Вече 120 години браунис /chocolate brownie/ е един от популярните, лесни и бързи рецепти за богат шоколадов
сладкиш, с многобройни вариации и разновидности. Безотказен десерт за шоколитици, който в своето
разнообразие намира нова форма на творческо развитие като бисквитки или сладки. Предполагам се знаят различните
легенди, свързани с произхода на браунис: погрешно добавен разтопен шоколад при
печене на бисквити, или недостатъчно наличие от необходимото количество брашно за
приготвяне на торта, или пропуск на бакпулвера в шоколадова торта и още… Ще припомня обаче неговата
история водеща по-официално към 1893-та, Чикаго, Palmer House Hotel, с поръчка на бизнес дамата Берта Palmer, която желае десерт за дами, който трябва
да е по-малък от едно парче тортата, но и да
запазва торто-подобна
характеристика и лесно да консумира от традиционната кутия за обяд по
време на посещение на тамошното изложение. Първоначално сладкишът е с кайсиева глазура и орехи, и четох, че все още се приготвя по оригиналната рецепта в
хотела. Освен специфичната контрастна структура между по-плътен повърхностен слой
и мека вътрешност, доминиращият наситен шоколадов вкус, показателна е и
неговата универсалност – самостоятелно, с чаша кафе или мляко, съчетан с плодове
и ядки, сладолед или крем.
Като любители на
браунис в колекцията ми освен сладкиши имам и една рецепта за сладки – меки, пухкави
и ароматни. Исках да обединя двете идеи – браунис по оригиналната рецепта и бисквитки, но
с лятното и лежерно темпо за публикации приех за по-удачно да ги отделя, с подобаващо им внимание. Още повече, сега търсех нещо по-различно и тези бисквитки
са такива: пак тип браунис, но тънки, крехки и фини, лесни за приготвяне и бързи
за изпичане - една известна рецепта от 2007 г., публикувана в Bon Appétit
Andrew Schloss. Направих ги и да, бисквитките са наистина тънки, маслени и
мнооого шоколадови. И както характерният за браунис вкус, са леко дъвчащи в средата /ако не се препекат, все пак!/
и хрупкави в края. Определихме ги като чудесно допълнение към сладолед, крем, чаша кафе или мляко. Пекох ги по два начина: в тава и в силиконови формички за мъфини - ето ги:
Тънки браунис бисквитки
/по рецепта за Brownie Thins/
Продукти за около три дузини, според големината и дебелината
им
85 гр.масло, нарязано на парчета
60 гр. шоколад, черен 50 % какао, нарязан
½ ч. чаша захар /100
гр./
1 голямо яйце
4 с.л брашно
*
ванилия
¼ ч. л. бадемов
екстракт или кафе
щипка сол
още
мазнина за намазване
¼ ч. чаша нарязани ядки /бадеми, шамфъстък или други/
* по рецепта е 3 с.л. и 1 ч.л.
Скарата на фурната се поставя в долната трета от нивата на фурната.
Подготвят се тави за печене, които се покриват с пекарска
хартия и съвсем леко омасляват.
Разтопява се маслото с шоколада в МВ /за около 1 минута/ или
на водна баня. Добавят се захарта и яйцето и разбива на ръка около 1 минута, до
гладкост. Накрая се поръсва брашното, солта и ароматите, като сместа се
хомогенизира и оставя да престои - по
рецепта 10 минути, а оствих за ½ час на
студено.
Фурната се загрява на 175 С.
С малка лъжичка се гребва от сместа и поставя върху
намаслената хартия за печене на по- голямо разстояние едно от друго. Отгоре с омаслени ръце се притиска и изравнява или да се използва и друг лист, също
намаслен или гърба на лъжица. Друг начин
за оформяне - с омаслени ръце се късат малки топчета, с големина на едър
лешник, които да се притиснат и оформят по предложения начин. Може да се
използват и силиконови формички за мъфини, също намазнени, но получените сладки
са малко по дебели и с по-малък диаметър.
Поръсват се с избраните ядки и се пекат в предварително нагрятата фурна за около 7 минути, до леко потъмняване на краищата - да не се
препичат, за да не станат прекалено хрупкави.
Изваждат се от фурната и оставят около 2-3 мин. да се
стегнат и охладят. Лесно се отделят и поставят върху решетка за окончателно
охлаждане.
Могат да се съхранят в плътно затворен съд до 5 дни., ако останат...:)
Опитайте...
11 коментара:
Дианка, чудесни са!
И както винаги поднесени изящно и много апетитно!
Да си призная много ми се усладиха, както си похапвах домашен сладолед с печени кайсии с мед и мента:)
Прегръдка и усмихната седмица!
Дианка, чудесни бисквитки, толкова вкусни и шоколадови... Много ми харесва, а историите около браунис не знаех. Да ти е толкова шоколадово и магично, колкото е и самият сладкиш, както и бисквитките. :)
Хубава вечер! :)
Еееееех! Дочаках ги:) Сега как ще дочакам да ги направя:)Разкошни са!
Фантастични са бисквитките ти,Диди!Страхотна е тази рецепта и със сигурност са много спорни за похапване по всяко време.
Както се вижда намерили са най-разнородни приложения и компания.
Усмихнат ден!
Прекрасни бисквитки.
Точно такива харесвам.
Благодаря за хубавата рецепта и чудесното представяне.
Диди, пожелавам ти хубава седмица.
Фантастични бисквитки, Дианка.
Взимам си едничка. Не! Две ще са - за десерт :)
Хубави неща от мен!
Това ще е поредното ти предложение, което ще опитам и съм абсолютно убедена, че отново ще ми хареса. Благодаря, Дианка!
Снимката на чашата с кафето ми е любима. Яна Скоро ще ги направя!!
Ди, прекрасна публикация с много полезна информация и примамлива рецепта. Грабвам бързо една бисквитка и се скривам в кулата.
С поздрав!
От сърце ви благодаря момичета,
Дани,
Гери,
Траяна,
Роси,
Ели,
Илианка,
Мъхче,
Яна,
The witch
радвам, че че този тип бисквитки с вкус и аромат на браунис ви харесва.
Желая ви хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана
Просто съвършени! :)
Публикуване на коментар