неделя, 9 май 2010 г.

Пастет от репички и "фета"

След обилните празнични трапези идеите за по-леки храни все повече ни изкушават. Пресните зеленчуци са в изобилие, обичаме и сирене. Избрах за основа малките големи репички. Репичката е позната още преди 3000 години.Своя яркочервен цвят репичките са получили благодарение на растителния пигмент антоциан. На това биологично активно оцветяващо вещество съвременната медицина отрежда важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Полезни вещества: витамините (С, РР, група В), минералите (калий, калций, Желязо, магнезий, натрий, цинк). А самият зеленчук е склад от етерични масла, които са способни да ни заредят с енергия, да повишат работоспособността и да укрепят имунитета. Много диетични, те извеждат шлаките от организма, предотвратяват отоците и изпълняването. Богати са и на целулоза. Техните несмилаеми влакна стабилизират нивото на захарта в кръвта, давайки за дълго време усещането за ситост и намалявайки апетита.
Една идея за пастет от меко сирене, използвах "фета" и репички. Вариантите за комбиниране и сервиране са многобройни.


Пастет от репички и "фета"


Продукти:
250 гр. меко сирене тип "фета"/"дунавия"
1 с.л. сметана
10-12 червени репички
1 стрък песен лук
1 стрък пресен чесън
1 връзка пресен магданоз
1/2 връзка пресен копър
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. пресен лимонов сок

* към пастета могат да се добавят и краставица - по желание.
Почистените продукти се нарязват /пасират според желаната едрина. Овкусяват се с подправките и оставят около 20-на мин., да се обединят вкусовете.


Сервират се с още зеленчуци, прясна салата.


И още...


Аз ги предложих с хляб и с хлебни топчета с извара.


Опитайте...

13 коментара:

Dani каза...

Дианка,
изпитах поредното удоволствие, което ми доставяш със снимките и аранжировката на поднасяне :)
Получих и много полезна информация за репичките.
Вкусно, красиво за очите..
Прегръдки и пожелания за много
слънчева седмица!

di_ani каза...

Дани,
А аз изпитах поредното удоволствие от твоята позитивност, сърдечност и добронамереност -
благодаря ти!
Хубава неделна вечер, успешна и усмихната нова седмица, Диана

rusanka каза...

Диди,
много оригинална, прекрасна и здравословна идея!
А за презентацията и аранжировката... нямам думи - свежо, цветно и красиво.
Поздрави и успешна седмица!

pep-4o каза...

Диди, чудесно поднесено предястие! Много красиво и цветно!
А знаеш, че аз обичам млечните пастети и този много, много ми харесва!
Благодаря за поредното вкусно предложение :)

Хубава и успешна седмица!

Dimitrana S. каза...

Чудесно предложение, от което съвсем скоро ще се възползвам :-)))

Благодаря, Диани!

Хубава нова седмица!

Andrea каза...

I love feta cheese and this sounds very delicious. Job wonderfully done Dina. :)

bluemoon каза...

Ехааа :)
Дианка,мила, как ме изкушаваш ако знаеш само!
От известно време отделям по-малко време на нета, но днес, като влязох да те "ревизирам" :) такова слюноотделяне се започна, че ако пак кача килограми...;)
Разкошно предложение отново!
Обичам всичко млечно, а и репичките не пропускам, така че:
Благодаря ти и за това изкушение!

Ведра и успешна седмица!

Lulu каза...

Много приятна пролетна рецепта! Звучи ми много вкусно, а с твоята аранжировка и снимки изглежда неустоимо!

di_ani каза...

Русанка,
Благодаря ти,
идеи за варианти и допълнения към пастета - много. Свежи са продуктите и вкусът.
Хубава майски вечер и много усмивки, Диана

Пепи,
зная, че си майстор на този тип пастети - крушовият ни е любим.
Ти със сигурност ще замениш магданоза.
Хубава майска вечер и много усмивки, Диана

Дими,
благодаря!
Най-много предложения и изкушения с репички съм чела при теб. Ще се радвам да ти хареса.
Хубава майски вечер и много усмивки, Диана

Andrea,
Thanks,
It is a combination of fresh cheese, radishes and herbs.
Beautiful May evening, Diana

Ирма,
така се радвам, че си успяла да погледнеш. Дано имаш повече време за вкусотии в кухнята и да ги споделиш с нас.
Хубавя майска вечер и много усмивки, Диана

Лулу,
благодаря много.
Свежестта и контрастът на цветовете създават това усещане.
Хубава майска вечер и много усмивки, Диана

Анонимен каза...

Hi my dear Diana,as always delicius recipes and wonderful blog i am your fan number 1...dear,i am very excited with my awards,i want publish them but i dont know how much awards i can take and how much persons i can send?..and again thank you for your awards..all my love..Laura..

di_ani каза...

Laura,
thank you very much!
All 6 / six / awards are for you.
Greetings and Hugs, Diana

Tony каза...

Страхотен е този пастет от репички, Диди! Още утре ще го направя :)
Правих слоестите хлебчета - свършиха за отрицателно време :-D Утре и тях ще повторя и тогава ще се отчета и със сминки.

Слънчева и изпълнена с много усмивки седмица :-)

di_ani каза...

Тони,
благодаря ти!
Усмихна ме -
много се радвам, че са ви харесали.
Снимката не е най-важното.
Хубав и усмихнат празник днес, Диана