понеделник, 22 юли 2013 г.

Патладжанен флан


Един от летните хитове сред изобилието на зеленчуци e патладжанът и както вече съм споменавала, чийто вкус ние обичаме. Съдържанието на множество витамини и минерали допълнително стимулира по-честото му, смислено и целенасочено присъствие на нашата трапеза. Имам много любими рецепти, но сега исках нещо по-различно и лятно по - леко, което да не изисква пържене за патладжана. Още повече, наскоро четох, че яйцата имат способността да подчертават вкуса и аромата на другите съставки в ястието. Така се оформи идеята за флан, или може би киш, на база яйца и патладжан. Последва асоциация  за комбинацията патладжан, домати и рикота - Pasta Alla Norma. Една класика от най-известните ястия на слънчева Сицилия. Разкривайки дълбокия вкус на патладжана, умело се съчетават паста, доматен сос с босилек и рикота, което допълни в продуктите за флан и едрозърнестото прясно сирене /Pic Frisch Körniger Frischkäse/. Доматеният акцент вмъкнах с два варианта – прясно овкусени свежи „месести” доматени кубчета и мини бутер доматени пайчета с горица. В този случай избрах мащерка /харесахме я при Соте от патладжан с мед и мащерка/, имаща  малко по-деликатен аромат от босилека, но чийто вкус някак отслабва от топлината, докато мащерката топла и студена е идеална. Вече съм споменавала, че пека патладжаните в МВ, а при флана смесването и оформянето е нетрудоемко, следва печене на водна баня и за финал - едно бързо и лесно предястие или леко ястие, което може да се сервира както топло, така и студено.


Патладжанен флан 
/по идея от  SFORMATINO DI MELANZANE/


Продукти за 4 по-малки или 2 по-големи форми

2 патладжани, средни по големина
2 с. л. зехтин /използвах 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин/ 
1 глава лук, малка, нарязана на ситно
1 скилидка чесън
няколко стръка прясна мащерка
150 гр. прясно сирене рикота /използвах Pic Frisch Körniger Frischkäse/
¼ ч.чаша настърган пармезан или друго твърдо сирене
сол и бял пипер, на вкус
щипка индийско орехче
2 яйца

масло/ зехтин за намазване на съдовете и повърхността след изпичане.
пармезан за поръсване
за гарниране:
2 домата, розови или други по-„месести"
босилек , магданоз или мащерка

Патладжаните се измиват, разполовяват се по дължина и леко прорязва вътрешността им. Поставят се в плитък съд /чиния/ за печене в МВ и плътно завиват с фреш фолио. Пекат се на мах мощност на фурната за 10-на минути. Оставят се леко да се охладят, отцежда се отделената по време на печене вода и с лъжица се издълбава вътрешността на патладжана.
Загрява се зехтина със скилидката чесън и се задушва нарязания на ситно лук, след което се поставя и патладжанената смес. Леко се запържва всичко, овкусява се със сол/да се вземе в предвид и солеността на пармезана/, бял пипер и мащерка на вкус. Маха се от котлона и леко охлажда, след което може да се пасира до еднородна и хомогенна смес. Разбиват се яйцата, към тях се прибавят рикотата и настърганият пармезан, овкусява допълнително, ако е необходимо. Обединяват се всички съставки. Съдове за печен на водна баня се намазват с масло или зехтин и сместа се разпределя между тях.
Фурната се загрява на 180-200С. Подготвя се гореща вода и съд, в който фланът ще се пече на водна баня. Поставят се формите , налива се гореща вода и печенето продължава около 30-35 мин., според обема за печене. Изваждат се от фурната и оставят леко да се охладят, като повърхността им се намазва с малко масло и поръсва с още настърган пармезан и листа прясна мащерка.


Могат да се сервират заедно със съда за печене или да се извадят от него – въпрос на желание.


За гарниране:
Доматени мини пайове от бутер тесто, горчица и мащерка. Без специална рецепта – бутер /многолистно/ тесто се разточва , леко да се изтъни, нарязва се и оформя. Набожда се с вилица и вътрешността се намазва с горчица. Поставя се чери домат в средата – цял , краищата се глазират с разбит жълтък, поръсва се с настърган пармезан и пекат в предварително загрята фурна на 220С за около 15-20 мин.


Разновидност са и само изпечени и овкусени със семена соленки от бутер тесто, изпечени по същата технология.


За сервиране си пасва чудесно пресен домат, филетиран, изцеден  и овкусен, както и магданозен сос salsa verde, или доматен сос или ароматно олио.


Магданозенен сос с аншоа:

½  връзка магданоз
1 скилидка чесън
1 филе аншоа, по желание
¼  ч.чаша  зехтин
1 ч. л оцет
сол на вкус
магданоз за гарниране
Ситно нарязаният магданоз се смесва с  подправките, зехтина , оцета и наситнената аншоа.


И отвътре:



Опитайте...

15 коментара:

pep-4o каза...

И флана, и гарнитурата са чудесни, Дианка!
Страхотно лятно предложение, благодаря ти :) и поздрави сърдечни от мен, с пожелание за хубаво лято!

Eva Toneva каза...

Заинтригува ме с рецептата, Диана! Свежа, лятна и неустоимо вкусна! Прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)

Bety каза...

Дианка, обичам всичко с патладжан и този флан много ми допадна! Чудесни снимки на съвършено приготвено ястие!

di_ani каза...

Пепи,
Ева,
Бети,
Драго ми е, че ви харесва тази лятна идея за патладжанен флан, като са възможни са изменения и различни модификации. Ако сте любители на патладжана, ще се радвам да ви допадне и вкуса.
Благодаря ви,
сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана

Dani каза...

Дианка, интересно предложение,
поднесено перфектно!
Заинтригува ме соса с добавка на анщоа :)
Прегръдка и усмихната седмица!

Gergana Lazarova каза...

А аз обичам всичко, което ни показваш, Диди, толкова вкусни предложения и така елегантно поднесени - винаги! Прекрасна си!
Хубав и усмихнат ден ти желая! :)

Mарияна каза...

Дианче, това ястие е чудесно лятно предложение, апетитно и красиво поднесено!
Поздрави!

Angellove's Cooking каза...

"Жестоко" предложение, Ди :)!!! У нас патладжан рядко се приготвя, но тази твоя рецепта със сигурност ще пробвам - невероятно вкусно ми звучи!! А снимките ти са невероятно лъчезарни и красиви :) абсолютно неустоими!!
Успешна и усмихната седмица ти желая :)

Екатерина каза...

Леле, каква красота!!! Дианка, храната при теб е винаги естетически красива, вкусноизглеждаща и неустоима, като изкуство е! С удоволствие се наслаждавам на всичко, което презентираш. Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

tillia каза...

Диана, впечатляваща рецепта, невероятно естетично поднесено ястие!
Красота!
Поздрави и хубаво лято!

di_ani каза...

Много ме зарадвахте с вашите коментари, одобрение и мили думи - благодаря ви от сърце.
Идеите за рецепти и приготвяне на патладжан наистина са много.
Драго ми е, че фланът ви допада,
това предложение е един по-различен начин и който "търпи" модификации - въпрос на избор.
Сърдечни поздрави,
Дани,
Гери,
Мариянка,
Мина,
Кате,
Тилия,
хубаво, усмихнато и вдъхновено лято ви желая, Диана


Роси каза...

Дианка,току що видях снимката в Блоговодител като кулинарен акцент и веднага познах на кого е-безпогрешно откривам стила ти от раз,все така атрактивен и все така ефектно представени рецепти!Много вкусно предложение,а съчетанието с тези гризинки е невероятно!
Прегръдка и хубава юлска седмица!

daniela64 каза...

Fantastiche le ricette che hai relizzato. Un abbraccio, buona giornata Daniela.

traiana каза...

Чудесен и много апетитен!

di_ani каза...

Thanks so much Daniela-
I'm glad you like this idea.
Greetings and smiles, Diana

Роси, Траяна
Благодаря за отзивите и се радвам,че ви допада тази идея. Роси, наистина всеки има свой стил на приготвяне, поднасяне и снимане, така че в повечето случаи и аз мога по снимката да определя автора /от блоговете, които следя естествено/.
Сърдечни поздрави, хубаво, усмихнато и вдъхновено лято ви желая, Диана