неделя, 30 май 2010 г.

Пилешки шишчета по хавайски

Днес са Петрови заговезни. Петрови заговезни са нашият еквивалент на Вси Светии. На този ден се празнуват всички светци, които със силата на Светия Дух са способни да правят чудеса. Това е последният ден, в който се ядат месни и млечни продукти. От утре започват Петровите пости.
За заговяване избрах нещо пилешко бяло месо на грил в компнания на сочен ананас. Това е вкусов вариант на популярната преди време рецепта за запечено пилешко филе с ананас под кашкавалена "покривка".
Леко и ароматно лятно ястие.


Пилешки шишчета по хавайски
Марината:
3 с. л. соев сос
1 с. л. кафява захар
2 с. л. бяло сухо вино
3 с. л. зехтин
1 с.л. сусам
1/4 ч. л. джинджифил на прах
1 с. л. пресен чесън
1 с.л. прясна мента
2 с.л. лайм сок
½ ч.л. пилешки сух бульон
2 с.л. сок от компота ананас
сол на вкус

12 пилешки бонфилета / гърди – нарязани на парчета
ананас парчета, изцедени

Миксират се соевият сос, кафява захар, вино, сусам и зехтин, джинджифил и чесън на ситно. Разбърква се и добавят ментата, соковете от лайм и ананас, стритият бульон.
Нанизват се на дървени шишчета филенцата пиле и ананас, като се овалват добре в сместа. Мариноват, добре покрити в хладилник поне 2 часа.


Загрява се грил до средно-висока температура.
Леко се намазнява грил решетката и се поставят шишчетата. Пекат се 5 до 10 минути, обръщайки от време на време, до златисто.


Сервират се със салата и/или млечен дип.


Аз избрах рукола с домати и пармезан, още мента и ананас.


Идеята е от La cuisine creative, но марината е адаптирана по мой вкус. Опитайте...e

15 коментара:

Daria каза...

Прекрасни са!

di_ani каза...

Благодаря, Дария!
Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

Lúcia каза...

My dear, what a delicious recipe! I love pineapple and everything else you used. I will try it!
Kisses,
Lúcia
www.fazemosdeconta.com

Еoc каза...

Любима комбинация :)
Хубава нова седмица от мен и приятна вечер, Дианка :)

Hilmar каза...

This look delicious! And what a nice sauce... i love it.
have a nice day!!

Dani каза...

Дианка,
харесвам тази комбинация с плодове,
както с ананас, така и с манго:)
Благодаря за предложената рецепта
и за начина, по който си ни я поднесла!

Усмихната нова седмица
и хубава вечер!

di_ani каза...

Lúcia,
I am glad you like the taste of chicken and pineapple.
Thanks for the positive comments
greeting and a hug, Diana

Зори,
драго ми е, че това предложение ти допада - диетично е и вкусно.
Хубава нова седмица и много усмивки, Диана

Hilmar,
chicken and pineapple is a classic combination and cream dip also.
Thanks,
greeting and a hug, Diana

Дани,
наистина е пиле с ананас е класика, харесвам и манго.
Благодаря,
хубава и усмихната нова седмица, Диана

rusanka каза...

Вкусно, красиво и прекрасно аранжирано!
Чудесно предложение, Диди!
Поздрави и успешна нова седмица!

Rosalía каза...

Deliciosas recetas, creo que voy a seguirlas más de cerca.
Saludos desde España, Rosalía

Rayna каза...

Я да видим какво има за опитване днес! Харесват ми твоите смесени решения - за заговезни - екзотична комбинация!
Очаквам менюто за Петровден - между другото има ли нещо традиционно за Петровден?
Чао

Fimère каза...

ces brochettes me rappellent l'été le soleil la fête, j'adore c'est goûteux et c'est frai
j'aime aussi la sauce qui les accompagne
bonne soirée

bluemoon каза...

Ах, че вкуснооо! :)

За аранжировката нямам какво да кажа, то се знае и очаква - ненадмината си, Дианка. Страхотна комбинация и страхотен вкус, а с предния десерт... си само за гости ;) Де да знаех - тъкмо вчера минах през твоят град :)

Сурдечен поздрав и успешна седмица!

di_ani каза...

Русанка,
благодаря -
радвам се, че ти допада този вкус и поднасяне.
Хубава и усмихната нова седмица, Диана

Благодаря Райна!
Да, има традиционна трапеза за Петроведен - петровско пиле.
Хубава и усмихната нова седмица, Диана

Rosalía,
Thanks for your comment and visit. I liked your blog and include it to my favorites.
Greetings and Hugs, Diana

Thanks Fimère ,
really have a smile coming to Summer
Greetings and Hugs, Diana

Благодаря Ирма,
и за вкусната рецепта за домашна филаделфия, която е чудесно допълнение към такъв вид шишчета и не само!
Много съжалявам, че не си се обадила, с радост бих се срещнала с теб.
Хубава и усмихната нова седмица, Диана

pep-4o каза...

Чудесно предложение за Петрови пости. И не само. Филенцата са страшно апетитни, а тази Филаделфия на Ирма и аз много я уважавам.

Поздрави, Дианка и хубава седмица!

di_ani каза...

Пепи,
благодаря и
се радвам, че ти допадат.
А домашната филаделфия по рецепта на Ирма е наистина чудесна и с много варианти.
Хубава и усмихната седмица, Диана