твои предложения, които съм опитала, това няма да ми се размине. Изглежда божествено, Дианка!

Bety каза...

Пиршество за сетивата и вкусовите рецептори! Нежна текстура и невероятен цвят и аромат! Перфектно поднесен! Дианка, беше удоволствие за мен!

miriams28 каза...

мммм сладоледено изкушение...а аз съм пристрастена....
Две топки моля!Страхотен
Поздрави,Диана!

Роси каза...

Колкото и да не съм страстен сладоледо-почитател,пред твоите снимки и тези на Мина трудно се въздържам от аплаузи и облизване,Диди,!
Великолепно и като поднасяне,и по същество!
Вкусни и лежерни почивни дни!

Иглика каза...

Странно реагира Блогърът - чек днес излезе тази публикация. Но пък сладоледът е с прелестен цвят, гарантиран вкус, а комбинацията с браунис-бисквитките е неустоима!Хубава неделя, Дианче!

Eva Toneva каза...

Не мога да пропусна това лятно изкушение, Диана! Както винаги поднесено с много любов и финес. Поздрави! :)

Анонимен каза...

Здравейте!Какво е кондензираното мляко-подсладено,неподсладено,или карамелизирано(като дулче де лече)?????

di_ani каза...

Много ви благодаря за интереса и коментарите:
Мъхче,
Бети,
Мирианс,
Роси,
Иглика,
Ева.
Анонимен,
уточнила съм в рецептата, използваното от мен кондензирано мляко, но вие можете да избере свой вариант, според вкуса, желанието за сладост или аромат.

Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

Виждам,че сте уточнили марката,ни питах дали е неподсладено или подсладено(марката предлага и двете-а консистенцията им е коренно различна),или пък в някои рецепти не конкретизират дали е просто подсладено или трябва да се вари допълнително,за да се карамелизира.....така че варианти много :) Бих искала да пробвам този сладолед,но искам всичко да е точно,за да се получи добре!Благодаря!!

di_ani каза...

Здравейте, Анонимен,
за рецептата на черешовия сладолед съм използвала само кондензирано мляко на Dutch Lady /за кафе, чай и др./ с растителна мазнина и без указна захар в съдържанието, и линкът който давам го пояснява. А вариантът на подсладено е с допълнително наименование - sweetened.
Все пак е необходимо уточнение, че сладостта е желателно вие да напасвате по ваш вкус.
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

Много благодаря за отговора!!!Питах,защото на много места не се уточнява,а исках да съм сигурна :)Последен въпрос-може ли да се ползва обикновено кисело мляко?

di_ani каза...

Благодаря, Анонимен,
Разбира се, че може да се използва и обикновено кисело мляко, но е желателно с по-висок маслен процент, за да не се разводни много сместа и да се образуват повече ледени кристалчета.
Много от рецептите изискват точни пропорции и количества - в случая може спокойно да се импровизира и напасва на вкус.
Сърдечни поздрави и ще се радвам да ви допадне. Диана

Анонимен каза...

Много много Ви благодаря за отговорите!!Записала съм си мног Ваши рецепти,и всички са прекрасни!!!Благодаря и приятен ден!! :)